Winorośle Dolnoślonzoka - część 2

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Winorośle Dolnoślonzoka - część 2

Post »

Od jutra ruszam powoli z cięciem winorośli, wszak dzień patrona winiarzy św. Vincenta będzie sprzyjał pogodowo.
W oczekiwaniu na cięcie sprawdziłem na tych dwóch przykładach stan pąków na Cabernet Sauvignon i Merlot. Minimum tej zimy, czyli -14/-15 st. C z godzin przed świtem 9 stycznia, nie zrobiły szkód pąkom.

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Nie za wcześnie ruszasz? Jeszcze w lutym ma być mroźnie podobno? Śniegu dużo masz?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Iga, tnę zazwyczaj od stycznia, korzystając z faz Księżyca. Teraz korzystam z okienek słonecznych raczej. Cięcie w lutym ustawię już pod Księżyc. Minimum tej zimy z 13 stycznia (-14/-15) mam już za sobą, a z obserwacji wieloletnich wnioskuję, że w lutym nie powinno być więcej niż -10/-12 nocami. A śnieg? Stopniał w środę 14 stycznia (było go z 5 cm). :) Od wtorku, 13 stycznia, mamy w dzień dodatnie temperatury nawet do +6,+7, a w tym czasie w nocy mróz zdarzał się od -8/-9 do 0.
W piątek przyciąłem wyprowadzoną w roku 2024 łozę o średnicy 1,5 cm jako przedłużenie ramienia stałego krzewu Chasselas Schoenedel (Chrupka) z Janowa, który od 2016 r. prowadzę na wysokim kordonie (1,70 m) na dwa ramiona. Chciałem przedłużyć jedno z ramion, ale zbierało wilgoć z domku ogrodniczego, dlatego decyzja o jego wycięciu, choć owocowało w ubiegłym roku wspaniale.

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Michale, jak czytam Twoje optymistyczne wpisy odnośnie temperatur zimowych, to ciągle zapala mi się lampka, że i w lutym potrafi u nas przymrozić do -20 st.C, jak to się zdarzyło w 2006r., a styczeń wtedy był relatywnie ciepły...

Życzę Tobie i sobie (i wszystkim innym), żebyś miał rację :)
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzato, a tak było, zgadza się. Jednak to już 20 lat, odległa historia. Dziękuję Ci za życzenia. :) Oby się spełniły.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Końcówka stycznia to nie najgorszy czas na rozpoczęcie cięcia. Widziałem już styczniowe cięcie na podkarpackich winnicach.
Sam bym już pewnie myślał o cięciu, ale niskie formy prowadzenia jeszcze zasypane śniegiem.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, a w dużych winnicach zaczynają nawet w grudniu, żeby zdążyć. Tak dzieje się w tych największych na zachodzie kraju, jak Turnau pod Szczecinem (40 ha), Zabór pod Zieloną Górą (30 ha), czy w moim województwie opolskim na Przedgórzu Sudeckim w Dom Charbielin (40 ha) koło Głuchołaz (powiat nyski, czyli historyczny Dolny Śląsk, tzn. Dolny Śląsk w województwie opolskim jak mój Brzeg i powiat brzeski :) ). Podobnie bywa w tych 20 ha, gdzie prowadzone są rodzinnie.
Poniżej zdjęcie z 23 stycznia z widokiem z winnicy na Biskupią Kopę (górę biskupów wrocławskich) w Sudetach Wschodnich (Góry Opawskie).
Grafika za:
Dom Charbielin

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze tylko pełnia w niedzielę, odczekać poniedziałek i od wtorku zaczynam, o ile nie będzie padać, cięcie winorośli.
Zdjęcia z wczoraj.
Riesling forma gobelet.
Obrazek

Śpiący pąk.
Chasselas (Gutedel), Riesling i Elbling.
Obrazek
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Tak, to dobry czas na cięcie. Księżyc ku nowiu idzie i do 9 lutego jest czas jego opadania. Też od wtorku będę ciąć.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

badzia, z powodu prognoz,czyli informacji o opadach deszczu, będę ciął jednak dopiero jutro lub w piątek.

Od stuleci luty to czas cięcia winorośli, również u nas nad Odrą, gdzie mamy nieprzerwane 800 lat tradycji winiarskich.Poniżej zamieszczam rycinę z wrocławskiej kroniki „Hermenologion Silesiacum Vratislaviense” sporządzonej przez Nicolausa Pola w 1612 r., a wydanej we Wrocławiu (Bresslaw jak napisano w druku, a jak zwano Wrocław pod panowaniem Habsburgów od XVI do XVIII w.). Ilustracja z kroniki dla lutego przedstawia pracę winiarzy w okresie cięcia zimowego na przedwiośniu. Formę widniejącą na rycinie, a popularną już w okresie średniowiecza w całej winiarskiej Europie aż do wieku XVIII (stosowana jest jeszcze obecnie w niektórych uprawach w Niemczech i Austrii) uznać można za reprezentatywną dla Śląska, w tym dla mojej Ziemi Brzeskiej i okolic (przedstawiają ją również obrazy i ryciny z rejonu Zielonej Góry z XVI- XVIII w).
Wrocławska kronika wzorowana była na norymberskiej kronice, z której rycinę zamieszczam jako drugą, a gdzie również widać zimowe cięcie winorośli w lutym.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

U mnie mróz, można ciąć ;:215
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Tak patrząc na 2gi obrazek z znaków zodiaku wygląda że cięcie było koniec lutego, marzec, kwiecień. Może w tamtym czasie zima była dłużej :D
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolek pisze: 5 lut 2026, o 07:03 Tak patrząc na 2gi obrazek z znaków zodiaku wygląda że cięcie było koniec lutego, marzec, kwiecień. Może w tamtym czasie zima była dłużej :D
Jolek, chodzi raczej o to, że Baran zaczyna się w marcu. Cięcie wykonywano w lutym i marcu i widać, że chodzi o znak Ryb.
U mnie dzień z mżawką i mglisto (w nocy deszcz), zatem nadal nie mogę ciąć winorośli.
Jeden z Elblingów w uprawie historycznej w formie łukowej (archet, vertikel, ganzbogen). Tak uprawiano winorośl jeszcze w XIX w. na Śląsku, co widać na rycinach Zielonej Góry z XIX wieku lub na mapie Opola z lat 20.-30. XIX w., gdzie ukazano ostatnią z tamtejszych winnic. W tle Rieslingi w formie gobelet, która najlepiej sprzyja przewodzeniu soków. Obydwie formy- łukową (archet, vertikel) i kielichową (gobelet) można oglądać w winnicach Pragi odtwarzanych od 2000 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj po południu słoneczni i +6 st.C, zatem przystąpiłem do pierwszego cięcia winorośli. Zaczynam trenować formy, które dały początek obecnym(Guyot) jak dawna archet. Na pniu 50 cm, choć są formy z ledwie 20 cm pniem, wyprowadza się sezon wcześniej łozę owocującą w tym sezonie oraz zachowuje dwupąkowy czop, z którego wyrośnie łoza owocująca za rok, gdy tegoroczną przytnie się na dwupąkowy czop. Łozę owocującą w tym roku przywiąże do palika naginając ją w stronę pnia, gdy będzie cieplej i ruszą soki, a łoza będzie bardziej elastyczna.
W uprawie historycznej mam kwartał z wszystkimi głównymi europejskimi odmianami winorośli szlachetnej po trzy krzewy każdej. Dotychczas wszystkie krzewy prowadziłem tam w formę kielichową (gobelet). Gdy uprawę pokiereszował mi rąk bakteryjny dwa lata temu, wyprowadzam od tego czasu nowe pnie, nowe ramiona i ćwiczę się w formach, które dały początek obecnym. Widać tu przy gruncie ucięty siedmioletni pień Portugieser Blau. W dalszej części uprawy historycznej krzewy na wino rosną już w ściśle ustalonych formach- gobelet i vertikel.

ObrazekObrazekObrazek

Pinot Gris/ Grau Burgunder/ Burgundske Sede/ Szary Burgund
Burgundy mamy na Śląsku od XIV w. dzięki czeskim królom Luksemburgom- Janowi i jego synowi Karolowi IV.

Obrazek
W ramach tych eksperymentów część krzewów poprowadzę w formie Guyot Simple z łozą owocującą na 4-8 pąków.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj przycinałem jeden z podbrzeskich poniemieckich kultywarów (prawdopodobny Pinot Noir). Zacząłem go ukorzeniać wieczorem.
Obrazek
Ten poniemiecki krzew, który poznałem latem w 2010 r., a pozyskałem pierwsze sztobry zimą roku 2010/2011 rośnie przy ścianie budynku gospodarczego. Ciepły mur nie jest jednak dobry, gdy połowa lutego jeszcze nie nastała.
Obrazek
W uprawie historycznej, gdzie dosadziłem w ubiegłym roku ponad 20 szt. Pinot Noir, mieszałem dzisiaj gracą z wierzchnią warstwą gleby rzuconą tam jesienią słomę.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”