Sposób na lisa ...
Re: Sposób na lisa ...
Pozwolenie można zdobyć, trzeba uderzać do Regionalnego Dyrektora Środowiska, czy on Ci da takie, to już zupełnie inna sprawa.
Przeczytaj ten tekst:
Większość gatunków ptaków i zwierzyny leśnej występujących w Polsce objęta jest ochroną prawną na mocy rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 12 października 2011r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz. U. Nr 237, poz. 1419), w stosunku do których zgodnie z §7 ww. rozporządzenia obowiązuje szereg zakazów, w tym określony w punkcie 2 zakaz umyślnego okaleczania i chwytania.
Zgodnie z art. 56 ust. 2 pkt 2 oraz ust. 4 w związku art. 52 ust. 1 pkt. 2, ustawy o ochronie przyrody (Dz. U. z 2013r., poz. 627 ze zm.), regionalny dyrektor ochrony środowiska na obszarze swojego działania może zezwolić na chwytanie dziko występujących zwierząt objętych ochroną gatunkową. Zezwolenie takie może być wydane w przypadku braku rozwiązań alternatywnych, jeżeli nie są szkodliwe dla zachowania we właściwym stanie ochrony dziko występujących populacji chronionych gatunków zwierząt oraz jeśli spełniona jest jedna z przesłanek określonych w art. 56 ust. 4 pkt 1 - 7 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody.
Ponadto zgodne z art. 131 pkt 14 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody kto bez zezwolenia narusza zakazy w stosunku do zwierząt objętych ochroną gatunkową podlega karze aresztu lub grzywny.
źródło: regulacje prawne odnośnie odłowu dzikich zwierząt
Przeczytaj ten tekst:
Większość gatunków ptaków i zwierzyny leśnej występujących w Polsce objęta jest ochroną prawną na mocy rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 12 października 2011r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz. U. Nr 237, poz. 1419), w stosunku do których zgodnie z §7 ww. rozporządzenia obowiązuje szereg zakazów, w tym określony w punkcie 2 zakaz umyślnego okaleczania i chwytania.
Zgodnie z art. 56 ust. 2 pkt 2 oraz ust. 4 w związku art. 52 ust. 1 pkt. 2, ustawy o ochronie przyrody (Dz. U. z 2013r., poz. 627 ze zm.), regionalny dyrektor ochrony środowiska na obszarze swojego działania może zezwolić na chwytanie dziko występujących zwierząt objętych ochroną gatunkową. Zezwolenie takie może być wydane w przypadku braku rozwiązań alternatywnych, jeżeli nie są szkodliwe dla zachowania we właściwym stanie ochrony dziko występujących populacji chronionych gatunków zwierząt oraz jeśli spełniona jest jedna z przesłanek określonych w art. 56 ust. 4 pkt 1 - 7 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody.
Ponadto zgodne z art. 131 pkt 14 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody kto bez zezwolenia narusza zakazy w stosunku do zwierząt objętych ochroną gatunkową podlega karze aresztu lub grzywny.
źródło: regulacje prawne odnośnie odłowu dzikich zwierząt
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lis nie jest zwierzęciem chronionym! Dyrekcja RDOŚ nic tu nie pomoże.
Pozdrawiam. Sławka
A czy to ma jakieś znaczenie w tej kwestii? Chwytanie dzikiej zwierzyny jest zabronione. To właśnie dyrektor RDOŚ może wydać pozwolenie, bo jeśli nie on to kto?sawka pisze:Lis nie jest zwierzęciem chronionym! Dyrekcja RDOŚ nic tu nie pomoże.
-
Znaczenie ma takie że RDOŚ wydaje decyzje dotyczące zwierząt chronionych z listy zatwierdzanej przez Ministra. Zapewniam że lisa na tej liście nie ma. Jest to zwierzę łowne i powinni być zorientowani w PZŁ jak wygląda formalnie ta sprawa.
A tak poza tym gdyby RDOŚ nawet był władny wydać takie pozwolenie, to uzyskać je od nich jest chyba nierealne. Przynajmniej u nas na Pomorzu. I nie ma znaczenia czy dotyczy to zwierząt czy np drzew.
A tak poza tym gdyby RDOŚ nawet był władny wydać takie pozwolenie, to uzyskać je od nich jest chyba nierealne. Przynajmniej u nas na Pomorzu. I nie ma znaczenia czy dotyczy to zwierząt czy np drzew.
Pozdrawiam. Sławka
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Za wnyki itp pomysły to powinny być mandaty takie żeby się na zawsze odechciało. Porozstawiają, pozapominają, a później może w tym łapę stracić pies, sarna, kot, zając, a jak dobrze pójdzie to i człowiek się zatnie brudnym drutem i nieszczęście gotowe.
Na sarny świetnie u mnie działają mydełka toaletowe. Takie te małe, woniejące. Wieszam na drzewku zapakowane w kartonik, są zadziwiająco trwałe, rok spokojnie wytrzymyją albo i 2. Tani perfjum też dobrze działał, normalnie jak repelent;) Ale trzeba było co jakś czas dopsikać.
Co do zestawu kury-lis to trzeba sobie zabezpieczyć kury. Jak przechodzi przez siatkę górą to można zrobić zasiatkowane od góry, taką wolierkę. Sprawdzić jednak wszystkie szczeliny bo czasem się nie dopatrzy i prędzej wejdzie szczeliną.. Mam kury i lisy i wiem co mówię - raz mroźnej zimy lis mi wyjął najchudszego koguta, i raz lisi szczeniak ganiał mi kury po wolierce [moja wina, była szczelina w ogrodzeniu którą przegapiłam]. Ale większe szkody zrobiły mi czyjeś psy. Lis chodzi i głównie stołuje się na nornicach i karczownikach z czego jestem bardzo zadowolona.. Pamiętam rok bez lisa, jak ktoś "pomysłowy" rozwiązał problem wnykami, odcinając lisowi łapę na żywca. :> Do głupiej marchewy musiałam się ścigać z nornicami, piękną czereśnię wyjmowałam ostruganą jak ołówek przez karczowniki. Także naprawde, zastanowiłabym się na waszym miejscu.. A, i dobry czujny kogut jest niezły jako ostrzegacz, a najlepiej 2 albo perlik do tego.. Te jak się rozedrą to koniec ;)
Na sarny świetnie u mnie działają mydełka toaletowe. Takie te małe, woniejące. Wieszam na drzewku zapakowane w kartonik, są zadziwiająco trwałe, rok spokojnie wytrzymyją albo i 2. Tani perfjum też dobrze działał, normalnie jak repelent;) Ale trzeba było co jakś czas dopsikać.
Co do zestawu kury-lis to trzeba sobie zabezpieczyć kury. Jak przechodzi przez siatkę górą to można zrobić zasiatkowane od góry, taką wolierkę. Sprawdzić jednak wszystkie szczeliny bo czasem się nie dopatrzy i prędzej wejdzie szczeliną.. Mam kury i lisy i wiem co mówię - raz mroźnej zimy lis mi wyjął najchudszego koguta, i raz lisi szczeniak ganiał mi kury po wolierce [moja wina, była szczelina w ogrodzeniu którą przegapiłam]. Ale większe szkody zrobiły mi czyjeś psy. Lis chodzi i głównie stołuje się na nornicach i karczownikach z czego jestem bardzo zadowolona.. Pamiętam rok bez lisa, jak ktoś "pomysłowy" rozwiązał problem wnykami, odcinając lisowi łapę na żywca. :> Do głupiej marchewy musiałam się ścigać z nornicami, piękną czereśnię wyjmowałam ostruganą jak ołówek przez karczowniki. Także naprawde, zastanowiłabym się na waszym miejscu.. A, i dobry czujny kogut jest niezły jako ostrzegacz, a najlepiej 2 albo perlik do tego.. Te jak się rozedrą to koniec ;)
-
Ja mam kury zielononóżki i każde radykalne ograniczenie wolności (=woliera) natychmiast okupione byłoby strajkiem jeśli chodzi o jajka
. Ten numer nie przejdzie.
Bardzo dobrym zabezpieczeniem ogrodzenia (jeśli ktoś je ma np z siatki) jest drut i pastuch elektryczny. Nikomu krzywdy nie zrobi a zabezpieczy też przed psami. Mam tak zabezpieczoną część ogrodu gdzie biegają króliki. Bardzo uparte psy atakują ogrodzenie dwa razy, normalne raz.
A co do lisów będę się upierać że mają się trzymać daleko od mojego podwórka!!! A myszy, nornice, karczowniki i nawet krety łapią koty.

Bardzo dobrym zabezpieczeniem ogrodzenia (jeśli ktoś je ma np z siatki) jest drut i pastuch elektryczny. Nikomu krzywdy nie zrobi a zabezpieczy też przed psami. Mam tak zabezpieczoną część ogrodu gdzie biegają króliki. Bardzo uparte psy atakują ogrodzenie dwa razy, normalne raz.
A co do lisów będę się upierać że mają się trzymać daleko od mojego podwórka!!! A myszy, nornice, karczowniki i nawet krety łapią koty.
Pozdrawiam. Sławka
Potwierdzam słowa przedmówcy, pastuch elektryczny jest bardzo dobrym rozwiązaniem na wiele problemów. Mi pomogło pozbyć się dzików, które ryły mi trawnik i niszczyły uprawy. Tylko trzeba dobrze dobrać wszystkie elementy i mocny elektryzator.
W 2010 u nas dziki zniszczyły boisko sportowe, które jest w okolicy lasu od jednje strony, więc ogrodzili siatką leśną. Rok później to samo - dziki weszły na murawę i znowu szkody niesamowite. Na drugi rok założyli lepsze siatki leśne i zamontowali pastucha i od tego czasu dziki nie wchodzą, więc coś musi w tym być.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lis 2013, o 14:20
Kilka lat temu dziki zniszczyły pokaźny teren błoni w Bielsku-Białej. Od kiedy stoją siatki nie ma z nimi żadnego problemu.
Na dzika najlepsze są pastuchy, ale na żeby pozbyć się lisa trzeba go złapać, ja mam taką pułapkę z miejscem na żywą przynętę...usunięty link mod.jokaer. Wsadzałem do środka kurę i kilka lisów udało mi się złapać.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Odgrzewam temat. Lis niszczy mi warzywa w podwyższonej grządce, bo wypróżnia się w niej i zakopuje odchody. Niektóre zdrowe rośliny też nagle zamierają, być może od lisiego moczu. Poza podwyższoną grządką też.
Na początek szukam dobrego pomysłu, jak zabezpieczyć warzywa w podwyższonej bez ogradzania ich drutem?
Czy ktoś zechce się podzielić swoimi doświadczeniami? Odnośnie lisa w grządce, a nie otaczania działki dwumetrowym ogrodzeniem z drutem kolczastym lub żyletkowym.
Na początek szukam dobrego pomysłu, jak zabezpieczyć warzywa w podwyższonej bez ogradzania ich drutem?
Czy ktoś zechce się podzielić swoimi doświadczeniami? Odnośnie lisa w grządce, a nie otaczania działki dwumetrowym ogrodzeniem z drutem kolczastym lub żyletkowym.

Pozdrawiam, Ilona
Skąd masz pewność że to lis? Jeśli grodzić drutem to tylko z pastuchem inaczej nic to nie da.
Płyny odstraszajace lub solarne odstraszacze
Płyny odstraszajace lub solarne odstraszacze
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świnka Zwierzęciem grzebiącym i zakopującym odchody jest kot domowy. Lisy to psowate- one "zfajdają się" i idą dalej. Podobnie łasicowate, np. kuny. Te wręcz zostawiają kupy na widoku aby inne zwierzaki wiedziały, czyj to teren. Jeśli odchody i mocz pojawiają się ciągle w tym samym miejscu, to jestem przekonana, że to sprawka kotów. Wszelkie grządki i pulchna ziemia to dla nich zachęta. Mój kocur ostatnio "pomagał" mi sadzić lilak. Poczekał aż wykopię dołek i nasiusiał wprost w ziemię odłożoną na bok.
Pozdrawiam Lucyna