Sposób na lisa ...
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sposób na lisa ...
Temat może nie bardzo roślinny ... ale związany z podwórkiem ...
Ostatnio w mojej okolicy, zaczął często "gościć" LIS ...
Raz nawet zawitał u mnie i mojej sąsiadki, podbierając 2 kury
Macie jakieś skuteczne sposoby na odstraszenie tego zwierzaka
Ostatnio w mojej okolicy, zaczął często "gościć" LIS ...
Raz nawet zawitał u mnie i mojej sąsiadki, podbierając 2 kury
Macie jakieś skuteczne sposoby na odstraszenie tego zwierzaka
Solidny płot wkopany w ziemię min. na 1,5 metra inaczej się podkpie ;) Innej metody nie znam. Może czujny pies? 

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Widocznie albo płot dziurawy albo zrobił podkop ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Z lisem poradzi sobie tylko czujny i odważny pies, musi go przynajmniej parę razy przegonić, ale chyba i tak będzie wracał skoro ma darmową stołówkę.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też bywa lis, wczoraj w nocy łaził sobie po moim tarasie i szukał nie wiem czego 
Zapach psa i jego posłanka rzuconego w rogu nic a nic mu nie przeszkadzał... Ale nie hoduję kur, więc jego obecność wcale mi nie przeszkadza

Zapach psa i jego posłanka rzuconego w rogu nic a nic mu nie przeszkadzał... Ale nie hoduję kur, więc jego obecność wcale mi nie przeszkadza

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sposób na lisa ...
Wątek stary jak świat, ale wyczytałem niedawno, że dość skuteczne na lisa jest wykonanie ogrodzenia z siatki, którą to siatkę kupujemy 0,5 m (lub więcej) dłuższą niż wynosi wysokość ogrodzenia i następnie ten zbyt długi odcinek zawijamy, kładąc na ziemię. Tworzymy coś w rodzaju dużej litery L. Od góry idzie siatka i potem 0,5 m w poziomie na zewnątrz ogrodzenia. Lis próbuje się podkopać przy płocie, ale gdzie nie zacznie kopać tam trafi na siatkę. A nie jest na tyle bystry, by zacząć robić odkop dalej od siatki.
W ten sam sposób można zabezpieczyć ogrodzenie przed innymi zwierzętami jak zające.
W ten sam sposób można zabezpieczyć ogrodzenie przed innymi zwierzętami jak zające.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
A ludzkie włosy odstraszają dziki i sarny, więc na lisa może zadziała?
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
Może i zadziała, ale na jak długo? Sąsiad miał problem z dzikami, które mu ryły przy płocie. Kupił preparat zapachowy, który naśladował mocz wilka, jakaś polska firma to sprzedaje. Efekt był, ale może ze 2-3 tygodnie. Potem dziki wróciły do rycia, nic sobie z zapachu nie robiąc. Obstawiam, że z włosami będzie podobnie.
Do mnie też przychodziły lisy i się częstowały kurczakami,przechodził pod bramą bo nie było tam podmurówki , więc postanowiłem zbudować klatkę taką ze jak wejdzie to się drzwiczki zamykają.Jak postanowiłem tak zrobiłem i ustawiłem tam gdzie przechodził,niestety lis się żaden nie złapał
ale dosyć często inna zwierzyna wpadała w pułapkę jak np psy X 2 szt.
koty X 4 szt.
kurczaki X 6 szt.
A więc w gruncie rzeczy można uznać że pułapka skuteczna.

koty X 4 szt.
kurczaki X 6 szt.
A więc w gruncie rzeczy można uznać że pułapka skuteczna.

Pozdrawiam Kamil
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 maja 2010, o 13:46
nasz pies (ponad 40 kg żywej wagi) chyba się zaprzyjaźnił z lisem, ostatnio widziałam oba 2 m od siebie i dopiero na moje wołanie lis udawał, że ucieka a pies że go goni....
-
- 50p
- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Kontakt:
"Nasze" lisy maja stałą trasę marszu i na nic się zdają wkopywanie siatki,wzmacnianie- i tak w tym miejscu gdzie chce zrobi dziurę,czasem tylko zajmuje mu to trochę więcej czasu...
niestety lisów u nas jak mrówek jak to w dziczy...ogrodzenie na głębokiej podmurówce i z jednej strony mur z kamienia również wysoki...a lisy w okolicach gdzie jest kurnik łaziły i tak jak zahipnotyzowane i pewnie o krok były od pomysłu jak przeleźć to nauczone żywic się u nas drobiem często masowo...zanim ogrodziliśmy posesje do końca i nie pomagało że nasze bullteriery przetrzepały paru skórę i a sam ganiałem juz z utrapienia z siekierka i cięzszym sprzętem to następne lisy przyłaziły i tak...aż do momentu gdy dołożyliśmy do oddziału sukę kaukaza, która nawet nie chce zaglądac do domu czy budy bo lubi "czuwać" i robi to dość ofensywnie eheh i lisom odechciewa się nawet zbliżać do posesji a suka z jednego końca ogrodzenia do drugiego ma kwadrans rowerem ehehe ale i tak widzi gdzie coś prześmignie i o dziwo saren i żurawi nawet nie myśli straszyc...druga sprawa to dobry kot który jak jest silny i spory to naprawdę moze manifestować swoja terytorialność lisowi i taki średni lis nie podejmuje konfrontacji i uznaje teran za łowny innego kolegi...to autentyczne obserwacje...czasem rasa psa stanowi o powodzeniu...są psy które w nizszych temperaturach leniwieją jak bulle które o plu 5 siedza przy kominku i poza tym sa ciche bo zalezy im na podejsciu do przeciwnika niezauważalnie a wtedy już nie puścić ale lis tego nie wie póki się nie przekona...więc rzesze lisów okolicznych bardziej ulegaja presji drącego sie kaukaza który leży o każdej porze dnia i roku i głosno atakuje nawet w -30 w nocy bo po prostu to lubi...a to wyraźnie zniechęca lisy
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Też szukam sposobu na lisa.
Z tymi siatkami i ogrodzeniami to już nie aktualna sprawa bo sąsiadka widziała jak potrafił wspinać sie po metalowej siatce i znalazł sie w ogrodzeniu.
Z głodu to lis potrafi kota złapać, sąsiad widział jak kot żałośliwie miauczał bo lis go tarmosił. oczywiście sąsiad obronił kota.
Psów lisy nie boją się, no może uciekną ale wracają.
Teraz koła łowieckie chyba nie robią odstrzałów lisa bo nie mają z tego korzyści.
Z tymi siatkami i ogrodzeniami to już nie aktualna sprawa bo sąsiadka widziała jak potrafił wspinać sie po metalowej siatce i znalazł sie w ogrodzeniu.
Z głodu to lis potrafi kota złapać, sąsiad widział jak kot żałośliwie miauczał bo lis go tarmosił. oczywiście sąsiad obronił kota.
Psów lisy nie boją się, no może uciekną ale wracają.
Teraz koła łowieckie chyba nie robią odstrzałów lisa bo nie mają z tego korzyści.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Kilka lat temu Niemcy zapłacili za rozrzucanie z samolotów szczepionki przeciw wściekliźnie. No i od kilku lat mamy zatrzęsienie lisów.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.