Ogród moją ostoją cz.41

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród moją ostoją cz.41

Post »

Witaj Ewuniu mam bardzo pozytywne doświadczenia z piwoniami drzewiastymi. Pierwsza już mnie do nich przekonała

Obrazek
Obrazek

Muszę znaleźć jej nazwę, bo w necie opisują jedynie żółta. Ma jedną wadę, że wszystkie piękne olbrzymie kwiaty rosną buzią do dołu. Tutaj rośnie 20 lat bez okrycia i kwitnie co roku.
Potem kupiłam 4 na FO (nie pamiętam już od kogo) i 3 rosną i kwitną b. ładnie, a jednej coś nie pasuje. Jak nie przepadnie to muszę wiosną coś z nią zrobić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachęcona uprawami zamówiłam na prezent imieninowy u koleżanek dwie kolejne marketowe ...nie wiem gdzie kupiły (jedna biała, druga koralowa), ale przyjęły się nie omarzają i kwitną ogromnymi pięknymi kwiatami.

Obrazek
Obrazek

Po kwitnieniu sypnę nawozem albo sztucznym albo przekompostowanym kurzeńcem i to samo przed wegetacją wczesną wiosną. Nie okrywam, a po kwitnieniu obrywam żeby nie zawiązywały nasion. Na wiosnę żółtą i dwie marketowe przycinam do miejsca pąków. Te forumowe są jakieś inne (jedna ITOH) i obcinam do gruntu, bo one usychają tak jak wszystkie piwonie.
Niewiele Ci pomogłam, bo coraz mniej angażuję się w uprawy z racji wieku i nagromadzenia różnych zajęć...także wybacz.
Widzę, że obydwie mieszkamy na Jurze, ale ja mam glebę gliniastą zlewną, a gleba ma ogromny wpływ na rośliny.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny ;:167
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo...też się wypowiem w sprawie piwoni drzewiastych
Mają swój urok i warto im piświęcić chwilkę czasu, podobnie jak Maria nawożęwczesną wiosną obornikiem....jak mam prawdziwy to nim jak nie mam to granulowanym a one w zamian tak mnie radują
Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu widzę ,że odkurzyłaś wątek , też o tym myślałam , kiedy zdrowie męża zaczęło iść ku lepszemu ,ale teraz tylko zaglądam na moje wątki i wspominam ....

Nasion nakupiłaś dużo . Ja też będę trochę siać i sadzić :D
Piwonie drzewiaste są piękne ;:215
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

No proszę ale niespodzianka; nawet Maria odwiedziłaś ;:333 swój zapomniany kącik ogrodowy :D
Tyle zakupów wspaniałych zrobiłaś; a co to jest po prawej stronie na dole między ogórkami a sałatą...takie coś zielone z białymi cętkami?
Widzę że dostałaś Asahi a ten drugi to jaki? Czyli czujesz już zew wiosny :D
Faktycznie kolekcja piwonii imponująca; czy pachną ci bo moje w ogóle nie. Marzę o takich, muszę poszukać w internecie.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam! Jak prowokujecie to czuję się zobowiązana ;:306

Krysiu śliczna piwonia ;:215

Alu rozumiem Cię doskonale ;:4 u mnie jest to odskocznia od codzienności zarówno pisanie tu jak i te torebusie piękne kolorowe. Co z tego wyniknie zobaczymy.

Igo bałam się że mnie zlikwidują...a tyle lat...szkoda! Poza tym kocham to FO, to moje najfajniejsze lata emerytalne.
Ten niebieski o który pytasz to Pszczelnik mołdawski. W kropki to chyba chodzi o fasolkę Yin Yang.
Pytasz ile mam arbuzów to mi wstyd pisać, bo jest ich o wiele za dużo :oops: Siedem odmian plus coś zamówiłam szczepionego ale jednego chyba...na próbę.
Jak się zdecydujesz posiać to napiszę jakie mam i mogę się podzielić ;:333

No to do miłego! :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Marsysiu jesteś :) brakowało Ciebie na FO. I ja zamówiłam jedną piwonię, ale nie drzewiastą bo taką już mam. W zeszłym roku wyrzuciłam jedną piwonię której kwiaty kładły się na ziemi.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu, wyspę poczytuję ale tu chyba dawno nie byłam a może i wcale, nie pamiętam.
Piękne piwonie masz, też mam 4 sztuki odziedziczyłem po poprzednich właścicielami domu ale przymierzam się do zakupu jeszcze kilku bo bardzo mi się one podobają.
Spokojnej niedzieli
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam zimowo!

Znowu temperatury niesprzyjające, bo -15 i wiatrem mroźnym w dziub zacina ;:306 Do kurnika codziennie jak nie ze swieżą wodą to czasem z podgrzewaną i w zasadzie nie wypuszczam, żeby nie wychłodzić kurnika. Na szczęście pierzynka biała okrywa rośliny, a dwie dopieściłam tzn skimie i Krokosmię Lucifer. Reszta musi sobie radzić sama.
Od czwartku ma byc cieplej to montuję regalik na oknie i zaczynam siać...parę kwiatków, papryki i karczochy. Przejrzę jeszcze zasoby i zaczynam sezon.

Olu jak miło ;:4 Ty wiesz, że ja nie wyrzuciłam jeszcze żadnej rośliny, bo nie spełniła moich oczekiwań. Po prostu jestem w stosunku do nich tolerancyjna aż do bólu! Pewnie to wynika z charakteru mojego ogrodu, który jest w połowie dziki, nieuporządkowany. Piwonii tych ogrodowych tradycyjnych mam mnóstwo, a niektóre przesadziłam na mniej reprezentacyjne miejsce i tam mam możliwość ścinania je do bukietów.

Kasiu ja też nie pamiętam czy odwiedzałaś mój ogród, bo bywając gdzieś rzadko coraz mniej zostaje w pamięci. Wiem, że ja czasem na Twoich 2 arach bywałam. Za to na wyspie widuję Cię i jest mi bardzo miło. A piwonie są cudowne i jest tyle odmian, że mogą kwitnąć 1,5 do 2 miesięcy. Dobrego tygodnia! ;:4

Bażanty czyszczą teren pod karmnikiem i zjadają suche nasiona bylin

Obrazek

Tak wykorzystuję stare filiżanki

Obrazek

Kot prawie nie opuszcza domowych pieleszy ;:306

Obrazek

Dobrego pierwszego tygodnia lutego!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”