Igo ,
Soniu
Witam Was bardzo serdecznie i serdecznie pozdrawiam
Dziękuję bardzo za odwiedziny w moim wątku a jeszcze bardziej za pozostawienie śladu po Waszej wizycie w postaci bardzo miłych i równie sympatycznych postów
Igo - cieszę się,że tak bardzo spodobały Ci się i Bugenwilla i Hippeastra.Z tym przygotowaniem ich do kwitnienia to cała ceremonia a praktycznie fizyczna praca-pomijając ich wcześniejsze pędzenie to następnie sadzenie do podłoża w doniczkach,podlewanie i nawożenie przez szereg tygodni.Potem wysadzanie,spłukiwanie z podłoża i przycinanie korzonków i kolejne sadzenie w słoju w spagnum/torfowiec,no i przyozdabianie a to perlitem a to świątecznymi ozdóbkami etc.etc.Nie zapominając o rzadkim jednakże ale jednak podlewaniu i nawożeniu.
Efekty później są jak widać na zdjęciach co bardzo cieszy i sartysfakcjonuje i milej spędza się święta przy tak udekorowanym stole.
Dzięki serdeczne za podziw i miłe życzenia dotyczące udanej całorocznej hodowli jak i miłego wypoczynku na Wyspach Kanaryjskich.
Zgadza się,że to mój i rodzinki jak to sympatycznie ujęłaś "kanaryjski sezon" i wylatujemy 16tego lutego na Grand Canaria.Mile mnie tą informacją zaskoczyłaś bo jestem dla Ciebie godzien podziwu za Twoją pamięć o czasie i miejscu mojego wypoczynku
Ja również życzę Tobie udanego sezonu ogrodniczego i nie tylko.
Soniu - nieważna ta Twoja "niemoc pisarska"

lecz fakt,że w końcu zawitałaś do mojego wątku z czego bardzo się cieszę
Zgadza się,ten lilak to karłowata bardzo ozdobna odmiana,co zaś tyczy się Bodziszka to śpieszę donieść,ze to jedna z wielu odmian tej rośliny a mianowicie:Geranium endressi-Cranesbill,równie sympatyczny i bardziej kolorowy jest Bodziszek:Geranium dalmaticum-życzę rychłego nabycia i udanej jego hodowli.Miło,że podobają Ci się moje ogrodowe jak i te ze świątecznego ze stołu.

,co do Bugenwilli to kwitnie aktualnie poraz drugi tej zimy!Dzięki stokrotne za miłe życzenia a co do "akumulatorów" to zaczniemy je ładować jak Bozia da od 16tego lutego b.r.
Tobie też życzę udanego sezonu ogrodniczego i nie tylko.
Pozdrawiam Was raz jeszcze jak i wszystkich Forumowiczów i zapraszam do klolejnych odwiedzin.
W dzisiejszym poście jeszcze o kolejnym drugim już tej zimy kwitnieniu naszej Bugenwilli-zdjęcia poniżej.
Bugenwilla -
Bougenvillea
Już miałem przyciąć poraz kolejny tym razem jeden tylko pęd kwiatowy,który wyrósł na długość 70cm.
Zwlekałem i dobrze się stało bo po paru dniach zauważyłem młode,drobne pąki kwiatowe,dzisiaj juz prawie w całym rozkwicie ale teraz trzeba czekać aż we wnętrzu przylistków z pręcików wyrosną drobne białe kwiatki.
Początki drugiego,zimowego kwitnienia ale na razie rozwijania przylistków.
Na zdjęciach już w całej okazałości przylistki Bugenwilli,które lada moment będą osłaniały drobne białe kwiatki.
Zapraszam do odwiedzin