Ogród pod wierzbą 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 3

Post »

Witaj Marto :) Dwa sezony spędziłam w twoim ogrodzie (weekend mi zajęło :wink: ) i nie zliczę ile razy wołałam matkę (o matko! :lol: ) Na widok żonkili, ranników, przebiśniegów...
Pamiętaj, żeby wiosną poszukać ośmiopłatkowego :D
Wawrzynek różowy u ciebie ma się świetnie a ja straciłam swój w jeden sezon ;:131 No wpisany na listę zakupów, nie ma co się poddawać.
Masz całe kolekcje ciemierników, floksów, nie wspomnę o goździkach czy pierwiosnkach ;:215 Ogławiasz narcyzy ? Ma to wpływ na kwitnienie? Parnik, kłokoczka, ziarnopłon...Co chwila musiałam googlować :wink:
Podagrycznik masz dorodny :wink: , wiem, że trudno się z nim walczy, ja swój postanowiłam zjeść :lol: Uwierz mi, czasami musiałam oszczędzać, żeby i dla męża na kanapki starczyło ;:108
A te spóźnialskie krokusy to nie jesienne czasem? Czy migdałek bylinowy łapie u ciebie mączniaka ? A jak zobaczyłam kwitnienie cytryńca to dopiero wielkich oczu dostałam :shock: Doczekałaś się owoców?
Pamiętaj, rządzić Paulownią masz pełne prawo :uszy
Bujnej wiosny życzę i pięknych kwitnień ogrodowych przez cały sezon. Niech żaden kleszcz nie znajdzie do ciebie drogi ;:196
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, zawsze możesz spróbować zostawić galtonię w ogrodzie, zwłaszcza, że u Ciebie cieplej. ;:333 Jednak trzeba mieć na uwadze nie tylko mróz, ale i deszcze zimowe, bo cebula ma sporą dziurę po pędzie kwiatowym i jak tam zbierze się woda i zamarznie, to już po niej. :(

Małgosiu, ;:180 jakieś monotematyczne zdjęcia mam z ubiegłego lata, a chyba coś tam jeszcze kwitło oprócz lilii ililiowców. ;:oj
Też nie znałam takiego dużego śniedka, bo był galtonią, ;:306 ale botanicy doszukali się jej pokrewieństwa ze śniedkami.
Szpinak możesz skubnąć jak tylko coś wyrośnie nad pierwszą parą liści właściwych, uszczykiwanie dobrze mu robi. ;:333

:wit Miriam!
A wiesz, że w czasie kiedy Ty pisałaś u mnie, ja buszowałam w Twoim ogrodzie? ;:oj Szukałam wiadomości o avocado, bo swoje, wieloletnie, zapomniałam schować przed zimą, dopiero w mrozy przypomniałam sobie o nim, ale przymarznięta donica już nie dała się ruszyć. :oops:
Ranniki i przebiśniegi rozrastają się i sieją, powiększając swoje terytorium z roku na rok, a ośmiopłatkowy oznaczony (był!) patyczkiem, a nasionka z niego wysiane w którejś doniczce.
Narcyzy to moja wielka miłość ;:167 i dosadzam wciąż, co tylko wpadnie mi w ręce. Staram się obrywać nasienniki, żeby nie osłabiać cebul, co z pewnością wpływa na kwitnienie, a przede wszystkim, kiedy nie wiszą na nich bure szmatki, to jakoś mniej smutno, że przekwitają?
Jeśli myślisz o wawrzynku Wilczełyko, to nie waż się go kupować, tylko podeślij mi adres! Jeśli tylko nie dotknął go jakiś kataklizm,( bo kwitły jak głupie przed zimą) to mam mnóstwo siewek tego różowego!
Poletko kwitnącego podagrycznika, to w lesie znajomych, nie w moim ogrodzie, na szczęście! U siebie też go mam pod dostatkiem! ;:14 Zjadam go, ale sama nie dam rady, ;:185 szkoda, że nie mieszkasz za płotem! :D
Krokusy podejrzanie podobne do jesiennych, ale kupione pod nazwą: krokus wiosenny Pulchellus! ;:oj
Migdałka bylinowego nie mam, nawet nie wiem czy jest takie coś? ;:oj Może coś źle podpisałam? ;:131 A może myślałaś o migdałowcu? To jest krzew, u mnie przeznaczony do wysiedlenia pod płot, bo rozrasta się rozłogami, a korzeni się głęboko, jak i milion. Poza czasem kwitnienia, nie zwracam na niego uwagi, ale raczej nic mu nie dolega.
Cytryniec owocuje już od lat, ale mój to żaden odmianowy i owocki są maleńkie, w dodatku komuś bardzo smakują, bo szybciutko są oskubane, a dla mnie zostają pojedyncze na gronach. Myślę o kupieniu krzaczka opisanego odmianą, gdzie obrazki pokazują większe owocki, ale jakoś nie mogę się z nim spotkać.
Za życzenia bardzo dziękuję ;:168 i niechby ta wiosna, bez kleszczy już przyszła ;:65 , ale jeszcze trochę wytrzymam, żebyś mogła sobie pomorsować. ;:196

Dzisiaj może wspomnienia przydrożnych kwitnień z letnich spacerów?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie zauważyłam niedomnkniętą furtkę.. :wink:
Myślimy o tym samym krzewie, tylko znamy go pod inną nazwą, dla mnie to migdałek bylinowy, niestety często z nalotem a później z uwiądem.
Ja awokado nie mam, sadziłam wielokrotnie w tym roku, ale bez powodzenia. Mam natomiast pięknie owocującą figę w gruncie (mam?), może pomyliłaś mnie z kimś ? Kurczę, teraz dopiero pomyślałam, że pewnie po niej, nie wytrzymała takich mrozów ;:131 Ale w donicy była już za wielka. No nic.
W sprawie wawrzynka skontaktuję się na pewno, bo pozyskane od Dobrych Serduszek z forum roślinki mają się dobrze. Tym sposobem mam rannika, w którego już zwątpiłam, że zechce u mnie być, ciemiernika i jeszcze coś tam, czego nie mogłam u siebie zatrzymać.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”