Mój ogród niepokazowy cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy cz. 2

Post »

Ale cudne orzeszki, będą pewnie wypieki zimą. :) Pomidory różnorodne i pięknie dojrzałe. ;:215 Jak likwidowałam niedawno swoje, zebrałam też dużo wyrośniętych, ale zielonych, może trochę dojrzeje. ;:218
Żarłoki na dalii urocze. Cudne zawilce, lubię je bo do zimy kwitną. ;:215
Kompozycja z zielistką piękna. Też co roku sadziłam, nawet w gruncie, ale już poza koleusami, nie chce mi się robić sadzonek na zimę. :roll:
Halszko dobrego tygodnia. ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Łomatko, ile orzechów, Halszko ;:oj
Zazdroszczę, bo bardzo lubimy orzechy laskowe, a moje są jeszcze malutkie krzaczki.

I nie ma co się wkurzać na mieczyki, tylko ciąć do wazonu bez sentymentów. W wazonie wyglądają znacznie lepiej, niż poprzywiązywane do podpórek na rabacie. W tym roku do takich wniosków doszłam. :lol:
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halszka witaj kochana jesiennie, ale i kolorowo u Ciebie pięknie oby tylko dużo słoneczka było i jeszcze się cieszyć tymi pięknymi kwiatami. Chciałam zapytać czy to 3 zdjęcie od góry to hibiskus taki dwu kolorowy ja mam tylko jednego koloru czy to kupiłaś ? Pozdrawiam cieplutko życzę zdrówka i dużo słonka ;:3 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

To, co robią firmy odpowiedzialne za zieleń miejską doprowadza mnie do rozpaczy. Kasę za to biorą taką, że głowa boli (na moim zad*piu na zieleń miejską idzie bodajże milion euro miesięcznie – przy czym tak na oko koszty, uwzględniając siłę roboczą, są z pięć do dziesięciu razy mniejsze – czysty zysk dla firmy, która wygrała przetarg), szacunku dla roślin żadnego – co przekwitnie, nawet jeśli to byliny, idzie na kompost. Co rusz zmieniają ekspozycję – idzie człowiek jednego dnia do pracy – pięknie kwitnące szałwie na kwietniku – wraca z pracy – a tam już skopana ziemia pod nowe nasadzenia (i po kiego grzyba?).

...ale kojarzę jak ktoś kiedyś ukradł jakieś kwiatki z miejskiego kwietnika – wypatrzyli go na kamerach monitoringu miejskiego i od razu przed sąd trafił…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halszko
Ładne te podłużne pomidorki, orzeszki u mnie pałaszują wiewiórki i sójki ukrywają je na zimę.
Chryzantemki śliczne, kompozycja w donicy ;:215 a bzyczek na kwiatku super.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witajcie mili Goście :wit
U mnie już po pierwszych przymrozkach (-5) - dalie, cynie aksamitki, zawilce zmarznięte :(
Pogoda kiepska, zimno, mżawka co chwilę, nie chce się wychodzić do ogrodu. Zapowiadali wprawdzie jakieś ocieplenie, ale na razie nie widać słoneczka ;:185
A tu trzeba by zabrać się za sadzenie cebulek ;:65 żeby zdążyć. Już sobie obiecywałam, że nie będę nic kupować, ale jak zwykle nie dotrzymałam obietnicy i znów przywlokłam pełno kolorowych torebek ;:7
Obrazek Dalie uratowane przed przymrozkiem - wszystkie z jednego krzaczka.

Ewciu, dziękuję za pozytywne słowa, orzechów w tym roku było tyle, że starczyło i dla nas i dla sójek i dla wiewiórek :D

Loki, ja mieszkam w małej mieścinie więc budżet na takie zbytki jak zieleń miejska jest skromny, a sądząc po tym, że od ubiegłej jesieni nikt mnie nie ściągnął za te dwie szczepki to sądzę, że i monitoringu nie ma komu przeglądać :;230

Obrazek W razie czego mogę naprawić szkodę i oddać wiosną kilka zielistek :lol:

Alu, tak to hibiskus, jeszcze niewielki, bo sadziłam go w zeszlym roku jesienią. Kupiłam w małym sklepie ogrodniczym. Ciekawe, czy by się gałązka ukorzeniła ;:7 może spróbuję, ale nie wiem, czy teraz czy wiosną?

Małgorzatko, leszczyna szybko rośnie, moją muszę co kilka sezonów przycinać, bo śmiga bez opamiętania :wink:
Co do mieczyków to chyba pójdę za Twoją radą, ale to już w przyszłym roku :D

Soniu, moje zielone pomidorki jeszcze wiszą w szklarence i czekają na słoneczko, ale jak tak dalej pójdzie to też będę je musiała oberwać, bo słońca nie ma na horyzoncie ;:185 Zawilce rozkwitnięte zmarzły, ale są jeszcze pączki, gdyby było ciepło i słonecznie, to by jeszcze kwitły. Ta zielistka wpadła mi w oko, bo ma fajne sztywne listki, trochę krótsze i odrobinę szersze od takiej, którą miewałam dotychczas (zwykle na wietrze listki się zaginały i wyglądało to nieciekawie).

Znów się zawiesił Postimages ;:174 nie da się wgrać fotek :roll:

Wszystkim życzę cieplejszych i jaśniejszych dni ;:3
Udanego tygodnia ;:4
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Halszko dziękuję Ci za dobre serduszko ;:168 ( podzielenie się chryzantemami ) jednak na razie muszę się wstrzymać z nowymi nasadzeniami, sporo różnorodnych roślin mi mąż nakupił, a nie bardzo mam na nie pomysł co gdzie posadzić.
Muszę sobie w głowie poukładać przez zimę co gdzie dać, bo najbardziej nie lubię przesadzania gdy się koncepcja zmieni.
Najpierw solidny plan, a potem sadzenie.
Szkoda że już mróz ściął niektóre rośliny, choć u Ciebie i tak nadal kolorowo.
Dalie w wazonie wyglądają ślicznie.
Miłego tygodnia chciałoby się rzec ze słonkiem, ale go na horyzoncie nie widać ;:174 bynajmniej u mnie.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

No i udało się ;:138 Postimages współpracuje ;:333
Co prawda niewiele fotek i to zrobione przed przymrozkami, bo teraz ciągle pochmurno ;:174

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kasiu, to masz tak jak ja, w każdym zakamarku pełno doniczek, roślin przygotowanych do wsadzenia na stałe miejsce i ciągle brak pomysłu gdzie je upchnąć ;:223
U mnie też słonka brak, ale mimo to życzę Ci miłego tygodnia ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Hosty pięknie ci porosty. ;:215
Mi sporo znikło, coś mi podżarło korzenie i nie zauważyłam w porę.
Śliczny kolorek marcinka. Taki blady różowy ?
To średnie czy wysokie ?
Trawka pięknie do wiosny urośnie. :)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Halszko, wciąż kolorowo u Ciebie, choć już widać że kolory nie są już takie nasycone jak latem.
Tak, oj mam jeszcze sporo roślin w doniczkach. Chociażby azalie japońskie, wydawało mi się że kilka a jak policzyłam to ponad 20 sztuk mam poupychanych między innymi roślinami.
Teraz będę przez zimę myśleć gdzie je posadzić żeby były ładnie wyeksponowane ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”