Nowy sezon w ogrodzie na Jurze cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy sezon w ogrodzie na Jurze cz.2

Post »

Widzę u Ciebie Ewciu bogactwo roślin ;:215 oraz hibiskusy bylinowe jak je zabezpieczasz na zimę?
Ja mam od lat jednego ale ma super zaciszną miejscówkę i zimuje bez okrywania.Mam 2 nowe i zastanawiam się gdzie ich posadzić. ;:7
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Witajcie
Ostatnie dwie noce u mnie z przymrozkami (-4 st.C) spowodowały zmarznięcie hibiskusów bagiennych, niecierpków i
kann w donicy, liści winogron itp. Powojnik, ketmie syryjskie i róże w średniej kondycji.
Już widoki ogrodowe późno jesienne.

Olu
Ja też zakręciłam się na punkcie bagiennniaków, planuję dokupić białego w przyszłym roku.
Wrzos jest z akcji "kwiaty za elektrograty" .
Ma już parę lat (na pewno 5 ale dokładnie to nie wiem), zasadzony i rosnący bez mojej ingerencji.
Czasem go przytnę i to tyle.

Maryniu
Hibiskusy bagienne zimują tylko pod kopczykiem z kory (szczególnie te najmłodsze).
Ten najstarszy MIDNIGHT MARVEL z jednej strony jest zasłonięty przez czereśnię i daje sobie radę bez niczego.
Najlepiej rosną mi te zasadzone na wschodniej i południowo-wschodniej części działki, te ( 2szt.) na zachodniej nie wyszły mi w tym roku (chyba je straciłam) bo tam więcej zastoin wodnych mam w okresie wiosennym a i gleba więcej gliniasta.

Tu już nadchodzi powoli zima a w głowie mam jeszcze takie widoki z wakacji.
Obrazek

Wszystkim jeszcze życzę ;:3 choć go już coraz mniej widać.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będzie jeszcze słonko :)
ładny tydzień zapowiadają.

U mnie na wsi też był przymrozek, choć bez zapowiedzi. W mieście wegetacja trwa :)
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Małgosia przewiduje słońce ;:333 oby! W mojej aplikacji pogodowej też miało być po tej niedzieli, ale jak dziś do niej zajrzałam, to deszcz wieszczą do końca tygodnia ;:145
Ładna lampa Ci wyszła ;:63
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Mam podobne wspomnienie z wakacji :)
U mnie póki co koleus poczuł niskie temperatury. Szkodnik glebowy wlazł mi na rabatę gdzie sądziłam cebulki kwiatowe a świec dymnych trudno kupić obecnie.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Witajcie ;:167
Ogród po ostatnich przymrozkach i niedawnych deszczach wygląda fatalnie.
Hibiskusy i ich pączki kwiatowe pomarznięte, hortensje też.
Jedynie róże, wrzosy i chryzantemy próbują jakoś funkcjonować w tych pogodowych warunkach i ozdobić ogród.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Owocowo też jest w ogrodzie.
Obrazek
Obrazek

Małgosiu
Niestety już idzie zima, nie lubię (jako kierowca i ogrodnik) szczególnie tej pory roku chyba, że przebywam w domu,
są święta a za oknem pada śnieg. U mnie wczoraj padało mżawką a dziś rano wyszło słoneczko.
Ja jednak wolę ciepłe dni ale nie upały.

Halszko
Dziś faktycznie po deszczach wyszło słoneczko ale niestety nic nie mogę w ogrodzie zrobić bo większość domowników w tym i ja przeziębieni i każdą wolną chwilę wygrzewamy się w łóżku zażywając medykamenty.
Zastanawiałam się aby iść na parę dni na urlop ale, że mam w tym tygodniu tylko 2 nocki i resztę dni wolnych to zrezygnowałam z tej opcji (no i nie ma kadry bo jedna z pracownic poszła na emeryturę a dyrekcja nie zatrudniła jeszcze nowego pracownika).
Dziękuję za miłe słowa, lubię przywracać choć mały blask starym przedmiotom. Dostrzegam w nich potencjał.
Może inni wyrzuciliby skorodowaną lampę na śmietnik ale u mnie takiej opcji nie ma jak można przedmiot taki uratować.
A poza tym lubię bawić się w renowacje i odnowienia takich rzeczy. Może to nie jest super profesjonalnie zrobione i ja jako pedantka widzę mankamenty w tych rzeczach ale lubię dawać tzw. drugie życie tym przedmiotom. No i mam satysfakcję, że zrobiłam to sama.

Olu
U mnie szkodniki ogrodowe też buszują.
No ale cóż, za dużo to nie można zrobić.
Można trochę ograniczyć ich występowanie ale całkowicie pozbycie się go nie zawsze wychodzi.
Zatem Olu żyjmy wspomnieniami z wakacji aż do następnych.

Tu zrobiłam zdjęcie jak była pełnia księżyca - po zmianie dziennej w pracy (wieczorem 9 października).
Obrazek
Księżyc między latarniami jest większy niż światło lamp.
Zdjęcie (telefon komórkowy) może nie oddaje jego piękna bo był on wtedy koloru jasno brzoskwiniowego.
Cudnie to wyglądało.

Pozdrawiam i życzę zdrówka. :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No tak, przymrozki skracają nam wygląd pięknych roślin.
Szkoda, ale cóż pory roku nieubłaganie nam się zmieniają. Czas chłodnej, szarej i deszczowej jesieni zaczął się na dobre.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Hibiskusy to nie w moim ogrodzie :) Kwiaty typu jarzmianka, języczka przewalskiego już przerabiałam i do nich nie wrócę. Na północny naszego cudnego kraju, piękna kolorowa jesień - na drzewa ciężko nie zwrócić uwagi :)
Czy te niebieskie owoce to winogrona? Ciekawe że lepiej się prezentują niż liście.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”