Cięcie dębu w celu spowolnienia wzrostu,itp

Drzewa ozdobne
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Re: Przycinanie dębu w ogrodzie

Post »

Poniżej na zdjęciach trzy dęby na dwóch zdjęciach rosnące w zieleni miejskiej i przycinane pod linią wysokiego napięcia:

Obrazek
Obrazek

Przy tak dużym drzewie większe przycięcie być może będzie wymagać zgody urzędników gminy.
Roman
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jarrecki pisze: 22 kwie 2025, o 12:03 Wiatr powoduje że połowa spada na posesję sąsiada.
Co jest dla niego jak twierdzi bardzo uciążliwe.
Teoretycznie taka jest natura tego drzewa, dbasz o nie. Jak by nie było, prawnie sąsiad nie ma podstaw do oczekiwań o jakich piszesz.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Re: Dąb (Quercus) ogólne dyskusje

Post »

Mam wrażenie, że na zdjęciach widać gałęzie przycięte od strony płotu. Dopóki nie przerosną przez płot to bym się nie martwił.
Te liście przylatują z odległości czasem wielu kilometrów. Jesteś na prawie i żaden sąd Cię nie skaże.
Z drugiej strony jeśli chcesz żyć dobrze z sąsiadem, to sam musisz mu to jakoś delikatnie wytłumaczyć, zamiast rozkręcać spiralę nienawiści ;:136
Możesz np. pomóc mu je grabić i zabierać je sobie na kompost?
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Jarrecki pisze: 22 kwie 2025, o 12:03.
Jest kłopot z liśćmi w okresie jesiennym.
Wiatr powoduje że połowa spada na posesję sąsiada.
Co jest dla niego jak twierdzi bardzo uciążliwe.
https://dom.wprost.pl/porady-domowe/121 ... iazki.html
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Geo
100p
100p
Od: 15 lut 2008, o 14:19

Post »

Jarrecki, powiedz sąsiadowi, że: "ty byś mu nieba przychylił, ale nie jesteś ogrodnikiem więc jeśli on wszystko zorganizuje, zapłaci za cięcie i sprzątnie po cięciu to ty go wpuścisz, żeby to zrobić".
Zobaczysz że temat sam się rozmyje - przy tej wielkości drzewa to nie jest ani łatwa ani lekka robota a firma ze sprzętem sobie ładnie policzy.
Jemu przeszkadzają te liście, on wymyślił rozwiązanie więc niech się tym zajmie zamiast się tobą wysługiwać.
Ty mu tych liści przecież specjalnie nie wsypujesz za płot łopatą, a drzewo w tym wieku jest już pod ochroną.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p

Post »

Jarrecki zapewne już zapomniał o sprawie, więc tylko dodam, że wysługiwać się można różnymi firmami czy osobami, tylko pamiętajmy, że to właściciel beknie za wszelkie niedociągnięcia.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tym bardziej, że dęby nie lubią za bardzo cięcia. Moje dęby rosnące za płotem (około dwustuletnie), zostały przycięte jakieś piętnaście lat temu, kiedy działka była szykowana na sprzedaż i właściciel usunął konary zwisające ponad płotem. Ja bardzo żałuję jego decyzji, bo nie miałabym nic przeciwko tym konarom. Dęby wyraźnie "nie mogły się ogarnąć" prawie aż do teraz. Były osłabione, dopadały je szkodniki, z pni ciekł sok. Teraz już jest ok. Mam jednak jeden dąb "z tyłu", gdzie energetyka jakieś dwadzieścia lat temu kopała żeby położyć kable. Jednocześnie satwiany był słup. Uszkodzono częściowo korzenie. Dąb żyje do dziś ale większość gałęzi jest sucha. Nie wiem czy da radę przeżyć, chociaż widać, że walczy.
Pozdrawiam Lucyna
danny239
50p
50p
Od: 31 maja 2020, o 18:31

Post »

Jak można tak zmasakrować i zdewastować drzewo, nie dośc, że to fatalnie wygląda to jeszcze osłabia to kondycje drzewa bo jak niby te rany mają się zabliźnić, odsłonięta miazga bez kory zacznie gnić, pojawi się grzyb, nie przez przypadek ogrodnicy stosują maść przeciwgrzybiczną przy drzewkach owocowych podczas szczepienia

Jak można wpaść na taki idiotyczny pomysł i przycinać wierzchołki, nie dość, że to masakrycznie wygląda, niczym osoby po wypadkach bez kończyn to jeszcze osłabia kondycje drzew, miazga bez łupy i kory zacznie gnić, skutkiem tego będzie pojawienie się dziupli a potem pseudofachowcy będą doradzać" trzeba wyciąć, drzewo w środku puste, grozi zawaleniem"
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p

Post »

Maść przeciwgrzybicza? Gdzieś czytałem, że to zupełnie zbędna rzecz, wręcz przeszkadzająca w gojeniu ran.

Co do cięcia, to bym to potraktował jak dobór naturalny. Widocznie urosło w złym miejscu.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p

Re: Scięcie czubka dębu w celu spowolnienia wzrostu

Post »

To jest ogród, więc wszystko można. :D
Swoją drogą dziuple są bardzo eko. Brakuje ptakom i owadom starych spróchniałych drzew.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
danny239
50p
50p
Od: 31 maja 2020, o 18:31

Re: Cięcie dębu w celu spowolnienia wzrostu,itp

Post »

dobór naturalny? chyba nie wiesz co to jest... i jak działa, a co jak człowiek posadził drzewo? to przycinanie to tez dobór naturalny?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

danny239 - pisz poprawnie na forum albo będę usuwać Twoje posty :wink:
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p

Post »

W moim rozumieniu, chodziło mi o to, że drzewo nie przetrwało, bo rosło w złym miejscu albo było za wysokie. A czy to zrobił wiatr, człowiek, czy słoń albo bóbr jest tu bez znaczenia.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
Geo
100p
100p
Od: 15 lut 2008, o 14:19

Post »

Andrzej997 pisze: 28 wrz 2025, o 17:23 Maść przeciwgrzybicza? Gdzieś czytałem, że to zupełnie zbędna rzecz, wręcz przeszkadzająca w gojeniu ran.
Tak całkiem zbędna to nie jest.
Ja ją traktuję jako jedno z dostępnych narzędzi.
Większość cięć obywa się bez maści ale gdy cięcie musi być wykonane poza sprzyjającym terminem lub w niesprzyjających warunkach pogodowych to moim zdaniem maść zdecydowanie zapobiega kłopotom.
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p

Post »

Możliwe, że nie mam racji, tylko zostałem wprowadzony w błąd przez jakiegoś fejka.
Czytałem, że maść bardziej szkodzi niż pomaga, bo zaburza naturalne procesy gojenia u roślin.
Dlatego nie stosowałem jej w ogrodzie i póki co chyba miałem szczęście. :oops:
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”