Brzoskwinia, morela, nektaryna część 4

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 4

Post »

Pelasia, już wkrótce zapewne trzeba będzie w naszej lokalizacji wykonać pierwsze opryski na kędzierzawość. Od trzech lat wykonuję je ok. 2 stycznia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pryskając teraz miedzianem, to robiłam oprysk jesienny.
Czym będziesz pryskał w styczniu?
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Pelasia, jak zwykle lecytyną (Lecitec). Powtórzę oprysk w połowie lub pod koniec stycznia. Wprowadzam również ekstrakt ze skrzypu polego do zwalczania parcha brzoskwiń i nektaryn, ale to już, gdy będą liście.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brzoskwinie i nektaryny zaczynają przypominać, że w pierwszych dniach stycznia trzeba będzie wykonać oprysk.

ObrazekObrazek[url=https://postimages.org/]Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słodkie migdały reńskie. Jeżeli jutro będzie jak dzisiaj, czyli słonecznie i +6/+7 st.C, wykonam oprysk lecytyną.

ObrazekObrazekObrazek
wojtekwe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 sty 2024, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W sąsiednim wątku zadałem już pytanie o śłiwy, a tutaj chciałbym zapytać o brzoskwinie i morele.

W zeszłym roku posadziłem brzoskwinię i morelę

Chciałbym je przyciąć po raz pierwszy i zastanawiam się kiedy będzie najlepszy okres, składam się ku temu:

marzec / początek kwietnia → brzoskwinia
kwiecień–maj (po kwitnieniu) → morela

Czy to dobry termin, czy w przypadku gdy jest to pierwsza wiosna po posadzeniu powinienem to zrobić w innym terminie?

Drugie pytanie: Zamierzam zarówno brzoskwinię jak i morelę ciąć w formie wazonu - przeciwwskazania?

Trzecie pytanie: Czy w przypadku tych drzew odginacie boczne pędy, tak jak u jabłoni? Zakładam, że nie, jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

wojtekwe pisze: 22 lut 2026, o 22:14 W sąsiednim wątku zadałem już pytanie o śłiwy, a tutaj chciałbym zapytać o brzoskwinie i morele.
Drugie pytanie: Zamierzam zarówno brzoskwinię jak i morelę ciąć w formie wazonu - przeciwwskazania?
Wybacz kolego, ale nie znam takiego pojęcia jak "forma wazonu".
Mnie uczono Że jest coś takiego jak korona wazowa, kotłowa albo kotłowo-wazowa.
I ta nazwa-"korona wazowa" nie pochodzi nazwa od wazonu tylko do wazy na zupę. Bo waza jest niska a szeroka w środku pusta. Podobnie nazwa formy "kotłowa" pochodzi od kształtu kociołka , pękaty, szeroki a pusty wewnątrz.
Wazon to jest na kwiaty i ma całkiem inny kształt.

Więc proszę używać prawidłowej terminologii, ktoś to czyta i potem będzie powielał takie nieprawidłowe terminy.

Co tematu, nie wiem dlaczego obecnie nikt nie podnosi tematu formy szpalerowej. Ta forma była polecana przez najwybitniejsze autorytety sadownicze jak A.Mika czy Prof.Pieniążek właśnie dla brzoskwini czy moreli. Zwłaszcza jak ktoś miał ścianę wolną i trochę materiału na konstrukcję. Szpaler jest łatwiejszy do ochrony przez zimnem i ściana zawsze jest ciepła, zwłaszcza południowa w zimie.
Witam, jestem Adam.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Pryskacie już Sylitem?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Planuję końcem tygodnia.
Pozdrawiam, Jacek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdziłam prognozę i dopiero od czwartku ma być 6 stopni w dzień . 6 stopni to minimalna temperatura
do działania dodyny.
wojtekwe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 sty 2024, o 09:18

Post »

FreGo pisze: 23 lut 2026, o 11:22
wojtekwe pisze: 22 lut 2026, o 22:14 W sąsiednim wątku zadałem już pytanie o śłiwy, a tutaj chciałbym zapytać o brzoskwinie i morele.
Wybacz kolego, ale nie znam takiego pojęcia jak "forma wazonu".
Mnie uczono Że jest coś takiego jak korona wazowa, kotłowa albo kotłowo-wazowa.
I ta nazwa-"korona wazowa" nie pochodzi nazwa od wazonu tylko do wazy na zupę. Bo waza jest niska a szeroka w środku pusta. Podobnie nazwa formy "kotłowa" pochodzi od kształtu kociołka , pękaty, szeroki a pusty wewnątrz.
Wazon to jest na kwiaty i ma całkiem inny kształt.

Więc proszę używać prawidłowej terminologii, ktoś to czyta i potem będzie powielał takie nieprawidłowe terminy.

Co tematu, nie wiem dlaczego obecnie nikt nie podnosi tematu formy szpalerowej. Ta forma była polecana przez najwybitniejsze autorytety sadownicze jak A.Mika czy Prof.Pieniążek właśnie dla brzoskwini czy moreli. Zwłaszcza jak ktoś miał ścianę wolną i trochę materiału na konstrukcję. Szpaler jest łatwiejszy do ochrony przez zimnem i ściana zawsze jest ciepła, zwłaszcza południowa w zimie.
Szkoda kolego, że tak wytykasz błędy i martwisz się o terminologię (fakt, mój błąd), jednak nie przeszkadza Ci, że wyprodukowałeś długi post i nie odpowiedziałeś na żadne konkretne pytanie...
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Wcięło mi długi post, może jutro spróbuję ponownie. Dziś już nie dam rady.
Pozdrawiam,

J
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Wojtek, brzoskwinkę i morelę najlepiej ciąć gdy zakwitają. Brzoskwinie tniemy mocno, dobrze prześwietlamy , ona lubi mocne cięcie. Owocuje na pędach jednorocznych i te pędy skracamy nawet do 50 cm. Lubi być prowadzona w formie misy. Wyprowadź sobie 3-4 konary i srodek czysty. Z morelką to już trzeba delikatniej, tniemy delikatnie i nie tak mocno jak brzoskwinkę bo narośnie Ci mnóstwo wilków. Morela owocuje i na rocznych gałązkach i na krótkopędach. No i Korona w kształcie wazy to raczej jej nie przypasuje. I z pogodą trzeba uważać, może złapać gumoze no i kłopot gotowy.
I najlepiej po takim cięciu przelecieć miedzianem, tak na wszelki wypadek. Ale ostrożnie .:(
Pozdrawiam! Gienia.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może dodam,że przy brzoskwiniach lepiej nie ciąć starego bo nie odrasta. To znaczy przyciąć,ale nie wyciąć.
Brzoskwinia dobrze regeneruje młode gałązki i tutaj można sporo ciąć. Stare jeśli chore wyciąć .
Morela łatwiej regeneruje wycięcie starszej gałęzi. Morele tnę po owocowaniu i tak samo brzoskwinie .
Wiosną poprawiam ,chyba że brzoskwinia póżna, to raczej jesienią nie tnę.
Tak jak pisała Asia,pogoda musi być słoneczna i bez deszczu.
Laki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 maja 2014, o 23:08

Post »

Teresa Pszczola pisze: 15 lis 2025, o 18:45 Dotychczas z morelami miałam porażkę. Przeżywały 1 rok i kaput.
Czy polecilibyście jakąś odmianę najlepiej samopylną ?
Chcę posadzić przy domu, żeby miała cieplej.
Dzień dobry , mogę polecić morelę Zaleszczycką .
Mam ją już cztery lata (minie na wiosnę) , w 2025 miała już dwa owoce :) , jest samopylna .
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”