Winorośle i winogrona część 9
-
weglowy
- 200p

- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona część 9
Sztobry najlepiej przechowywać w donicy z piaskiem zakopane za północną ścianą domu /budynku.
Kiedyś próbowałem ukorzeniać w donice, o ile nie było większego kłopotu sprawa komplikowała się przy przesadzaniu, sporo się straciło, później kilkukrotnie na przełomie listopad-styczeń, pobrałem kilka sztobrów, zadołowałem najlepiej już w miejsce docelowe, obłożyłem Jedlnia i na wiosnę pięknie puszczają pąki i to chyba najlepsza i najprostsza opcja.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Słonecznie, sucho i ciepło, zatem można już zacząć, kto się obawia, że nie zdąży zimowe cięcie winorośli. Poniżej link do filmu do prowadzenia Chrupki (Chasselas) w kordonie. Prowadzę tak od 9 lat jedną z moich poniemieckich Chrupek (Gutedel) na wysokości 1,70 m na dwa ramiona. Plon daje wspaniały. Po wsiach czy w Brzegu są jeszcze poniemieckie krzewy prowadzone przy ścianach lub stodołach na kratownicach i w formie wachlarzy. Mam nieco sadzonek, a będę mieć kolejne i teraz oraz wiosną posadzę część z myślą o właśnie formach wysokiego kordonu.
https://www.youtube.com/watch?v=bFCZOo1ehPM
https://www.youtube.com/watch?v=bFCZOo1ehPM
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W częściach kraju, gdzie występują czasem mrozy, radzę odłożyć cięcie winorośli na koniec zimy 
-
grzesio764
- 100p

- Od: 8 sie 2011, o 06:54
Pokaż te swoje plony wspaniałe, fotki jakieś, bo z tego co widzę to cały czas pod górkę.
- seedkris

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja przycinam swoje winoroślą teraz, nie czekam do przedwiośnia. Pobieram sztobry przed potencjalnymi mrozami i zakopuję w ziemi. Cięcie robię ze sporym zapasem, tak by wiosną była możliwość dokonania korekty po mrozach. Jaka zima będzie, nikt nie zgadnie w połowie grudnia. Jak łozę teraz zostawię na 10 oczek to, wiosną zawsze mogę skrócić. Ostatnie cięcie robię po majowych przymrozkach. Czasami niewiele zostaje na krzewach. Ostatnie temp. na minusie miałem na początku czerwca. Nakrywanie kocami na noce czyni cuda ale jest pracochłonne i szpeci wygląd ogrodu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Dolnoslonzok

- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Ależ proszę bardzo!grzesio764 pisze: ↑20 gru 2025, o 17:00 Pokaż te swoje plony wspaniałe, fotki jakieś, bo z tego co widzę to cały czas pod górkę.
Chrupka, czyli Chasselas, czyli Gutedel, czyli Schoenedel, jak zwano go do 1945 r.w I śląskim okręgu winiarskim w rejonie Zielonej Góry.
Formy prowadzenia gobelet, vertikel (archet) i wysoki kordon.

I to oczywiście też jest praktykowane. Każdy działa wg własnej lokalizacji i doświadczenia. U nas nad Odrą duże winnice 30-40 ha zaczynają cięcie w końcu grudnia, by zdążyć do lutetgo.seedkris pisze: ↑20 gru 2025, o 17:12 Ja przycinam swoje winoroślą teraz, nie czekam do przedwiośnia. Pobieram sztobry przed potencjalnymi mrozami i zakopuję w ziemi. Cięcie robię ze sporym zapasem, tak by wiosną była możliwość dokonania korekty po mrozach. Jaka zima będzie, nikt nie zgadnie w połowie grudnia. Jak łozę teraz zostawię na 10 oczek to, wiosną zawsze mogę skrócić. Ostatnie cięcie robię po majowych przymrozkach. Czasami niewiele zostaje na krzewach. Ostatnie temp. na minusie miałem na początku czerwca. Nakrywanie kocami na noce czyni cuda ale jest pracochłonne i szpeci wygląd ogrodu.
U krzewów, gdzie jest rak bakteryjny warto wykonać cięcie właśnie w okresie grudzień/styczeń, a najpóżniej luty, by nie rozprzestrzeniać infekcji.
- Slomo
- 100p

- Od: 10 sie 2020, o 13:38
Dolnoslonzok Czy okrywasz jakoś krzewy na zimę? Kopczyki, agrowłóknina? Chrupka nie marznie?
- kapitan

- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Zgodzę się, że zakopanie łozy w jałowym piasku to jeden z lepszych sposób przechowania łozy ale po co ta donica? Dołek na jeden sztych szpadla, do dołka kawałki łozy z zapasem na odświeżenie cięcia, zasypać piaskiem z górką i tyle. Zamiast szukać północnej ściany wystarczy z góry położyć kawałek styropianu, który skutecznie zabezpieczy przed przenikaniem nadmiaru mrozu i ciepła do łozy. Można dodatkowo zadbać o to by gryzonie nie dobrały się do łozy. Co do jesiennego sadzenia sztobrów "na gotowo" to nie polecam, bo i tak przez całą zimę nic się nie dzieje z łozą w strefie gdzie mają się tworzyć korzenie. Nic się nie dzieje w temacie ukorzeniania, natomiast może się sporo dziać jeśli chodzi o procesy, które mogą utrudnić wiosenne ukorzenianie (przemarzanie, procesy gnilne, obsychanie tkanek itp) . Jest udowodnione , że świeżo cięte tkanki najszybciej wytwarzają kalus-korzeń .
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
weglowy
- 200p

- Od: 26 mar 2015, o 09:18
Donica jest po to żeby potem sie nie zastanawiać czy wszystko wyciągnięte z ziemi no i tez odzysk piasku bo nie chce mi się co pół roku jeździć i kopać bądź kupować go od nowa.
- Dolnoslonzok

Slomo, stosuję jedynie, jak u wszystkich innych odmian winorośli, kopczykowanie do 15 cm, by osłonić nasadę pnia u własnokorzeniowych lub u szczepionych miejsce szczepienia. Chrupka u mnie nie marznie (-20 st. C miałem ostatnio w jedną noc zimą 2012/2013).
- kapitan

- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Rozumiem. Raczej, bardziej chodzi o jakiś pojemnik z odpływem wody. Dobre do tego celu są kastry budowlane z otworami w dnie. Tanie są więc nie żal przewiercić kilka dziur.
Piotr