Tylko na zaś trzeba zapasteryzowac, skoro bez cukru.
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)
-
Rysie
- 200p

- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)
Da się wycisnąć sok bez cukru, maszynką jaką, i używać w kuchni jak sok z cytryny, a jest znacznie zdrowszym. Zastąpi i ocet, choć nie wiem czy w marynacie do śledzia też...

- Andrzej997
- 500p

- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)
Czasem wystarczy obejrzeć lub przeczytać z innego źródła i się można zastanawiać, które było wiarygodne.
Dla mnie oczywiste jest, że owoce są zdrowe, oczywiście w całości.
Jabłko np. jest hitem w diabetologii. Cukier też jest zdrowy, byle z umiarem. Ja używam cukier często pół na pół z owocami w przetworach. Kilka łyżek dziennie i jestem zdrowy. Najgorszy jest cukier, którego nie widać, dodają go chyba wszędzie. Dlatego prawie wcale nie kupuję przetworzonych produktów.
Dla mnie oczywiste jest, że owoce są zdrowe, oczywiście w całości.
Jabłko np. jest hitem w diabetologii. Cukier też jest zdrowy, byle z umiarem. Ja używam cukier często pół na pół z owocami w przetworach. Kilka łyżek dziennie i jestem zdrowy. Najgorszy jest cukier, którego nie widać, dodają go chyba wszędzie. Dlatego prawie wcale nie kupuję przetworzonych produktów.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Pewnie zaraz mnie wywalą, np. doktor Oleszczuk poleca omijać owoce z wyjątkiem jagodowych.
-
Rysie
- 200p

Pigwowiec jest zalecany diabetykom, a nawet leczy. Cukrów malutko, a w tym fruktozy akurat co kot napłakał, głównie glukoza co nietypowe w owocach. A zaś polifenoli itp. kupę.
A w sumie mało kto łapie że to roślina lecznicza. Ziółko.
Azjaci wiedzą.
Przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwrakowo. Liście i kora jeszcze lepsze niż owoc
Dawno nie jestem w temacie to więcej nie powiem, by co nie mylić; publikacje znajdziecie w necie.
Największe zalety lecznicze ma okazały ( właściwy) Ch. specioza.

A w sumie mało kto łapie że to roślina lecznicza. Ziółko.
Azjaci wiedzą.
Przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwrakowo. Liście i kora jeszcze lepsze niż owoc
Dawno nie jestem w temacie to więcej nie powiem, by co nie mylić; publikacje znajdziecie w necie.
Największe zalety lecznicze ma okazały ( właściwy) Ch. specioza.
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Skoro taki zdrowy to warto sok wyciskać a jeszcze lepiej liście i korę zjadać.
Kto by pomyślał,że jeszcze dzisiaj myślałam by tylko jednego zostawić a resztę wyciąć.
W tym roku przez przymrozki owoców mniej niż w ubiegłym. Tak jest u mnie. Są za to większe.
Kto by pomyślał,że jeszcze dzisiaj myślałam by tylko jednego zostawić a resztę wyciąć.
W tym roku przez przymrozki owoców mniej niż w ubiegłym. Tak jest u mnie. Są za to większe.
- Andrzej997
- 500p

- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej jeść w całości, podobnie jak inne owoce i warzywa. Oczywiście czasem trzeba się pozbyć np. pestek lub jak w pigwowcu gniazd nasiennych.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
Mam kilka nasion z odmiany która mi pasuje - Maxim. Chciałbym wysiać i podhodować jeszcze ze 2-3 krzaczki.
Pytanie do praktyków:
Czy stratyfikowaliście nasiona w lodówce/zamrażarce? Jeśli tak, to w jakiej temp. i ile czasu?
Jeśli stratyfikować naturalnie to czy wysiać je teraz w październiku do doniczki, zadołować w tunelu i zapomnieć do wiosny? Niech natura działa sama
Czy w roślinach z siewu jest duże rozczepienie cech? Chciałbym uniknąć sytuacji, że pojawią się małe bubki zamiast owoców wielkości mandarynki jak mam teraz. Może lepiej dokupić gotowe krzaczki?
Kusi jednak wyhodować swoje
Pytanie do praktyków:
Czy stratyfikowaliście nasiona w lodówce/zamrażarce? Jeśli tak, to w jakiej temp. i ile czasu?
Jeśli stratyfikować naturalnie to czy wysiać je teraz w październiku do doniczki, zadołować w tunelu i zapomnieć do wiosny? Niech natura działa sama
Czy w roślinach z siewu jest duże rozczepienie cech? Chciałbym uniknąć sytuacji, że pojawią się małe bubki zamiast owoców wielkości mandarynki jak mam teraz. Może lepiej dokupić gotowe krzaczki?
Kusi jednak wyhodować swoje
-
Rysie
- 200p

Siałem jesienią na grządce i było. Lecz nasion było dużo więcej niż wzeszło.
Jeśli masz kilka to doniczka w miejscu gdzie nie przemarzną - tunel brzmi nieźle, acz wolę mokrą piwniczkę gdzie poniżej zera nie spada.
Rozrzut cech jest, lecz że posiałem różne ozdobne odmiany, i z trzech gatunków, skrzyżowane wzajem, to nie sposób mi oceniać.
A jeśli masz krzak to zrób odkłady i sadzonki.

Jeśli masz kilka to doniczka w miejscu gdzie nie przemarzną - tunel brzmi nieźle, acz wolę mokrą piwniczkę gdzie poniżej zera nie spada.
Rozrzut cech jest, lecz że posiałem różne ozdobne odmiany, i z trzech gatunków, skrzyżowane wzajem, to nie sposób mi oceniać.
A jeśli masz krzak to zrób odkłady i sadzonki.
Odkład to też dobre rozwiązanie. Popatrzę czy coś się nadaje bo to b. młody krzaczek