Kolekcje Floriana cz.3
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kolekcje Floriana cz.3
Ładne, duże makówki, mówisz? No to masz wybór między makiem lekarskim a makiem wschodnim.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
...a na lekarski (niskomorfinowy, bo innego nie wolno wcale) potrzebny papier z zezwoleniem...
- Locutus
- Kontakt:
Ciągle trzeba zezwolenia? To jak to jest, że Legutko sprzedaje nasiona?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- kuneg
Ano ciągle... wg oficjalnych przepisów. Przepisy są tak durne w niektórych aspektach, że w Polsce makowce są pieczone w cukierniach głównie z czeskiego maku.
Nie mam pojęcia, jak to jest z nasionami od Legutki. Sama jestem ciekawa. Pewnie to jest ten niskomorfinowy. I też sobie kupię i wysieję między kwiatkami. Polny i tak sam już u mnie rośnie
Nie mam pojęcia, jak to jest z nasionami od Legutki. Sama jestem ciekawa. Pewnie to jest ten niskomorfinowy. I też sobie kupię i wysieję między kwiatkami. Polny i tak sam już u mnie rośnie

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Mam nasiona maku letniego pełnego, ma ładne paki, kwiaty i makówki. Jest oczywiście dopuszczony i można kupić jego nasiona. Daje samosiew. Jak tylko dojrzeją makówki, służę nasionami.

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Mikołajki z moich obserwacji to krótkowieczne byliny, jednak warte zainteresowania, czasem o nich zapominam.
ps. ten mak z czupryną Miłki , nie jak mak
ps. ten mak z czupryną Miłki , nie jak mak

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
No i się wyjaśniło - jabłoń rzuca cień na ten zakątekFlorian Silesia pisze: ↑19 cze 2025, o 22:04 Andrzeju, krwawniki pospolite (te odmianowe oczywiście) lubią słońce, ale do końca nie rozgryzłem, co jeszcze lubią

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Loki, mak wschodni raczej odpada. On ma większe branie w formie kwiatu i może kiedyś się skuszę na odmiany, bo gatunek mam.
Liliowce są w tym roku bardzo dobrze wybarwione i nie podeschnięte, bo do 10 czerwca napiły się dużo wody i teraz pięknie kwitną:
'Anzac', ta odmiana dostała lepszą miejscówkę i pokazuje w pełni swe piękno:

'Strawberry Candy', odmiana drobna o niezwykłym kolorze:

Małgorzato, zapewne postąpię tak jak i Ty, gdy się zdecyduję na mak lekarski
'Bela Lugosi', od tej odmiany zaczęła się moja miłość do liliowców niemal 20 lat temu

Ciekawe, że nigdy nie miałem firletki chalcedońskiej w wersji gatunkowej za to odmiana 'Duski Salmon' zadomowiła się u mnie na dobre

Miłko, jestem chętny
Dalia 'Checers' kwitnie najobficiej:

Trojeść amerykańska, owszem ekspansywna ale odkryłem, jak ją wykorzystać we florystyce, dlatego pozwalam jej na więcej niż powinienem:

Liliowce są w tym roku bardzo dobrze wybarwione i nie podeschnięte, bo do 10 czerwca napiły się dużo wody i teraz pięknie kwitną:
'Anzac', ta odmiana dostała lepszą miejscówkę i pokazuje w pełni swe piękno:

'Strawberry Candy', odmiana drobna o niezwykłym kolorze:

Małgorzato, zapewne postąpię tak jak i Ty, gdy się zdecyduję na mak lekarski

'Bela Lugosi', od tej odmiany zaczęła się moja miłość do liliowców niemal 20 lat temu

Ciekawe, że nigdy nie miałem firletki chalcedońskiej w wersji gatunkowej za to odmiana 'Duski Salmon' zadomowiła się u mnie na dobre

Miłko, jestem chętny

Dalia 'Checers' kwitnie najobficiej:

Trojeść amerykańska, owszem ekspansywna ale odkryłem, jak ją wykorzystać we florystyce, dlatego pozwalam jej na więcej niż powinienem:

- kuneg
Już wiem.
Legutko sprzedaje nasiona wschodniego, polnego i syberyjskiego.
To na Mak lekarski potrzebne jest zezwolenie, a nim Legutko nie handluje.
Edit:
Mak letni peoniowy (nie od Legutki) ma liście łudząco podobne do maku lekarskiego, a nazwy łacińskiej Papaver paeoniflorum nie znajduję w wykazie na Wiki, nawet jako synonim jakiegoś gatunku...
Za to znalazłam nasiona Maku letniego z łacińską nazwą Papaver somniferum i to też nie od Legutki.
Ot, ciekawostka

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florian
Piękny bukiet i trawy cięte
Cieszę się razem z Tobą z kwitnięcia dalii ...
Irysy bezbródkowe też cudne.
U mnie louisiana nie zakwitną raczej /a podlewałam.
Nie dociera do mnie ,że już lato w pełni ,u Cibie to już bardzo zaawansowane.
Piękny bukiet i trawy cięte

Cieszę się razem z Tobą z kwitnięcia dalii ...
Irysy bezbródkowe też cudne.
U mnie louisiana nie zakwitną raczej /a podlewałam.
Nie dociera do mnie ,że już lato w pełni ,u Cibie to już bardzo zaawansowane.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Olu, co do mikołajków mam małe doświadczenie, bo są u mnie drugi rok i jak na razie cieszą mnie ich imponujące rozmiary. Chodzi dokładnie o mikołajka olbrzymiego ale już rozpikowałem kolejnego - mikołajka płaskolistego. Czy są krótkowieczne, tego jeszcze nie wiem ale już wiem, że dają samosiew i siewki skrzętnie przepikowałem, by posadzić w odpowiednie miejsce. Więc nie obawiam się, bym go stracił.
W Dolinie Syrynki, gdzie posadziłem 1100 karp jako pierwsza dalia zakwitła czeska:
'František Mašek'

Energetyczne liliowce
'Charles Jonston'

Andrzeju, to krwawniki masz nadal. Ciesze się. U mnie kwitną teraz krwawnik wiązówkowaty i krwawnik kichawiec:

'First Lady', dalie kuliste są dla mnie najważniejsze do cięcia:

Małgorzato, rzeczywiście ciekawostka tylko i aż, bo nie zamierzam się doktoryzować z maków
Mam takie tyły w wysiewaniu i wysadzaniu sadzonek, że na razie nie chcę widzieć i słyszeć o kolejnych nasionach
Za dużo bieżącej roboty. Zatrwiany i dzwonki irlandzkie przetrzymane za długo w doniczkach zakwitły, mając kilkanaście centymetrów
Pracy przy daliach nie brakuje ale widać efekty, bo już mogę ciąć dla florystów:
'Furo Maru'

Stare odmiany nie znudzą mi się nigdy:
'Black Susan Eyed'

Dzięki Agnieszko. Tak, lato zaawansowane, skoro kwitną w pełni i liliowce, i płomyki, i wiele innych typowo letnich kwiatów. A z kosaćcami się nie rozstaję, bo właśnie trwają wykopki i szykuję nową rabatę.
Kwitnienie dalii też świadczy, że lato w pełni:
Kolejna piękność typowo na cięcie - 'La Recoleta'

Wiązówka błotna 'Rosea' kwitnie spektakularnie:

I następny z licznej gromadki moich liliowców:
'Prague Spring'

W Dolinie Syrynki, gdzie posadziłem 1100 karp jako pierwsza dalia zakwitła czeska:
'František Mašek'

Energetyczne liliowce
'Charles Jonston'

Andrzeju, to krwawniki masz nadal. Ciesze się. U mnie kwitną teraz krwawnik wiązówkowaty i krwawnik kichawiec:

'First Lady', dalie kuliste są dla mnie najważniejsze do cięcia:

Małgorzato, rzeczywiście ciekawostka tylko i aż, bo nie zamierzam się doktoryzować z maków

Pracy przy daliach nie brakuje ale widać efekty, bo już mogę ciąć dla florystów:
'Furo Maru'

Stare odmiany nie znudzą mi się nigdy:
'Black Susan Eyed'

Dzięki Agnieszko. Tak, lato zaawansowane, skoro kwitną w pełni i liliowce, i płomyki, i wiele innych typowo letnich kwiatów. A z kosaćcami się nie rozstaję, bo właśnie trwają wykopki i szykuję nową rabatę.
Kwitnienie dalii też świadczy, że lato w pełni:
Kolejna piękność typowo na cięcie - 'La Recoleta'

Wiązówka błotna 'Rosea' kwitnie spektakularnie:

I następny z licznej gromadki moich liliowców:
'Prague Spring'

- Locutus
- Kontakt:
@ Kuneg – ten mak rzekomo peoniowy to jak najbardziej mak lekarski. A co do Legutki – w tej chwili rzeczywiście nie ma na stanie, ale w czeluściach internetu wszystko się znajdzie – wklep sobie w wyszukiwarkę obrazów Google „Legutko – mak lekarski” i sama się przekonasz.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI