Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
2. Do przesadzenia, nie sadzi się roślin do samej ziemi prosto z worka, często te podłoża są zbyt mało przepuszczalne.
Posadź do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1. Nie dawaj keramzytu na dno doniczki, wystarczy zakryć otwór odpływowy np. korkiem od butelki. Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Pamiętaj żeby dopasować wielkość doniczki pod wielkość bryły korzeniowej zachowując ok. 3 - 4 cm luzu w zależności od stopnia rozwinięcia korzeni.
3. Nie podlewa się roślin cyklicznie co do dnia. Strelicję podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
4. I co z tego, że rośnie sama, myślisz że szkodniki skąd się biorą?
Szkodniki żyją w naturze, wystarczy otwarte okno... Do tego szkodniki mogą łatwo przenosić się rośliny na roślinę nawet gdy stoją w większej odległości od rośliny. Jak wlatują przez otwarte okna to jaki problem w zamkniętym pomieszczeniu?
Sprawdź jeszcze raz dokładniej z użyciem szkła powiększającego. Jeśli faktycznie nic nie ma, to przyczyny leżą po stronie nieprawidłowego podłoża, podlewania.
Po przesadzeniu zrób oprysk fungicydem, np. Saprol.
A i regularnie nawóz mineralny, po przesadzeniu odczekaj z trzy tygodnie i potem również co około 3 tygodnie np. Agrecol żel, Florovit.
Posadź do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1. Nie dawaj keramzytu na dno doniczki, wystarczy zakryć otwór odpływowy np. korkiem od butelki. Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Pamiętaj żeby dopasować wielkość doniczki pod wielkość bryły korzeniowej zachowując ok. 3 - 4 cm luzu w zależności od stopnia rozwinięcia korzeni.
3. Nie podlewa się roślin cyklicznie co do dnia. Strelicję podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
4. I co z tego, że rośnie sama, myślisz że szkodniki skąd się biorą?
Szkodniki żyją w naturze, wystarczy otwarte okno... Do tego szkodniki mogą łatwo przenosić się rośliny na roślinę nawet gdy stoją w większej odległości od rośliny. Jak wlatują przez otwarte okna to jaki problem w zamkniętym pomieszczeniu?
Sprawdź jeszcze raz dokładniej z użyciem szkła powiększającego. Jeśli faktycznie nic nie ma, to przyczyny leżą po stronie nieprawidłowego podłoża, podlewania.
Po przesadzeniu zrób oprysk fungicydem, np. Saprol.
A i regularnie nawóz mineralny, po przesadzeniu odczekaj z trzy tygodnie i potem również co około 3 tygodnie np. Agrecol żel, Florovit.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
OK, przede wszystkim usuwam keramzyt i przesadzam.
Mam spryskac czyms grzybobojczym na wszelki wypadek?
Mam spryskac czyms grzybobojczym na wszelki wypadek?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Napisałem na końcu żeby użyć fungicydu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ach przeoczyłam o tym oprysku...
Dzięki za porady - działam!
Dzięki za porady - działam!