Wszystko o pomidorach cz. 21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 21

Post »

Kasia do wysiewu jeszcze daleko, zdobędziesz. ;:215
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
MustardOlive
50p
50p
Od: 22 sie 2025, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, a masz go z moje/naszepomidory, bo jakoś nigdzie nie ma o nim słowa? A zamawiacie ogólnie z tego sklepu? Bo widziałam dużo zdjęć, gdzie nie wiem już, czy to fotografia amatorska, czy skundlona odmiana, a jest tam trochę ciekawych ;:185 Tak samo śliniłam się na światpo....rów, tylko jedyne co o nim znalazłam, to że nasiona są strasznie namieszane... Ktoś coś wie o nich?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kilka lat temu kupowałam. Byłam średnio zadowolona, chyba słabe odmiany mi się trafiły.
Raczej prawidłowo oznakowane. Ja z tych wiecznie niezadowolonych, to chyba nie wina sklepu.
Niebieski ogrod
200p
200p
Od: 30 gru 2024, o 15:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie zostaje Campbell33 jako uniwersalny czerwony. Bardzo dużo ładnych, wyrównanych pomidorów (120-160g, ale i 200g się trafiło). Krzak mocny, rozłożysty, ale bez tendencji do wyłamywania pędów, nadal zdrowe, zielone liście.
Owoce zebrane trzy tygodnie temu są nadal w dobrej formie, nie robi się z nich miękka papka, ale i nie mają tej paskudnej twardości przerobówek typu Kmicic czy podobne. Nie pękają, nie mają SZW ani żadnych braków, nie drobnieją na wyższych gronach.
W tunelu dość wczesny, po Ijuńskim i Sugar Baby, a minimalnie przed 42Day's. W gruncie 42Day's był nieco wcześniejszy, ale na dzień dzisiejszy to obraz nędzy i rozpaczy.
Zostaje Ijuński, Sugar Baby i Campbell33. Wypada 42Day's, Kmicic i pochodne, Rio Grande, Betalux.

Campbell33:
Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

MustardOlive nasionka mam z forumowej Akcji Wymiany Nasion.
Ze sklepu Świat Pom. mam trochę nasion ale będę uprawiać w przyszłym sezonie. Zauważyłam że wszędzie zdażają się pomyłki, nawet w sklepach.
U mnie nawet z oryginalnych nasion Ildi wyrosło coś dziwnego a że nie wiązało owoców to wyrwałam.

Przejrzałam swoją gruntową uprawę, co najdłużej wytrzymało.
Więc najlepiej trzyma się Mini kumato, dłubane nasionka zbiedronkowych owoców.

Obrazek

Dobrze też owocują i jeszcze są owoce też z dłubanych nasion z marketowych żółtych, śliwkowych nn. Niejadalne ale na przetwory idealne.
Obrazek

Obrazek

Rebelpik też mi ładnie przedłużył sezon, bardzo plenny i pyszny, malinowy.
Obrazek

Obrazek

Citrina, zaraza prawie nie tknęła.
Owoce pyszne i śliczne, teraz już drobnieją.

Obrazek

Obrazek

Kuban Pepper też się trzyma i smaczny.

Obrazek

Obrazek

Koktajlowy Teresy mocno dostał od zarazy ale wciąż owocuje i jest pyszny.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

leszkat76 pisze: 16 wrz 2025, o 09:47 Nie mam Ananasa Noir ale mam Ananas Paradeiser, czy ten też jest smaczny i wart uprawy?
Lubię Ananasy :D W tym roku miałam 1 krzak. Pomidorki raczej duże befsztyki delikatnie słodkie. Krzak wysoki. Moje w tym roku miały dużo staśmionych kwiatów przez co i pokraczne owoce. Średni plon, na grono 1 duży i 1 mały pomidorek. Widać było , że zimna wiosna przyczyniła się w większości do produkcji dziwnych kwiatów. Krzaki zakończyły już u mnie żywot.
Mam zdjęcie Ananasa Paradeiser ale on nie do końca dojrzały :wink:
Obrazek

Obrazek

Pochwalę się jeszcze Alice Dream, chyba jest taka jak ma być ;:215 Trzeba tylko poczekać aż dojrzeje :D
I jak widać , śladowe ilości nasion :roll:
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”