Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Post »

Może tu masz lepszą ziemię dla rozchodnika ;:204
Ładna dwukolorowa hortensja :) Suszone jabłka to ja lubię :)
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu zazdroszczę Ci, że tak dużo zakwitło Ci Mieczyków ;:oj .Ja miałam tylko 3sztuki a posadziłam ich chyba 30 .Ale podejrzewam , że dlatego tak mało ich zakwitło bo sadziłam w donicach po 5 cebulek i może było im za ciasno ;:223 Zbiory jabłek też u Ciebie też dorodne bo u mnie w tym sezonie żadnych owoców rosnących na drzewach nie było. Jedynie te rosnące na krzewach obrodziły/ porzeczka czerwona,biała ,czarna i agrest/.
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu współczuję ci bardzo tych sytuacji ze służbą zdrowia i tej choroby Taty.Niestety takich nieprzyjemnych sytuacji są miliony i wszystko jest prawdą co mówisz,co prawda ja całe życie spędziłam na wiejskich terenach i w tamtejszej służbie zdrowia od dziecka ale nie do pomyślenia było dawniej takie zachowanie.Teraz niektórzy ,bo nie wszyscy, mają za dużo w d...i za mało przeszli najwyraźniej sami bo inaczej nie traktowali by tak ludzi w ogóle czy to chorego czy jego bliskiego.To jest jak gangrena już za daleko poszła żeby to uzdrowić,niestety. ;:222 Życzę tobie i Ojcu dużo zdrowia i spokoju.Gorąco ściskam ;:196
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Hej Co to za sposób ?, wygląda bardzo smakowicie ;:oj
Kolejne 2 kg jabłek rozpracowane. Nawet Młody pomaga w szatkowaniu, tak mu jabłka w ciastowej wersji smakują :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Olu, na pewno mam lepszą ziemię na wsi dla rozchodników, bo przepuszczalną. Tylko nie wiedziałam, że kolor będzie intensywniejszy :)

Bogusiu, nie mam pojęcia, o co może chodzić Twoim mieczykom. U mnie na RODos w gliniastej ziemi i zasadowej gorzej się sprawowały, a część zgniło. Na przepuszczalnej i lekko kwaśnej glebie na wsi lepiej się sprawują, i teraz kwitną mi nawet maleńkie cebulki zostawione w ziemi w zeszłym roku jesienią (przezimowały w gruncie :shock: ). W doniczkach nigdy ich nie sadziłam.

Jolu, dziękuję Ci za słowa wsparcia. Nie miałam do czynienia dotychczas tak dużo ze służbą zdrowia i dopiero uczę się adekwatnie reagować. Cóż, trzeba się przyzwyczaić, nie dać się wodzić za nos i spokojnie domagać się swoich praw. Zawsze i wszędzie zdarzały się niewychowane chamy i to bez względu na status, wykształcenie i pozycję społeczną. Z jednym masz rację - obecne czasy bardziej sprzyjają agresywniejszym, bo o wiele trudniej o samodzielne wybicie się. Takich ludzi będzie więcej, którzy będą wykorzystywać silniejszą pozycję, jak tylko uda im się w takiej znaleźć.
Nic to. Jakoś to będzie :)

Hej, Asiu! :wit

W sieci jest dużo przepisów na ciasta jabłkowe w tym stylu - np. placek włoski. Są też filmiki.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/placek-wloski-3
https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przep ... maker.html
Ja z czasem zrobiłam własną wersję, taką dla leniwych, bo bez obierania jabłek i bez ubijania jajek oraz po taniości, bo bakalie nie są konieczne. Właściwie robię to ciasto na wyczucie :)

Ciasto jest bardzo mocno jabłkowe i nigdy nie wiadomo, ile soku dane jabłka puszczą, więc ilość mąki i czas pieczenia są zmienne. Podobnie z ilością cukru - jak jabłka mają mało cukru i dużo kwasu, to 1,5 szklanki cukru trzeba wsypać (a nawet więcej), a jak jabłka są słodkie i mało kwaśne (deserowe typu Gala), to wystarczy 1 szklanka cukru.

Służę uprzejmie przepisem:

Wziąć dużą miskę lub garnek, bo ciasta będzie dużo objętościowo.

1,5-2 kg jabłek pokrojonych i wydrylowanych (bez obierania)
1-1,5 szklanki cukru (220 ml)
1 opakowanie cukru waniliowego
5-6 jajek
Powyższe wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, żeby jabłka puściły sok.

Potem dosypać i wymieszać dużą łychą
2 - 2,5 szklanki mąki - ciasto ma być baaardzo gęste
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Można dodać połamane orzechy włoskie i rodzynki, będzie na bogato :)

Dużą blachę (jak kartka A3) wyłożyć papierem do pieczenia lub natrzeć tłuszczem i obsypać mąką. Wyłożyć ciasto równą warstwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-185 st.C. Piec przez 45-50 minut na ciemno złoty kolor oraz aż ciasto zacznie lekko odstawać od blaszki. To moje ciasto na zdjęciu było ciut za jasne (nowy piekarnik i jeszcze nie wypróbowany był, więc wszyscy byli niecierpliwi :lol: ), ale i tak pyszne :)

Smacznego :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Dzięki za przepis , na pewno zrobię .
Dodam jeszcze cynamonu ;:3
Co do mieczyków, mojej Córki koleżanka nie wykopuje cebulek mieczyków, tylko je ściółkuje. Cebulki dają radę :)
Asia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”