Uprawa melonów cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Niebieski ogrod
200p
200p
Od: 30 gru 2024, o 15:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów cz. 3

Post »

Pelasia pisze: 18 sie 2025, o 21:31 Zastanwiam się po czym poznać , że melon już jest dojrzały ?
Mój wczorajszy Bondi z gruntu. Tak jak pisze bioy, zmienił odcień i przy lekkim dotknięciu odpadł od ogonka.

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to mojemu jeszcze daleko do dojrzałości. Jaki ładny wzorek na nim . A ile waży ?
Niebieski ogrod
200p
200p
Od: 30 gru 2024, o 15:29

Post »

Twój "talerzykowy" też taki będzie, może mniej intensywny, bo w tunelu jest. Mój ważył niecały kilogram i pozostałe były/są podobnej wielkości. Moje rosną w gruncie, niepodlewane, traktowane po macoszemu, ale jakoś dają radę.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

Asiu ,to mówi Aj ,nie szukałaś?

Melony zbiera się, gdy są dojrzałe, co można poznać po kilku charakterystycznych cechach. Dojrzały melon powinien mieć błyszczącą skórkę i kolor charakterystyczny dla danej odmiany. Ważne jest również, aby łatwo odchodził od szypułki. Jeśli owoc stawia opór przy próbie oderwania, prawdopodobnie nie jest jeszcze dojrzały. Inne wskaźniki to intensywny zapach i lekko miękka skórka w miejscu, gdzie melon stykał się z ziemią.
Dodatkowe wskazówki dotyczące zbioru melonów:
Sprawdzanie szypułki: Dojrzały melon ma zazwyczaj pękniętą szypułkę, a miejsce styku z owocem może być suche.
Sprawdzanie zapachu: Dojrzałe melony wydzielają intensywny, słodki zapach.
Sprawdzanie skórki: Skórka powinna być błyszcząca i charakterystyczna dla danej odmiany.
Sprawdzanie miękkości: Lekkie ugięcie pod palcem w miejscu styku z ziemią to kolejny znak dojrzałości.

Prędzej, to spróbuję chyba melona, jak arbuza.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”