Wszystko o pomidorach cz. 21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 21

Post »

Na zdjęciu Joli może być też szara pleśń .
Asia
Cyt” Brunatne lub szare plamy na łodydze, zwłaszcza w miejscach przyziemnych lub w rozwidleniach pędów.”
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolek pisze: 30 cze 2025, o 20:09 Myślę że to jest ZZ. Obrazek
A ja myślę, że to nie zz. Didymella. Radzę wjechać Topsinem, albo podobnym konkretnym, Aliette, Score.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Fittipaldi
200p
200p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Post »

Pelasia pisze: 30 cze 2025, o 16:23Fittipaldi na forum nie dawno pisał , że miedzian, potem Revus , jeszcze raz Revus 3-4 tyg.
Tak by było u mnie
Asia
I podtrzymuje to co napisałem. Miedzian przy sadzeniu najlepszy - łatwo opryskać rośliny od spodu, nie ma wtedy jeszcze upałów, zapylonych kwiatów więc miedzian nie wyrządzi szkody a do tego dawka miedzi zawsze mile widziana przez rośliny. Chętnie użyłbym go kolejno w 2 i 4 tygodniu po nasadzeniu ale nie mam na tyle cierpliwości żeby klękać przed pomidorami i opryskiwać je od spodu liści. ;:180
Następnie w czerwcu wchodzi Revus z powtórzeniem po 3-4 tygodniach. Jeśli mimo tego wystąpi ZZ to pozostaje interwencyjny oprysk Scorpion lub Infnito. Istotna w tym wszystkim będzie pogoda w sierpniu - jeżeli będzie chłodno i wilgotno to następny w/w oprysk będzie kolejnym prewencyjnym, jeżeli będzie sucho i relatywnie gorąco to będę czekał i obserwował. Z mojego doświadczenia najlepszy w oprysku interwencyjnym był Cabrio Duo ale niestety wycofali. ;:145

Jolek

Wygląda jak ZZ ale czy oprócz łodyg liście też masz zaatakowane? Jeśli nie ma zmian na liściach to jest to raczej co innego, być może tak jak napisała Pelasia, może być to szara pleśń, albo nawet antrakoza. Dlatego jeśli nie masz zmian na liściach to Switch powinien pomóc.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za słowo otuchy i radę. Ten cypelek który widać to pozostałość po drugim pędzie który się wyłamał bo w środku był brązowy, ten pęd był już przywiędnięty. Reszta pędu i liście jeszcze zielona i na owocach nic nie widać. Potraktowałam go opryskiem z tymolu. Zauważyłam że tymol w takich sytuacjach pomaga o ile tkanka nie jest zaatakowana dookoła. No niestety bliskość lasu i mikroklimat służy takim chorobom jak szara pleśń, mączniak czy ZZ. Co prawda jestem tym trochę zaskoczona bo zazwyczaj pierwsze symptomy szarej pleśni czy mączniaka występują na chwaście babka okrągłolistna a potem to już dęby mączniakiem sypią.
Poprawię go dziś jeszcze opryskiem z Switch. Czy Infnito też będzie na to działał. Zastanawiam się czy resztę pomidorów już nim nie prysnąć.Do końca tygodnia ma być jeszcze ciepło.
Fittipaldi
200p
200p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Post »

Infinito to bardziej na ZZ i mączniaka. W publikacjach z problemami szarej pleśni dużo częściej wymieniany jest Switch, ewentualnie Signum.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolek pisze: 1 lip 2025, o 05:10 w środku był brązowy, ten pęd był już przywiędnięty. Reszta pędu i liście jeszcze zielona i na owocach nic nie widać.
Didymella Lycopersi. Zgorzel podstawy łodyg.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryann masz rację. Oprysk tymolem i Switch nie pomógł. W ciągu 3 dni choroba gna do góry, zaatakowane już są dolne liście. Praktycznie krzak i ziemia do utylizacji. Była to Rosamunda z wysianych nasion pozyskanych z pomidora sklepowego :(
Tak sobie myślę , że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dobrze , że rosną w pojemniku. Tak zastanawiam się czym podlać sąsiednie wiaderka aby grzyb sie nie rozprzestrzenił.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie takie krowie łaty wystąpiły w gruncie w bardzo mokrym roku 2011. Może za mokro?
Aliette albo Proplant - podlać i polać zdrowe rośliny.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:136 Myślę że Proplant 722 SL będzie lepszy .
Z dzisiejszego przeglądu nie zauważyłam innych dziwnych zmian jedynie bardzo dużo zasuszonych pąków kwiatowych. Opiekun pomidorków podlewał 1 raz dziennie wieczorem i był zdziwiony, że one są klapnięte przy występujących w tym czasie upałach :D .

Wśród moich pomidorów najbardziej wyróżnia się Rebellion. Krępy, ciemne liście wzniesione do góry. Wysiany z pomidora sklepowego który mi smakował :D
Obrazek

Obrazek nie

Najbardziej szaleje Blond kopfhen z kwiatami :D

Obrazek

Za nią Rosse Quartz

Obrazek

Megaron coś się ociąga :wink:

Obrazek

Gargamel na pierwszym gronie nie specjalnie, wybaczę mu, miał ciężką szkołę przetrwania ale powyżej już z kwiatami nadgania.
Obrazek

Ljunski bardzo chce nadrobić stracony czas beze mnie. Stracił bardzo dużo kwiatów ale owoce rosną w oczach :D

Obrazek

Sida tylko patrzeć jak zarumieni się na różowo :D

Obrazek

Alice Dream, kiedyś myślałam że to choroba ;:306
Obrazek

Owocowo szaleje Andrus ;:oj
Obrazek

Dziobkowaty to Denar

Obrazek

Ooo, mam nawet serduszko Dw.Purple Heart
Obrazek

Oyin, ma być czekoladowy ale nie pamiętam żeby owoc sklepowy był z dziobem :wink:

Obrazek

Nie będę Was już zanudzać, moje ,,hektary,,pomidorowe :D
Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wcale nie zanudzasz . Śliczne krzaczki i pomidrki
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolek pisze: 2 lip 2025, o 16:01Wśród moich pomidorów najbardziej wyróżnia się Rebellion.
Masz Rebelliona?? Udało Ci się wysiać!? Wow! Ja kiedyś byłem zachwycony owocami(kupioe wysyłkowo), ale nie szło nasion zdobyć znikąd. I zapomniałem. Ale teraz ....
Dawaj znać jak rosną, jak dojrzewają czy mają cechy rodzicielskie. I może będzie skąd zdobyć nasiona.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam pomidory w okresie zimowym 2023/2024 i z nich pozyskałam nasiona. Opisałam go jako smaczny dla mnie i mógł poleżakować. W tym roku go wysiałam. Wśród innych pomidorów tylko u niego liście sterczą do góry :D Powiedziała bym wzrost kolumnowy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dorotek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 cze 2018, o 20:45

Post »

Dzien dobry,

Nie wiem gdzie zamiescic takie zapytanie, a ze chodzi o pomidory glownie to zamiescilam tutaj.
Mialam problem z gniazdem os na tarasie. Przyszli Panowie aby gniazdo usunac. Używali przy tej okazji preparatu Duracid Spray (w skladzie z substancji czynnych cypermetryna, tertrametryna, butotlenek piperonylu).
Na tymze tarasie (nie jest gigantyczny ok 20m2, nie bylo pryskane po roslinach, ale jest opcja ze cos na nie spadlo) mam roslinki jadalne (pomidory, borowki, kiwi). Czy oprysk takim preparatem w poblizu roslin jadalnych jest dla nich bezpieczny? będę mogla jesc warzywka które urosną? Przestudiowalam ulotke ale brak informacji. Panowie twierdzili że wszystko spoko, ale wole jeszcze zasiegnac opinii moze bardziej obeznanego w kwestii warzyw grona 🙂
Dziekuje za kazda opinię!
Pozdrawiam!
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Dziś zacząłem podlewanie pomarańczowym kristalonem pomidory, poszedł też dolistnie Wapnovit, bo są upały, a nie chcę SZW.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

;:7