Doktor Loki i jego dżungla, część następna (od 2023.)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Doktor Loki i jego dżungla, część następna (od 2023.)

Post »

@ Pelagia – ta bardzo cieniolubna śmieszna naparstnica bardzo mnie cieszy. Aster oczywiście z tego sezonu – właśnie pierwsza sztuka zakwitła. Jeśli chodzi o piosenkę – niedawno wkleiłem tu pieśń o moim ogrodzie, do której napisania i zagrania zaprzągłem dwie sztuczne inteligencje (słowa: ChatGPT, muzyka i wykonanie: Suno) – https://suno.com/song/0fe56688-ee8f-473 ... 7d640e15d4 – masz, posłuchaj i powiedz co sądzisz. Kabelek tylko do ładowania – niemożliwe. Natomiast współcześnie te kable są tak koszmarnej jakości, że przewody w środku pękają, przerywają się – i rzeczywiście po jakimś czasie z normalnego kabla USB pozwalającego na przesył danych z komputerem robi się kabelek tylko do ładowania. A i to tylko pod warunkiem, że pod odpowiednim kątem sprzęt ułożysz.

@ Krasna – minus dziesięć to nie przymrozki, a mróz trzaskający. No i fakt, minus dziesięciu to już groszek pachnący może nie wytrzymać. Mój zaczyna wyglądać dosyć marnie, więdnie coś, podsycha… Obawiam się, że dopadła go ta sama choroba co słoneczniki – jakiś rodzaj nagłego uwiądu… Roślina rośnie, rośnie, a potem nagle więdnie jakby korzenie przestały działać i umiera. Nie mam pojęcia co to ani co robić, ale krew mi psuje.

@ Anabuko – jeśli chodzi o Sauromatum giganteum, to nie, ten kwiat nie śmierdzi, on cuchnie tak, że nos urywa. :;230 Rąbie równo końskim kupskiem tak świeżym jakby dopiero co z tylnego końca konia wyskoczyło, z domieszką jakiejś takiej delikatnej, chemicznej nuty, niczym jakiś oprysk, Karate Zeon czy coś w ten deseń. Passiflory kupiła mi żona na promocji w Aldim – za sześć euro za dwumetrową roślinę to ja się nawet nie zastanawiałem czy mi to przezimuje czy nie. Tu na fotce jeszcze w donicach, ale już wysadziłem na miejsca stałe. Zobaczymy co z tego będzie. Przy jednym bloku w okolicy mieli kiedyś przez lata mega giga męczennicę, wspinała się po drugie piętro, u podstawy miała pień jak małe drzewko i zdrewniałe konary – w końcu jakiś domorosły geniusz ogrodnictwa, arcymistrz sekatora stwierdził, że trzeba ją przyciąć i tego zabiegu roślina już nie przetrwała.

@ Świnka
– chrum, chrum, witam w moim wątku! Ferramol naprawdę skuteczny jest. Jukki mam dwie, jedna kupiona jako sadzonka, a jedna z nasion. Z tą z nasion w ogóle była śmieszna sprawa, bo posiałem do doniczki, nie wykiełkowała, i w końcu o niej zapomniałem. W zimie w pewnym momencie patrzę, a tu w zamarzniętej na kość doniczce stojącej w lodzie na podstawce wystaje jakaś taka trawka. Tylko że dziwnie nietrawiasta. No i była to ta jukka. Skoro wytrzymała stanie w wodzie po kostki przez pół zimy, a nawet zamarzanie w tej wodzie, to wytrzyma już wszystko.

@ Florian
– Ten łubin akurat bieli nie trzyma, przebarwia się w miarę kwitnienia, stąd nazwa Lupinus mutabilis. Ale całkiem białe odmiany w innych gatunkach łubinu istnieją jak zapewne wiesz. Łubiny bywają kapryśne, za to cantedeskie nietrudne w uprawie, a żmijowiec to już absolutny samograj bezobsługowy – więc nic nie stoi na przeszkodzie, by ubogacały Twoją działalność gospodarczą.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Albizia julibrissin
Obrazek

Alcea rosea
Obrazek
Obrazek

Buddleja davidii
Obrazek
Obrazek

Centaurea benedicta
Obrazek

Centaurea cyanus
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Cerinthe major
Obrazek

Clematis sp.
Obrazek
Obrazek

Convolvulus arvensis
Obrazek

Convolvulus tricolor
Obrazek
Obrazek

Cosmos bipinnatus
Obrazek
Obrazek

Delphinium ajacis
Obrazek

Dianthus chinensis
Obrazek

Dianthus superbus
Obrazek

Fuchsia magellanica
Obrazek

Glebionis coronaria
Obrazek

Ipomoea purpurea
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ipomoea sloteri
Obrazek

Lathyrus odoratus
Obrazek

Lilium sp.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moluccella laevis
Obrazek

Ornithogalum candicans
Obrazek
Obrazek

Passiflora caerulea
Obrazek

Petunia x atkinsiana
Obrazek

Phedimus aizoon
Obrazek

Rhodanthe chlorocephala
Obrazek
Obrazek

Sedum sexangulare
Obrazek

Tagetes erecta
Obrazek

Verbascum chaixii
Obrazek

Viola x wittrockiana

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Loki ślicznie twoje bogactwa wygladają,trzeba mieć glowę żeby to wszystko spamiętać,co trzeba której roślince.Juka z tego co piszesz faktycznie mega wytrwała,ale powiem ci jak mnie tak zaskakują roślinki to chyba najbardziej cieszą.Super👍🤗
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No ładne kwiatki, Loki :wink:
Takiej dziewanny to ja jeszcze nie widziałam. :) Widziałam tylko żółte wersje z ciemniejszym środkiem. Idę googlać inne jej fotki :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Waw u ciebie już budleje kwitną. Pięknie .
U mnie jeszcze daleko do kwiatów.

Albizia julibrissin ciekawa.
Lilie , powojniki piękne. I ja tą grupę roślin lubię.
Masz dużo różnych chabrów.
Dużo kwitnien. Piękne lato. ;:215
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Jurku jak tak patrzę jaka różnorodność u Ciebie roślin i jak ich dużo to się zastanawiam gdzie Ty to wszystko trzymasz.
Budleja i ablicja skradly moje serce.
O ablicji mogę tylko pomarzyć bo raczej ciężko u nas ją utrzymać przez zimę, jednak jeśli chodzi o budleję to będę musiała się znów na nią skusić, może w nowym ogrodzie będzie chciała rosnąć.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ojoojo nawet drapacz na Twoim zdjęciu pięknie wygląda.
Suchyliny bardzo fotogeniczne :)
ALE Aksamitka ;:oj
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Lojka – spoko, ja nie pamiętam czego trzeba której roślince, wszak jak już posadziłem, to potem niewiele mogę zmienić, więc i pamiętać nie muszę. A takie zaskoczenia o jakich mówimy rzeczywiście ogromną frajdę sprawiają.

@ Kuneg – rzeczywiście forma dzika ma żółte kwiaty, ale ja u siebie mam od lat tę białą, nawet się trochę sama rozsiewa, choć nienachalnie.

@ Anabuko
– ja się dziwię, że te budleje kwitną. W tym roku dopadły je plagi egipskie. Najpierw inwazja mszyc taka, że były od nich aż czarne, liście całe pozwijane, wszystko – włącznie z roślinami pod spodem – aż lepkie od spadzi. Jak w końcu udało mi się to ogarnąć po dobrych trzech opryskach i myślałem, że już idzie ku dobremu, to pojawiła się inwazja przędziorków. Rozwinęły się w takim tempie, że całe gałęzie obumarły zanim się zorientowałem i zdążyłem zareagować. Dosłownie kokonem pajęczyny pokryte. Tydzień temu zrobiłem pierwszy oprysk… Przydałoby się w ten weekend powtórzyć, ale w niedzielę ma popadać, więc nie bardzo jest jak. Jeden z powojników to w sumie posadzony przez dziewięćdziesięcioczteroletnią sąsiadkę, którą parę tygodni później dopadł niestety udar mózgu – teraz za płotem inni sąsiedzi, ale powojnik zostawili i pnie się po wspólnym ogrodzeniu, a kwitnie po mojej stronie. Z chabrami jest zgroza, dopadła je ta sama choroba co słoneczniki. To co pokazałem to były pierwsze i ostatnie chabry bławatki, więcej już nie będzie, wszystkie umarły. ;:199

@ Kasia 74
– dlatego właśnie pokazałem w tym roku już dwa filmiki z mojego ogrodu, żeby było dokładnie widać, gdzie ja to wszystko trzymam. :;230 Albicję – obecnie spore drzewo – wyhodowałem z nasionka – dzięki czemu cieszy dużo bardziej niż którekolwiek inne z drzew w moim ogrodzie.

@ Bufo bufo – kogo nazywasz drapaczem? Powiem Ci uczciwie, że nawet nie wiedziałem, że Rhodanthe po polsku nosi wdzięczną nazwę „suchlin”. Fakt, że fotogeniczne. Mnie zawsze najbardziej powala to w jakim tempie zamykają kwiatki jak pada deszcz czy jak się je podlewa. Ruch równie szybki jak składanie listków u mimozy. Aksamitka jest. Fajna taka, odmianowa. Ale jedna. :;230 Reszta jakoś nie bardzo. A siałem sporo.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aconitum napellus
Obrazek

Althaea cannabina
Obrazek

Althaea officinalis
Obrazek

Aristolochia clematitis
Obrazek

Centaurea imperialis
Obrazek

Cosmos bipinnatus
Obrazek

Crocosmia x crocosmiiflora
Obrazek

Dianthus plumarius
Obrazek

Fuchsia x standishii
Obrazek

Helianthus maximiliani
Obrazek

Hibiscus syriacus
Obrazek
Obrazek

Ipomoea sloteri
Obrazek

Ipomoea purpurea
Obrazek
Obrazek

Linaria x hybrida
Obrazek

Malope trifida
Obrazek

Malva trimestris
Obrazek
Obrazek

Mirabilis jalapa
Obrazek

Papaver somniferum
Obrazek

Platycodon grandiflorum
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czas na kolejną porcję fotek:

Albizia julibrissin
Obrazek

Buddleja davidii
Obrazek

Carthamus tinctorius
Obrazek

Chrysanthemum indicum
Obrazek

Cosmos bipinnatus
Obrazek
Obrazek

Crocosmia x crocosmiiflora
Obrazek

Cynara cardunculus
Obrazek

Dahlia x pinnata
Obrazek

Echinops ritro
Obrazek

Galega officinalis
Obrazek

Helianthus annuus
Obrazek
Obrazek

Hemerocallis sp.
Obrazek

Hibiscus syriacus
Obrazek
Obrazek

Ipomoea nil
Obrazek

Ipomoea quamoclit
Obrazek

Malva trimestris
Obrazek
Obrazek

Mirabilis jalapa
Obrazek

Phaseolus coccineus
Obrazek

Platycodon grandiflorum
Obrazek

Volutaria muricata

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Śliczny kolor dziwaczka, albicja ciekawe drzewo z kwiatami chmurkami. Karczoch to roślina którą muszę mieć, kroksomia to ta która już drugi raz mi się nie udała. Centaurea benedicta - drapacz lekarski, widać roślina ta ma cenne właściowości :) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”