Truskawki - cz.6

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
MoniaT
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2024, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.6

Post »

dominikams pisze: 7 cze 2025, o 11:49zeszłoroczne "Aldebarany", wysadzone wczesną jesienią, zaczęły owocować jako pierwsze :;230 Na szczęście są rewelacyjne w smaku, ale dość miękkie - co dla uprawy przydomowej nie ma aż takiego znaczenia
Dałabyś radę wrzucić zdjęcia jak wyglądają u Ciebie owoce i liście tej odmiany? Dwa lata temu kupiłam w lokalnym ogrodniczym multiplat tej odmiany i póki co jest to chyba jedyna taka porażka zakupowa wśród moich odmian truskawek, bo przez cały ten czas nie doczekałam się choćby jednego, normalnego owocu. W zeszłym roku było trochę drobnicy wielkości dużej poziomki, w tym roku nawet tego nie ma, bo kwiatki pomarzły mimo okrywania. Dlatego pewnie wywalę to i wsadzę coś innego, chyba że po prostu nie mam tej odmiany, tylko jakiś podmieniony badziew, wtedy może kupiłabym ją jeszcze raz, tylko już gdzie indziej.

Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Mogę, jasne, tylko u mnie to raczej nie ta odmiana :) pierwsze owoce były ogromne, teraz już raczej małe :)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie kupuj tego Aldebarana , u mnie też porażka . Nawet nie chcę pisać ile zabiegów robiłam , żeby
je odratować bo przyszły w fatalnym stanie . Teraz już owocują , ale jak dla mnie to szkoda zachodu .
W smaku całkiem niezłe i na tym zalety się kończą . Nie ma porównania z np. Rumbą czy Verdi , kupowane
na olx .
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie akurat dobrze rosną, po wymęczeniu ich w minidoniczkach w lecie nie spodziewałam się wysokiego plonu. Pierwsze owoce były bardzo duże, smak genialny, ale miękkie. Są ciemne, jak dojrzeją, może to ta tzw. Murzynka?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka drobnica na krzaczku jak u mnie , nic szczególnego jak się porówna z Verdi .
Opisy ma bardzo dobre i dlatego je kupiłam jak się nie mylę w podkarpackich sadach .
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Nie wygląda mi to na Aldebarana.

Miałem tę odmianę kilka lat temu i przez kilka sezonów.
Zdecydowanie inny kształt.
Aldebaran był bardziej wydłużony, coś jak Ariadna czy Atrakcja/Ambrozja.
Smak poziomkowy.
Ciemna, okrągława i dość wczesna (?) - może Kama?
Pozdrawiam,

J
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też tak patrzyłam , ale może takie zdjęcie ?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że to nie jest ta odmiana. Już termin kwitnienia to sugerował, bo kwitła jako pierwsza :lol:
Kamę kiedyś miałam, pamiętam, że bardzo wkurzała mnie podatność jej owoców na szarą pleśń (to by się zgadzało, z tym, że teraz podłożyłam słomę, więc nie jest to odczuwalne). Nie pamiętam, czy jej owoce były takie ciemne :roll: zresztą, nie ma to większego znaczenia, na pewno nie jest to truskawka, którą warto mieć przy ograniczonych zasobach przestrzenno-czasowych :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze sprostowanie, co do Christine - jednak to jest ta jasna, duża truskawka. Kolor czerwono-pomarańczowy, dojrzewa po kilka na krzaczku, sprawdę całkiem niezła w smaku (słodka). Zostaje ;:108
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”