Wszystko o pomidorach cz. 21
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 21
Na zdjęciu Joli może być też szara pleśń .
Asia
Cyt” Brunatne lub szare plamy na łodydze, zwłaszcza w miejscach przyziemnych lub w rozwidleniach pędów.”
Asia
Cyt” Brunatne lub szare plamy na łodydze, zwłaszcza w miejscach przyziemnych lub w rozwidleniach pędów.”
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja myślę, że to nie zz. Didymella. Radzę wjechać Topsinem, albo podobnym konkretnym, Aliette, Score.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 200p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
I podtrzymuje to co napisałem. Miedzian przy sadzeniu najlepszy - łatwo opryskać rośliny od spodu, nie ma wtedy jeszcze upałów, zapylonych kwiatów więc miedzian nie wyrządzi szkody a do tego dawka miedzi zawsze mile widziana przez rośliny. Chętnie użyłbym go kolejno w 2 i 4 tygodniu po nasadzeniu ale nie mam na tyle cierpliwości żeby klękać przed pomidorami i opryskiwać je od spodu liści.

Następnie w czerwcu wchodzi Revus z powtórzeniem po 3-4 tygodniach. Jeśli mimo tego wystąpi ZZ to pozostaje interwencyjny oprysk Scorpion lub Infnito. Istotna w tym wszystkim będzie pogoda w sierpniu - jeżeli będzie chłodno i wilgotno to następny w/w oprysk będzie kolejnym prewencyjnym, jeżeli będzie sucho i relatywnie gorąco to będę czekał i obserwował. Z mojego doświadczenia najlepszy w oprysku interwencyjnym był Cabrio Duo ale niestety wycofali.

Jolek
Wygląda jak ZZ ale czy oprócz łodyg liście też masz zaatakowane? Jeśli nie ma zmian na liściach to jest to raczej co innego, być może tak jak napisała Pelasia, może być to szara pleśń, albo nawet antrakoza. Dlatego jeśli nie masz zmian na liściach to Switch powinien pomóc.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za słowo otuchy i radę. Ten cypelek który widać to pozostałość po drugim pędzie który się wyłamał bo w środku był brązowy, ten pęd był już przywiędnięty. Reszta pędu i liście jeszcze zielona i na owocach nic nie widać. Potraktowałam go opryskiem z tymolu. Zauważyłam że tymol w takich sytuacjach pomaga o ile tkanka nie jest zaatakowana dookoła. No niestety bliskość lasu i mikroklimat służy takim chorobom jak szara pleśń, mączniak czy ZZ. Co prawda jestem tym trochę zaskoczona bo zazwyczaj pierwsze symptomy szarej pleśni czy mączniaka występują na chwaście babka okrągłolistna a potem to już dęby mączniakiem sypią.
Poprawię go dziś jeszcze opryskiem z Switch. Czy Infnito też będzie na to działał. Zastanawiam się czy resztę pomidorów już nim nie prysnąć.Do końca tygodnia ma być jeszcze ciepło.
Poprawię go dziś jeszcze opryskiem z Switch. Czy Infnito też będzie na to działał. Zastanawiam się czy resztę pomidorów już nim nie prysnąć.Do końca tygodnia ma być jeszcze ciepło.
-
- 200p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
Infinito to bardziej na ZZ i mączniaka. W publikacjach z problemami szarej pleśni dużo częściej wymieniany jest Switch, ewentualnie Signum.
- maryann
Didymella Lycopersi. Zgorzel podstawy łodyg.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Jolek
maryann masz rację. Oprysk tymolem i Switch nie pomógł. W ciągu 3 dni choroba gna do góry, zaatakowane już są dolne liście. Praktycznie krzak i ziemia do utylizacji. Była to Rosamunda z wysianych nasion pozyskanych z pomidora sklepowego 
Tak sobie myślę , że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dobrze , że rosną w pojemniku. Tak zastanawiam się czym podlać sąsiednie wiaderka aby grzyb sie nie rozprzestrzenił.

Tak sobie myślę , że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dobrze , że rosną w pojemniku. Tak zastanawiam się czym podlać sąsiednie wiaderka aby grzyb sie nie rozprzestrzenił.

- maryann
U mnie takie krowie łaty wystąpiły w gruncie w bardzo mokrym roku 2011. Może za mokro?
Aliette albo Proplant - podlać i polać zdrowe rośliny.
Aliette albo Proplant - podlać i polać zdrowe rośliny.
- Jolek

Z dzisiejszego przeglądu nie zauważyłam innych dziwnych zmian jedynie bardzo dużo zasuszonych pąków kwiatowych. Opiekun pomidorków podlewał 1 raz dziennie wieczorem i był zdziwiony, że one są klapnięte przy występujących w tym czasie upałach

Wśród moich pomidorów najbardziej wyróżnia się Rebellion. Krępy, ciemne liście wzniesione do góry. Wysiany z pomidora sklepowego który mi smakował

Najbardziej szaleje Blond kopfhen z kwiatami

Za nią Rosse Quartz

Megaron coś się ociąga

Gargamel na pierwszym gronie nie specjalnie, wybaczę mu, miał ciężką szkołę przetrwania ale powyżej już z kwiatami nadgania.

Ljunski bardzo chce nadrobić stracony czas beze mnie. Stracił bardzo dużo kwiatów ale owoce rosną w oczach

Sida tylko patrzeć jak zarumieni się na różowo

Alice Dream, kiedyś myślałam że to choroba

Owocowo szaleje Andrus

Dziobkowaty to Denar

Ooo, mam nawet serduszko Dw.Purple Heart

Oyin, ma być czekoladowy ale nie pamiętam żeby owoc sklepowy był z dziobem

Nie będę Was już zanudzać, moje ,,hektary,,pomidorowe

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wcale nie zanudzasz . Śliczne krzaczki i pomidrki
- maryann
Masz Rebelliona?? Udało Ci się wysiać!? Wow! Ja kiedyś byłem zachwycony owocami(kupioe wysyłkowo), ale nie szło nasion zdobyć znikąd. I zapomniałem. Ale teraz ....
Dawaj znać jak rosną, jak dojrzewają czy mają cechy rodzicielskie. I może będzie skąd zdobyć nasiona.
- Jolek
Dzien dobry,
Nie wiem gdzie zamiescic takie zapytanie, a ze chodzi o pomidory glownie to zamiescilam tutaj.
Mialam problem z gniazdem os na tarasie. Przyszli Panowie aby gniazdo usunac. Używali przy tej okazji preparatu Duracid Spray (w skladzie z substancji czynnych cypermetryna, tertrametryna, butotlenek piperonylu).
Na tymze tarasie (nie jest gigantyczny ok 20m2, nie bylo pryskane po roslinach, ale jest opcja ze cos na nie spadlo) mam roslinki jadalne (pomidory, borowki, kiwi). Czy oprysk takim preparatem w poblizu roslin jadalnych jest dla nich bezpieczny? będę mogla jesc warzywka które urosną? Przestudiowalam ulotke ale brak informacji. Panowie twierdzili że wszystko spoko, ale wole jeszcze zasiegnac opinii moze bardziej obeznanego w kwestii warzyw grona
Dziekuje za kazda opinię!
Pozdrawiam!
Nie wiem gdzie zamiescic takie zapytanie, a ze chodzi o pomidory glownie to zamiescilam tutaj.
Mialam problem z gniazdem os na tarasie. Przyszli Panowie aby gniazdo usunac. Używali przy tej okazji preparatu Duracid Spray (w skladzie z substancji czynnych cypermetryna, tertrametryna, butotlenek piperonylu).
Na tymze tarasie (nie jest gigantyczny ok 20m2, nie bylo pryskane po roslinach, ale jest opcja ze cos na nie spadlo) mam roslinki jadalne (pomidory, borowki, kiwi). Czy oprysk takim preparatem w poblizu roslin jadalnych jest dla nich bezpieczny? będę mogla jesc warzywka które urosną? Przestudiowalam ulotke ale brak informacji. Panowie twierdzili że wszystko spoko, ale wole jeszcze zasiegnac opinii moze bardziej obeznanego w kwestii warzyw grona
Dziekuje za kazda opinię!
Pozdrawiam!
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Dziś zacząłem podlewanie pomarańczowym kristalonem pomidory, poszedł też dolistnie Wapnovit, bo są upały, a nie chcę SZW.
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .