Nowy sezon w ogrodzie na Jurze cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy sezon w ogrodzie na Jurze cz.2

Post »

Piękny kolorek tego powojnika. Co to za odmiana?
Róże piękne, widać, że je lubisz, bo pięknie ci rosą i kwitną ;:215
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie
Wybaczcie, że ostatnio mnie tutaj nie było ale byłam w sanatorium w Kamieniu Pomorskim.
Lecz zanim tam dotarłam to dzień wcześniej wstąpiłam do Bolesławca i zauroczyła mnie ceramika tamtejsza.
Połowę finansów, które były przeznaczone na pobyt w Kamieniu poszło na (jak mąż mówi) skorupy ale nie żałuję.
Najpierw sklep firmowy, ceny powalały ale za jakość i dobrą markę trzeba trochę wyłożyć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kolorowy zawrót głowy, można było się zatracić.
Na moje szczęście był też outlet, w którym można było ciut taniej kupić ceramikę z Bolesławca i tam było najwięcej ludzi kupujących te cuda. Co prawda były tam produkty, które miały np. wady produkcyjne takie jak kropka w szkliwie, małe wypukłości czy niejednolity kolor szkliwienia ale to dalej była pełnowartościowa ceramika użytkowa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ja kupiłam takie cudeńka a w tym 3 kubki z artystycznym malowaniem (ręczna praca).
Obrazek
Kura to forma do zapiekania np. kurczaka w piekarniku i pozostałe produkty to te oryginalne, kogut to też ceramika z Bolesławca ale nie z tej starej fabryki lecz ze sklepu, w którym te same formy (naczynia) malowane są przez artystów zrzeszonymi w bractwie.
Ale sygnatura tylko była na produktach ze starego zakładu, które to miały dwa sklepy firmowe ( w tym ten z porcelaną artystyczną) + outlet.
Obrazek
To ten sklep z artystycznymi produktami (z sygnaturą).
Obrazek
Obrazek
Tu produkty z bractwa, też piękne.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Potem pobyt w Kamieniu Pomorskim z okoliczną zatoką i mariną, gdzie cumują łodzie.
Obrazek
Obrazek
Fajne miasteczko, gdzie można zwiedzić basztę z wystawą kamieni szlachetnych i amonitami oraz inne zakątki miejscowości.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Widok z baszty na miasto.
Obrazek
Obrazek
A to fotki z okolicy.
Ratusz
Obrazek
Katedra
Obrazek
I inne fotki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Po przyjeździe do domu zaczęłam prace ogródkowe bo zastałam rabaty z wysoką trawą i skrzypem w ogromnych ilościach.
Kwitły hortensje, lilie, gdzieniegdzie róże i budleje.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mieczyk, floksy, brzoskwinia i rozwary.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
No i zamiast muszelek z nad morza przywiozłam kamienie z Kamienia. :;230
I powstała nowa instalacja w ogrodzie. ;:306
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Soniu
Córka też zrobiła takie saszetki oraz syropek z lawendy.
Dzięki za info odnośnie hiacyntu kalifornijskiego. Znów jedna roślinka została nazwana.
Zakwitł mi jednym kwiatkiem hibiskus syryjski, oto on, choć liście trochę ma niefajne.
Obrazek

Beatko
Trochę róż się nazbierało a rozmnożone z patyczka jest parę.
Podczas mojego pobytu w sanatorium (było fajnie) zakwitł mi taki oto kwiatek.
Obrazek
Córka znalazła mi jego nazwę i okazało się, że to akant miękki.
Zdaje mi się, że to chyba dostałam od ś.p. Lucynki (plocczanka) ale skleroza nie boli ;:306 i dokładnie nie pamiętam kto mi przysłał.
2 lata nie kwitł a w tym roku się pokazał po raz pierwszy kwiat.

Aniu
Ten fioletowy powojnik to Xerxes, który dostałam parę lat temu od dzieci na Dzień Matki.
Bardzo go lubię, ma duże kwiaty i ten mój ulubiony kolorek.
Róże na początku miały u mnie lepiej niż w chwili obecnej.
Teraz nie zawsze mam dla nich czas i muszą same dawać sobie radę. Ale poprawię się, mam nadzieję.
Tu J.P II ale na fotce nie widać tej jasnoróżowej pręgi, coś za dużo światła przy robieniu zdjęcia ?
Obrazek

Pozdrawiam i przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewo przybiegłam do Ciebie natychmiast jak przeczytałam "co" przywiozłaś sobie z sanatorium. ;:138 :D
Myślałam,że to jakieś drobne kamyczki ale Ty przytargałaś cudowne okazy stąd ta wspaniała instalacja!
Uwielbiam takie zestawienia. Ślicznie Ci to wyszło!
Dobrze,że mnie tam nie było bo ja chyba bym się zatraciła w tych sklepach z porcelaną :oops: :D
Cudeńka, które kiedyś -dawno temu- kolekcjonowałam i kto wie,czy miłość by nie odżyła w takim ich skupisku.
I te anioły w róznych tonacjach, no szok.... ;:168 :shock:
No szok jak bogate są te sklepy...

Jak widzisz ogród nie zginął z braku Twojej troski. :D Nadal trwa a roślinki pokazują swoje piękne kwiaty.
U mnie z powodu zdrowia, róże też zaniedbane już drugi rok - ciągle liczę,że je w końcu dopieszczę ale tak się składa,że ani wiosną ani jesienią nie mam dla nich czasu. Może wreszcie teraz sie uda...

Życzę Ci miłego ogrodowania i nadrabiania zaległości ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Drodzy ogrodomaniacy
Wczoraj znalazłam się na miejscowym rynku z zamiarem kupna hibiskusa Midnight Marvel dla koleżanki z okazji jej imienin
(bardzo jej się spodobał gdy była u mnie). No i oczywiście chciałam przy okazji kupić sobie też jednego a wyszło jak zwykle.
Nie skończyło się na jednym tylko na sześciu bo to parzysta liczba. :;230
Tu po zakupie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dla siebie kupiłam Summer in Paradise (już jednego takiego mam), All Eyes on Me, French Vanilla (też mam), My Valentine,
Starry Starry Night i Vintage Wine.
Wczoraj na szybko szukałam miejscówki dla nich i znalazłam, poniżej już w gruncie.
Summer in Paradise
Obrazek

French Vanilla
Obrazek

Vintage Wine
Obrazek

Starry Starry Night
Obrazek

My Valentine
Obrazek

All Eyes on Me
Obrazek

A tutaj moje "stare hibki".
French Vanilla
Obrazek

Summer in Paradise
Obrazek

Dark Mystery
Obrazek

Midnight Marvel
Obrazek

Dwa moje stare nie wyszły mi z ziemi dlatego muszę na jesieni zobaczyć co z nimi.
Mam nadzieję, że coś mi ich nie pożarło.

Karo
Dziękuję za miłe słowa, uwielbiam kamienie w ogrodzie. Zakręciłam się na punkcie mozaiek kamiennych na ścieżkach, to co oglądam w necie powoduje u mnie coraz mocniejsze bicie serca. Ale ja na początek spróbowałabym coś prostego tylko obawiam się tego czy znajdę na to czas.
Ceramika bolesławiecka początkowo nie była mi bliska (ta z czasów PRL-u) lecz obecne wzory naprawdę są interesujące.
Najbardziej urzekła mnie tam umywalka z różnymi wzorami ale to już trzeba mieć w tym klimacie pomieszczenie aby to zainstalować w domu. Jednak była to ciekawostka.
Ogród nie zginął ale widok też nie napawał zachwytem. Zdaję sobie sprawę, że nigdy nie będę miała katalogowego ogrodu ale choćby minimalny porządek musi być.
Życzę zdrówka i miłego wypoczynku w ogrodzie.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”