Niebieski ogrod będziesz rok do przodu jak uda Ci się zebrać nasiona F2
Niestety muszę wrócić do nasion F2 Kam1, bo nie podoba mi się to co wyselekcjonowałem. Owoce bawolich bardzo ładne z wyglądu, ale w środku jest pół miąższu zielone inne odmiany obok nie mają aż takich wymagań potasowych.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Kamil a czym się różni Kam1 od Kam1A ?
U mnie Kam1A f3 bardzo udany, bardzo plenny, zdrowy do tej pory i ma piękne owoce, nie pękają, wyglądają jak rumiane jabłuszka.
Kam1 to jest F1 bez rozszczepień dodając A wiem które to rozszczepienie i czy się będzie dalej rozszczepiać, dajmy na to Twój morelowy okrągły w tym roku To Kam1A/2/1
Gdyż się rozszczepił na dwa kolejne typy
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Nie w temacie wątku, ale może komuś też w uprawie pomidorów zdarzyła się naturalna mutacja ?
W ubiegłym sezonie na krzewach dwóch odmian z ukorzenionych pędów wyrosły całkiem inne owoce.
W tym roku sytuacja się powtórzyła. Na jednej z trzech sadzonek Jutrosza owoce miały barwę czekoladową, a na jedynym krzewie z pędu Malinowego Ożarowskiego były owoce okrągłe, mniejsze od piłki pingpongowej i zebrane w gronach po 8 sztuk.
Dwa krzewy z nasion zmutowanego w ubiegłym sezonie Jutrosza (pomidory podłużne w kolorze czekolady) wydały owoce w kolorze czekoladowym, ale tylko jeden miał kształt wydłużony.
Podsumowując: dwie z odmian wyhodowanych z nasion ogólnie dostępnych w polskich sklepach ogrodniczych łatwo ulegają mutacji.
KamilK02 pisze: ↑23 sie 2025, o 09:07 Niebieski ogrod będziesz rok do przodu jak uda Ci się zebrać nasiona F2
I jestem rok do przodu, mam nasiona F2
Laura x Ametyst Jewel F1 - owoce okrągłe, 20-30g, czerwone, fioletowo oprószone, smak jak na listopad bardzo przyzwoity - bardziej słodki niż kwaśny.
Kolejne dwie krzyżówki próbuję dociągnąć do zebrania nasion. Ijuński × Malachitowa szkatułka ma już całkiem duże befsztyki.
Nie chcąc zakładać nowego wątku podepnę się z tematem mutowania pomidorów F1.
Odpowiedź AL na hasło ZMUTOWANE POMIDORY NA SADZONKACH Z PĘDÓW POMIDORÓW F1
Zmutowane pomidory z sadzonek pędowych F1 to ciekawy sposób na rozmnażanie ulubionych odmian, ale nie zapewniają stabilnych cech F1, bo mieszańce F1 nie rozmnażają się wiernie z pędów, przez co rośliny mogą wyglądać inaczej, czasem słabiej, a "mutacja" może być po prostu odrzuceniem cech hybrydowych i ujawnieniem genów rodzicielskich, co jest normalne przy wegetatywnym rozmnażaniu, niekoniecznie "mutacją" w sensie patologicznym. Sadzonki z pędów bocznych (wilków) często dają silne rośliny, ale nie będą identyczne z pierwowzorem F1, zachowują jednak zdolność do owocowania. Dlaczego zdarzają się "mutacje" (czyli różnice):
Natura mieszańców F1: Pomidory F1 to krzyżówki dwóch czystych linii. Otrzymane z nich nasiona dają rośliny o pożądanych cechach, ale potomstwo z nasion (lub z pędów) traci tę jednorodność i ujawnia mieszankę genów rodziców.
Pędy boczne (wilki): Wybór pędów bocznych jest dobrym pomysłem, bo dają silne rośliny. Zamiast „mutacji” może to być po prostu ujawnienie genów jednej z linii rodzicielskich, co daje roślinę o cechach bardziej zbliżonych do odmiany tradycyjnej. Jak postępować z takimi sadzonkami:
Wybór pędu: Wybierz mocny pęd boczny (wilk) wyrastający z kąta liścia.
Ukorzenianie: Oderwij pęd (ok. 10-15 cm) i ukorzeń w wodzie lub bezpośrednio w wilgotnym podłożu.
Obserwacja: Obserwuj roślinę po posadzeniu. Może rosnąć inaczej niż rodzic F1 (np. mniej owoców, inny kształt, siła wzrostu).
Zbiór nasion: Z rośliny, która dała pęd, możesz zebrać nasiona, ale nie uzyskasz z nich kolejnych F1, tylko mieszanki o nieprzewidywalnych cechach.
Podsumowując: "Zmutowane" pomidory z pędów F1 to często normalne następstwo rozmnażania wegetatywnego mieszańców, dające rośliny o zmienionych, ale często wartościowych cechach, choć nie będą już idealnymi kopiami odmiany F1.
W tym sezonie prócz zmutowanych owoców z Jutrusza F1 i Malinowego Ożarowskiego F1 spróbuję uzyskać większe owoce z Haerzfeura F1. Z moich krótkich obserwacji wynika, że pomidory uzyskane z nasion mutantów są podobne, ale krzewy rosną z mniejszym wigorem.