Winorośle i winogrona część 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona część 8
To jest chloroza. Wygląda na brak żelaza. Może to być skutkiem przewapnowania albo nadmiaru wody, więc chyba nie powinieneś teraz intensywnie podlewać. Skup się raczej np. na dolistnym zasileniu w żelazo.
Hmmm - będzie problem - na nadmiar wody bym nie zrzucał bardziej na wapnowanie. Dawno nie robiłem analizy gleby 
Wszystkie Kristalony mają taką samą ilość żelaza a Greenmix ma najwięcej to tym spróbuje zrobić oprysk. Chyba że ktoś zna jakiś sposób na szybkie żelazo w naturalnej formie?
Dzięki!

Wszystkie Kristalony mają taką samą ilość żelaza a Greenmix ma najwięcej to tym spróbuje zrobić oprysk. Chyba że ktoś zna jakiś sposób na szybkie żelazo w naturalnej formie?
Dzięki!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chloroza może być wynikiem zarówno nadmiaru wody, jak i zbyt zbitej gleby. Problemem w obydwu przypadkach jest niedobór tlenu w okolicach korzeni.
Wszystko, o czym wcześniej pisałem, można sprawdzić w kilkanaście minut. Delikatnie podkopując w okolicach korzeni można sprawdzić wilgotność gleby. Prostym pH-metrem można sprawdzić pH gleby. To są czynności, od których trzeba zacząć, by nie działać w ciemno.
Wszystko, o czym wcześniej pisałem, można sprawdzić w kilkanaście minut. Delikatnie podkopując w okolicach korzeni można sprawdzić wilgotność gleby. Prostym pH-metrem można sprawdzić pH gleby. To są czynności, od których trzeba zacząć, by nie działać w ciemno.