Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Jolu tak, ubarwienie kosaćca 'Going Green' jest niezwykłe! Melanż żółtych i brązowych odcieni z białym obramowaniem!
Piwonie i kosaćce bródkowe kończą spektakl ale jeszcze kwitnie kilka kosaćców bezbródkowych:
'Tsukiyono Shimizu'
Obrazek

Lekka i zwiewna ostnica włosowata jest w pełni kwitnienia:
Obrazek

Loki, może Twoja gleba nie odpowiada wyżlinom? Na mojej glinie rozsiewają się dość łatwo i w zależności od żyzności gleby są większe lub mniejsze. W tym roku dzięki dużej wilgotności wiele przekracza 50cm wysokości i są naprawdę piękne! Zwłaszcza te karminowe.
Kolejna roślina, która bardzo skorzystała na wilgotnej aurze to jarzmianka. Tak dorodnych kęp jeszcze nigdy nie miałem:
Obrazek

Pierwsze spektakularne kwitnienie krwawnika 'Tricolor'
Obrazek

Kolejny kosaciec bezbródkowy
iris louisiana 'Dorothea K. Williamson'
Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Różne kolory krwawników widziałem Jacku, ale takiego nie. Po ostatniej przebudowie rabaty, nasze trzy różne krwawniki chyba źle posadziłem - jeden zaraz zniknął, a dwa były zagłuszone. Teraz dopiero dotarło do mnie, że w tym roku ich nie widziałem ;:oj W zbyt wielki gąszcz się dostały.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Kosaćce bezbródkowe mają coś w sobie, piwonia Coral.. jest oszałamiająco piękna :)
Ostatnio byłam w kwiaciarni i chciałam kupić niebieskie kwiaty, stan zero. Chyba spiszę tę kwiaciarnię na straty ;:218
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, krwawniki pospolite (te odmianowe oczywiście) lubią słońce, ale do końca nie rozgryzłem, co jeszcze lubią więc eksperymentuję. Pod domem widzę, że pełzną w poszukiwaniu nowego, żyznego miejsca, przez co wrastają w inne kwiaty. Na farmie jeden zdominował dwie pozostałe odmiany. Z małego pędu posadzonego w ub. roku rozrósł się w sporą kępę! Ma piękny kolor więc niech się rozrasta do woli.
Inna roślina, która ekspansywnie się rozrasta to macierzanka:
Obrazek

Ten goździk wygląda niesamowicie w zbliżeniu:
Obrazek

Olu, ja bym poszedł jeszcze raz do tej kwiaciarni i ich zawstydził, wymieniając niebieskie kwiaty cięte, które teraz kwitną lub są bez problemu dostępne w hurtowniach. A są to m.in.: ostróżka, kosaciec syberyjski, dzwonki brzoskiwniolistne, len trwały, ogórecznik lekarski, przetaczniki, chabry, żmijowce, hortensje.
Pokazana piwonia ma wyjątkowy kolor i cieszę się, że zagościła u mnie.
Ale w ogrodzie zaczyna dominować kolor żółty, za sprawą szeregu kwiatów, które teraz zaczynają kwitnąć. Zacznę od omanu i ruty, które właśnie tnę:
Obrazek

Żółte są również wiesiołki ale na kwiat cięty interesują mnie jego czerwone przylistki i pąki:
Obrazek

Tak, kosaćce bezbródkowe wyglądają na bardziej orientalne i jeden wręcz się tak nazywa:
kosaciec orientalny
Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Florianie ależ piękny ten biały goździk. Orientalny irys też mi się bardzo podoba.
Piękne muszą być bukiety z takich niepospolitych kwiatów.
Miłego dnia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No coś im nie pasuje i tyle. W końcu dorosłem do tego, że czasami nie ma sensu się upierać. Ten ostatni kosaciec cudny. Biały goździk z frędzlami też niesamowity, co to za gatunek?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dziękuję. Tak kosaciec orientalny to wyjątkowy kwiat. Po podziale czy przesadzeniu trzeba czekać ok. 2 lata, zanim się zregeneruje i ponownie zakwitnie. I zazwyczaj zakwita najpóźniej jakby na pożegnanie okresu kosaćcowego. Ale w tym samym czasie rozpoczął się okres liliowcowy więc rozpoczyna się kolejny festiwal z moich kolekcji :tan
'Crazy Pierre'
Obrazek

Bukiety i kompozycje z takich polno-ogrodowych kwiatów wychodzą wyśmienicie!
Obrazek

Loki dziękuję. To goździk pierzasty. Mało już się zajmuję tymi goździkami niskimi ale coś się jeszcze ostało. Najważniejszym goździkiem u mnie jest oczywiście brodaty:
Obrazek

Ja też sobie odpuszczam z roślinami, które słabo rosną i nie pasuje im coś u mnie. Za to wielu roślinom pozwalam się swobodnie rozsiewać i niektóre rabaty przekształciłem w naturalistyczne. Taką rośliną niezawodną jest wrotycz maruna:
Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Piękny ten bukiet z polno-ogrodowych kwiatów ;:167 niepowtarzalny ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Kasiu. Różnorodność kwiatów i dodatków ogrodowych jest ogromna więc każdy bukiet z ogrodu jest inny, niepowtarzalny 8-)
Hurra! Sezon daliowy uważam za otwarty! W ub. tygodniu zakwitła miniaturowa 'Eris' ale wczoraj zakwitły dalie wysokie odmian 'Checkers' i 'Arabian Night'
'Eris'
Obrazek

'Checkers'
Obrazek

Zadrzechnie czasem tak są pochłonięte zbieraniem nektaru, że można je łatwo obfocić. Ich przysmakiem były kosaćce bródkowe, maki a teraz szałwia muszkatołowa:
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Piękny bukiet, taki delikatny. ;:oj Dalie niskie u mnie też zakwitły. :tan Nawet biała miniaturowa, pojedyncza, przeżyła. Była bardzo sucha, więc w marcu posadziłam do doniczki i ożyła.
Niech zadrzechnia Cię często odwiedza. Moja coś się nie pokazuje.
Florianie dobrego sezonu i miłych chwil w ogrodzie. ;:3 ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No brawo, brawo. Sezon daliowy masz już otwarty .
Masz taką wielką różnorodność. ;:180
Z przyjemnością będę zaglądać i podziwiać.
Ja mam tylko kilkanaście. A na kwiaty jeszcze troszkę poczekam. Myślę, ze już w lipcu zobaczę i u mnie ich kwiaty.
Czarna pszczółka i u mnie jest. Świetny widok i cieszę się , że w Polsce ona się dobrze odradza :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiem dlaczego piszesz, że najważniejszym goździkiem jest OCZYWIŚCIE u Ciebie brodaty – to wcale nie takie oczywiste dla florystycznego laika jak ja, gdyby mnie ktoś pytał, to w swojej niewiedzy powiedziałbym z całkowitym przeświadczeniem, że najważniejszym goździkiem z punktu widzenia florystycznego jest goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus). :oops: No i porażki należy sobie odpuścić i skoncentrować na sukcesach, zamiast walić głową w mur. Nawet jak czasem to trudne.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, dziękuję. Zadrzechnie zadomowiły się gdzieś blisko albo nawet na Farmie, bo mamy stary pień z dziuplą, a to byłoby dla nich idealne miejsce. Więc widzę ich po kilka na raz i wszystkie żerują na tym samym gatunku. Zatem bardzo precyzyjnie wybierają menu :) Obserwuję je i np. raz prowadziły taką jakby bójkę między sobą, a innym razem toczyły bój z trzmielami o maki. Wygląda to bardzo interesująco. A skoro o owadach mowa - pięknie pozują motyle na chabrach:
Obrazek
Dalie już chyba wszędzie rozpoczęły kwitnienie. U mnie sadzenie trwało 2 miesiące więc różnice w kwitnieniu będą spore. Dopiero w czwartek zakończyłem sadzenie karp. Ciągle trwa wysadzanie sadzonek zielnych. Z powodu upałów nie idzie to zbyt szybko i owocnie. Sadzonki są przywiędnięte lub poparzone.
I druga z wysokich dalii, która już kwitnie:
'Arabian Night'
Obrazek

Aniu, dziękuję. Na pewno wkrótce i Twoje dalie zakwitną. Floryści czekają na nie jak na nowalijki. Potem trochę powszednieją. Dlatego też część dalii podpędzam w szklarni i to właśnie te najszybciej kwitną.
Zadrzechni jest coraz więcej i ogólnie w ogrodzie spotykam wiele dzikich pszczół, których nazw nie znam. Na marchewnikach żerują gąsienice pazia królowej, co odnotowuję z dużym zadowoleniem, bo po raz pierwszy je spotkałem na Farmie.
Kolejny kwiat, którym interesują się owady to mikołajek:
Obrazek

Liliowców coraz więcej i coraz ładniejsze:
'Schnickel Fritz'
Obrazek

Loki, nie uprawiam goździka ogrodowego, dlatego napisałem dla mnie najważniejszym goździkiem, jaki uprawiam, jest goździk brodaty. Teraz już chyba wszystko jasne.
A z kolei najważniejszym astrem na kwiat cięty jest aster chiński, którego rozsadę właśnie wysadzam. W końcu po latach prób i błędów mam go dużo.
Zestaw kwiatów ciętych z któregoś dnia:
Obrazek

Rdest olbrzymi próbuje zdominować rabatę:
Obrazek

Z powodu upałów pysznogłówka 'Bee Happy' zakwitła na raz tak szybko, że muszę się spieszyć z jej cięciem:
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rozumiem, rozumiem.

Czy ja dobrze widzę maki polne wśród kwiatów ciętych? Nie są zbyt nietrwałe na taki użytek?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, maki dla florystów atrakcyjne są w trzech fazach: pąka, kwiatu i makówki. Kwiat rzeczywiście mało trwały ale 3 dni w wazonie wytrzymuje więc nie jest tragicznie. Miłośników maków nie brakuje więc tnę maki polne, które się u mnie ładnie sieją. Mam chrapkę na maki o ładnych dużych makówkach ale jeszcze się ich nie dorobiłem 8-)
A do dzisiejszych transporterów trafiły m.in. takie kwiaty:
Obrazek

Na jutro szykuję nowy zestaw traw:
Obrazek

Teraz w ogrodzie królują liliowce:
'Inherited Wealth'
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”