Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
A to na przyszły rok przetrzymam dłużej , bo i tak będę miała kilka szt na późniejszy zbiór ....
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
U mnie mróz już załatwił wszystko, jedna strona tunelu była otwarta, ale to nie miało znaczenia. Na początku przymarzło wszystko co dotykało folii i góra i boki. Później temperatura -4 przy gruncie, zmrożone po całości i już posprzątane. Koniec tegorocznych upraw w tunelu. "Addio pomidory" jak śpiewał Michnikowski 

Pozdrawiam Eugenia
-
- 50p
- Od: 25 lip 2025, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Robicie kilka rozsad w różnych terminach, że macie jeszcze pomidory na krzakach, czy to kwestia tylko doboru odmian późnych? U mnie został tylko jeden krzaczek z kilkoma zielonymi, reszta już zakończyła owocowanie.
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
U mnie też"umarł król, niech żyje król". Żeby nie uśpić nałogu pomidorowego juz prawie domknęłam pierwszą wersję odmian do wysiewu. 

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jak posprzątam to może wstawię zdjęcie . Mam nie tylko żywe pomidory,ale i ogórki .Plonów za wielkich nie zbieram,ale ogórek
do śniadania jest. Dzisiaj zrobiłam oprysk przeciw grzybowy. Tunel dość długo zamknięty, rośliny zawilgocone .
Sfatygowane krzaki sukcesywnie usuwam.
do śniadania jest. Dzisiaj zrobiłam oprysk przeciw grzybowy. Tunel dość długo zamknięty, rośliny zawilgocone .
Sfatygowane krzaki sukcesywnie usuwam.
-
- Kontakt:
U mnie obudziły się "śpiochy" ,po zerwaniu dojrzałych pomidorów ..
Rosamunda miała ich chyba ze 20 szt.... (dojrzewają w kartonie )
W przyszłym roku chce posadzić 8 szt na późniejszy zbiór.
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu
U mnie jeszcze nie było przymrozków dobrze zrobiłaś, że zerwałaś masz je w domu przy sobie i obserwujesz na bieżącą zachodzące zmiany i nie będą ci pękać te piękne pomidorki
.U mnie drzwi od wszkodniej strony są odwarte jakoś od początku czerwca aż do teraz, a małe drzwiczki od południa tam gdzie wchodzę są przymknięte. Drzwi zamykałem jak był silny wiatr i mocno podało by nie na wiało mi zarodników ,choć na jednym krzaku który był przy wejsciu od południa zauważyłem we wrześniu kilka listków z BPL, ale to szczegół.
Trzecie drzwi garażowe od strony zachodniej , które robią za przewiew przez dwa okienka mam zamknięte cały czas od połowy września jedynie, jak coś potrzebuję ,to otwieram. Kwitną mi 3 nie za duże grona megagroniastego ,czy urosną do stanu aby chociaż zebrać je zielone i rozłożyć na szafce ?

Wczoraj byłem zajrzeć do tunelu i pierwsze co wchodzę i sobie leżą 3 Opałki

przy okazji podlałem pomidorki i oglądałem krzaki to Pintaga Orange odbiła mi ładnie śpiochami podobnie jak u ciebie Rosamunda ,ale aż 24 sztuki.

U mnie jeszcze nie było przymrozków dobrze zrobiłaś, że zerwałaś masz je w domu przy sobie i obserwujesz na bieżącą zachodzące zmiany i nie będą ci pękać te piękne pomidorki

Trzecie drzwi garażowe od strony zachodniej , które robią za przewiew przez dwa okienka mam zamknięte cały czas od połowy września jedynie, jak coś potrzebuję ,to otwieram. Kwitną mi 3 nie za duże grona megagroniastego ,czy urosną do stanu aby chociaż zebrać je zielone i rozłożyć na szafce ?

Wczoraj byłem zajrzeć do tunelu i pierwsze co wchodzę i sobie leżą 3 Opałki

przy okazji podlałem pomidorki i oglądałem krzaki to Pintaga Orange odbiła mi ładnie śpiochami podobnie jak u ciebie Rosamunda ,ale aż 24 sztuki.

"Pokora i delikatność nie są cnotami ludzi słabych, lecz mocnych, którzy nie potrzebują źle traktować innych, by czuć się ważnymi".
~Papież Franciszek
~Papież Franciszek
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
Robercie ta Pitanga przepiękna
oby zdążyła dojrzec. 

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo na to liczę i choć nasion było mało udało się coś zebrać 
Asiu ,ale są
do kanapek będziesz miała na jakiś czas. Posiejesz te 8 sztuk ja bym celował na maj , to powinnaś mieć takie zielone co zerwałaś w listopadzie, jak wszystko pójdzie dobrze choroba nie chwyci i pogoda pozwoli ,a i masz szklarnie
Ja będę celował z genem twardości na drugi rok góra 4 krzaczki siane w maju.
Fajny duży karton wybrałaś czy go zamykasz? U mnie kiedyś koty lubiły w takie wchodzić.
Widzieliście
https://youtube.com/shorts/P_GhdQ-pyOw? ... tyTeNpT3wV

Asiu ,ale są

Ja będę celował z genem twardości na drugi rok góra 4 krzaczki siane w maju.
Fajny duży karton wybrałaś czy go zamykasz? U mnie kiedyś koty lubiły w takie wchodzić.
Widzieliście

https://youtube.com/shorts/P_GhdQ-pyOw? ... tyTeNpT3wV
"Pokora i delikatność nie są cnotami ludzi słabych, lecz mocnych, którzy nie potrzebują źle traktować innych, by czuć się ważnymi".
~Papież Franciszek
~Papież Franciszek
-
- Kontakt:
Kartony zamykam..
Ale pomidorów , maskara.
Ale to chyba już wyzbierane.
Dzięki Ani Analub odkryłam sos pomidorowy metodą pieczenia.
Tak mi posmakował , że dokupywałam Lime , żeby jeszcze dorobić kilka słoików.
Na tym polu bym poszalała, oj poszalala.
Ale pomidorów , maskara.
Ale to chyba już wyzbierane.
Dzięki Ani Analub odkryłam sos pomidorowy metodą pieczenia.
Tak mi posmakował , że dokupywałam Lime , żeby jeszcze dorobić kilka słoików.
Na tym polu bym poszalała, oj poszalala.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Cieszę się,że sos z pieczonych pomidorów smakuje .Dzisiaj pozbieram nadwyżki dojrzałych i też zrobię. 

- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
Pierwsze przymrozki z poprzedniego tygodnia ominęły moją foliówkę, jeszcze zostało sporo zielonych które zastanawiają się chyba co z soba zrobić, ani rusz się nie wybarwiają. A ja prawdę mówiąc mam już nieco pod korek warzyw w domu, aż mi się owocówki sprowadziły.
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja już w foliaku posprzatałam i prawie wiaderkowce. Bardzo dużo było zielonych koktajlówek NN w foliaku i 1NN czekoladowy duży. Koktajlówki nie za bardzo dojrzewały a w dodatku jakoś smakowo nie przypadły mi do gustu, zdecydowanie za twarde były i gróba skóra. Wczoraj wszystkie jakie zebrałam poszły do konserwowania. Duże ładne pomidory odłożyłam do skrzynek a wszelakie drobne, gargamele i koktajlówki bez wyjątku do przeróbki. W czasie zimy sałatki z zielonych pomidorów są super dodatkiem do pizzy, makaronu, ryżu, zapiekanek, do dań egzotycznych, do obiadu. Na co tylko wyobraźnia kuchenna pozwoli
Spróbuj a zobaczysz jeszcze jak rodzinka obdarowana będzie się podpytywać , czy nie masz nadmiaru
To moje ,,zutylizowane " koktajlówki 

- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
Właśnie mi zupełnie nie podchodzą przetwory z zielonych pomidorów a tym bardziej na surowo. Może nie trafiłam jak dotąd na odpowiedni przepis.
Pozdrawiam, Magdalena