Wszystko o pomidorach cz. 21
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lip 2025, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 21
Cała zima przede mną i czas na zbieranie informacji i zakup nasionek. Tyle lat żyłem ze świadomością, że wszystkie pomidory są bardzo podobne w smaku, oj jak bardzo się myliłem.
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
carinus myślę, że Twoje oczekiwania spełnia większość odmian tzw. kolekcjonerskich, bo smak to wiadomo sprawa indywidualna. Poczekaj na posty podsumuwujące sezon.carinus pisze: ↑9 wrz 2025, o 11:55 U mnie z czasem zmieniły się preferencje co do konsystencji pomidorów. Zacząłem doceniać te bardziej miękkie i soczyste, niekoniecznie ociekające sokiem, ale delikatne z łatwo oddzielającą się skórką. Czytam Wasze opisy i ciężko mi odszukać coś w moim guście. Oczywiście smak stawiam na pierwszym miejscu, konsystencja wtedy ma mniejsze znaczenie.

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jolek
U mnie już większość krzaków mają objawy ZZ.
Wczoraj usunęłam z grządek trochę najbardziej porażonych , większość koktajlowych.
Zostało jeszcze sporo do wyrwania.
Najgorsze to jest to , że trzeba wynieść je z działki…..
Następny powód , żeby ograniczyć ilość uprawy .

U mnie już większość krzaków mają objawy ZZ.
Wczoraj usunęłam z grządek trochę najbardziej porażonych , większość koktajlowych.
Zostało jeszcze sporo do wyrwania.
Najgorsze to jest to , że trzeba wynieść je z działki…..
Następny powód , żeby ograniczyć ilość uprawy .

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Pogoda nie rozpieszcza nasze pomidorki. ZZ czy pleśń? i u mnie zaczyna atakować pojedyncze liście, ślimaki zaczynają wychodzić na żer. Pojedyncze krzaki bez pomidorków pomału też usuwam. Tak więc pomimo skróconego okresu w zbiorach myślę nie było źle i uśmiecham się do pomidorków. A ten w typie baranka też uśmiechnął się do mnie więc i ja wam go podesłałam
Oczywiście zajął honorowe miejsce na półce w kuchni i uśmiecha się
Może macie też takiego do którego się uśmiechnęliście
Na tego dziś powiedziałam łaaał 

Oczywiście zajął honorowe miejsce na półce w kuchni i uśmiecha się

-
- 1000p
Jola tak na żółto zapodała, to i ja w ten deseń pójdę i rozpocznę podsumowanie moich upraw od właśnie pomidorow żółtych i pomarańczowych.
Na pierwszym miejscu jest u mnie smak, ale jak mnie zbytnia fanaberyjnosc denerwuje, to obniżam ranking. Pomidory rosły w tunelu bez stosowania śor, dostały na start obornik, a potem klasyczne nawozy i bakterie.
Na pierwszym miejscu Ałtajski Oranżewyj za smak, plennosc i ciągłość owocowania. Miałam dwa krzaki przy jednym "paliku". Dzięki Jola Twoj patent sie sprawdził.
krzaki rosły tuż przy wejściu, miały ok. 160-170cm. Nie grymasiły.
Na drugim miejscu Król Syberii serce. Za piękne, cytrynowe niemal jednorodne, owoce. Brak fanaberii i również bardzo dobry smak. Tu krzak wielki na 2 m.
Na trzeciej pozycji jednocześnie Orange Mango I Striped German. Oba pomidory miały zmienne smaki, za to minus. Orange Mango plenny ale delikatniejszy, od razu pokazywał niezadowolenie, małymi owocami,piętką . Jako pierwszy zakończył żywot. Krzak dosyć wiotki ok.170. Striped German piękny stary pomidor, o grubym krzaku pod 2m, ale mało plenny. Taki dostojny, wolno dojrzewający i dawkujący po jednym owocu. Mnie jednak ujął tym czymś w swoim wyglądzie i smaku.
Uprawiałam jeszcze Kellog's Breakfast pyszne wielkie befsztyki na potężnym krzaku ale najwięcej ich zmarnowalam
bo pękały od spodu I splesnialy zanim zauwazylam albo łapał y taką piętkę, że pol pomidora szło na odrzut. Jantar-kiepski smak, późny. Janek-bez szału w każdym względzie do tego drobnieje. I to by było na tyle z żółci i pomarańczy. 
Na pierwszym miejscu jest u mnie smak, ale jak mnie zbytnia fanaberyjnosc denerwuje, to obniżam ranking. Pomidory rosły w tunelu bez stosowania śor, dostały na start obornik, a potem klasyczne nawozy i bakterie.
Na pierwszym miejscu Ałtajski Oranżewyj za smak, plennosc i ciągłość owocowania. Miałam dwa krzaki przy jednym "paliku". Dzięki Jola Twoj patent sie sprawdził.

Na drugim miejscu Król Syberii serce. Za piękne, cytrynowe niemal jednorodne, owoce. Brak fanaberii i również bardzo dobry smak. Tu krzak wielki na 2 m.
Na trzeciej pozycji jednocześnie Orange Mango I Striped German. Oba pomidory miały zmienne smaki, za to minus. Orange Mango plenny ale delikatniejszy, od razu pokazywał niezadowolenie, małymi owocami,piętką . Jako pierwszy zakończył żywot. Krzak dosyć wiotki ok.170. Striped German piękny stary pomidor, o grubym krzaku pod 2m, ale mało plenny. Taki dostojny, wolno dojrzewający i dawkujący po jednym owocu. Mnie jednak ujął tym czymś w swoim wyglądzie i smaku.
Uprawiałam jeszcze Kellog's Breakfast pyszne wielkie befsztyki na potężnym krzaku ale najwięcej ich zmarnowalam

- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
- 1000p
Dr Wyches miałam w ubiegłym roku I jak dla mnie rownież był przepyszny. Jak na pomidora o ziemniaczanych lisciach zawiazal sporo (porównywałam go do Mamy Irene, która choć rownie pyszna miała bardzo mało pomidorow). Nocna Świeca bardzo plenna I łagodniejsza w smaku. A Orange Banana mam ponoć pomyłke w kształcie żółtych śliwek, którą jednak sadzę co roku z przeznaczeniem do suszenia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajne Joli pomidorowe ludki.Zaczynam ja na powrót do swoich pomidorów się uśmiechać. Był czas,
że do tunelu wchodziłam ze strachem.Teraz pomidorów mniej i strach przeszedł.
Fox Nose z żółtych u mnie wypadł dobrze.
Ewa Janek to żółty pomidor?Mam nasiona pomidora Janko,ale to czerwony pomidor.
że do tunelu wchodziłam ze strachem.Teraz pomidorów mniej i strach przeszedł.
Fox Nose z żółtych u mnie wypadł dobrze.
Ewa Janek to żółty pomidor?Mam nasiona pomidora Janko,ale to czerwony pomidor.
-
- 1000p
Aniu nasiona Janka mam z AWN i jest żółty. W smaku ciut lepszy od Jantara i ma inny pokrój, jest wyzszy i szczuplejszy a owoce z tendencja do drobnienia. Raczej go nie powtórzę.
Doceniłam w tym roku odmiany rosyjskie, aponiżej Król Syberii na śniadanie.

Doceniłam w tym roku odmiany rosyjskie, aponiżej Król Syberii na śniadanie.

- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie oprócz czerwonych i ciemnych na pewno będą wysiane w przyszłym roku Sakharyj Zeltyj, Orange Russian, Żółta Sakiewka ,Alices Dream i Ałtajski Oranżewyj tu będzie trzeba skombinować inne nasionka,bo wyskakiwały w kaskach rok wcześniej i nie wypalił, bo nasionka starsze były. 
Teraz szukam Mizuby , bo korci, chyba że znajdę wcześniej Króla Syberii
Ewo co za wnętrze o jo joj.
Uprawialiście Aurija Yellow ?
Edition
Znalazłem Króla Syberii do tego kilka innych odmian

Teraz szukam Mizuby , bo korci, chyba że znajdę wcześniej Króla Syberii

Ewo co za wnętrze o jo joj.
Uprawialiście Aurija Yellow ?
Edition
Znalazłem Króla Syberii do tego kilka innych odmian

"Pokora i delikatność nie są cnotami ludzi słabych, lecz mocnych, którzy nie potrzebują źle traktować innych, by czuć się ważnymi".
~Papież Franciszek
~Papież Franciszek
- Jolek
-
- 1000p
Jola dzięki, że prostujesz moje przekonania. Juz doszłam co mi sie pomieszało. Mianowicie Dr Wyches z Midnight Sun. I ten drugi jest z liściem ziemniaka i on mi tak smakował ale Wyches tez był bardzo dobry i plenniejszy do tego.
Mam tez taka zagwozdkę co to może być choc w przybliżeniu?

Dziękuję za wszelkie tropy i sugestie.

Mam tez taka zagwozdkę co to może być choc w przybliżeniu?

Dziękuję za wszelkie tropy i sugestie.

- Jolek
Ja dziś męczę AL odnośnie pomidorów Jack White, White Queen i White Beauty. W zeszłym roku rozmyły się znaczniki ale opisałam pomidory i w tym roku wysiałam. Nieźle mi je podsumowała 

-
- 1000p
Robercie jeśli chodzi o Króla Syberii to jest dwa: befsztyk i serce. Ja miałam serce w tym roku.
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki nie wiedziałem,ale napisałem z zapytaniem jaki ma być. 

"Pokora i delikatność nie są cnotami ludzi słabych, lecz mocnych, którzy nie potrzebują źle traktować innych, by czuć się ważnymi".
~Papież Franciszek
~Papież Franciszek