Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, do tego pięknego bukietu ;:138 , dokładam urodzinowe życzenia zdrówka, ciągle nowych pomysłów ogrodowych i dużo sił na ich realizację ;:196
Czyżbyś urodziła się 23-go maja? To byłabyś "bliźniakiem" mojej młodszej wnuczki. :D

Twoje piaski najwyraźniej bardzo odpowiadają irysom :heja , pięknie kwitną całe kępy. ;:138 U mnie dopiero pierwszy kwiat rozwinął wysoki.
Przetaczniki są piękne, a też nie chcą u mnie rosnąć, co dziwne ,bo ożankowy, panoszy się ogromnie ;:14 .
Może dzisiaj uda się poszaleć z dzieciakami w ogrodzie? ;:3 :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po ostatnim deszczu rośliny zdecydowanie ruszyły ze wzrostem i kwitnieniem. :tan
Posadziłam kolejne sałaty, pomidory, cukinię, dynię, fasolki karłową i tyczną.
Jutro muszę pozaglądać, bo dziś tylko zdjęcia zrobiłam.

Florianie kolejne dwa irysy posadzone latem 23 roku zaczynają kwitnąć.
Przywrotnik goryczkowaty po odmłodzeniu jesienią wypuścił kwiatostany na wysokość około 30 centymetrów. W dobrej glebie powinien być wyższy.
Przywrotnika ostroklapowego jest tyle co irysów. Na każdej rabacie kwitnie. ;:173
Mam też czerwonostopowego, kwiatostany krótkie 15-20cm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martuś dziękuję. ;:196 Niestety nie jestem bliźniakiem Twojej wnuczki. :D
Donoszę uroczyście, ;:180 że wszystkie rośliny ładnie się przyjęły. Trafiły na mokrą, chłodna pogodę.
Przetacznikowiec dostał eksponowaną miejscówkę, ale zasłoni niedawno posadzonego przetacznika. Trzeba przesadzić. :roll:
Przegrałam mecz 1 do 16, Antoś był nieszczęśliwy, bo chciał jeszcze grać. Umowa jest taka, że gramy do 15 bramek. Ale moja jednoosobowa drużyna padła z wyczerpania. :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nareszcie cieplej. Życzę słonecznego tygodnia. ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Soniu czy widzę krzewuszkę wegeriata u ciebie?Powiedz jak to ona czy można ją ciąć na niską tak na 60 cm?Posadziliśmy u córki i nie wiem teraz czy nadaje się na takie cięcie.
Te czosnki białe są świetne zawsze poddajesz mi myśl na nową rabatkę,pięknych pogód. ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Soniu, ten przetacznik co jest posiany w dużej donicy jest z roku na rok, a te co są w gruncie u mnie zanikają. Oczywiście, że są na długo ale nie u mnie, więc je muszę (i chcę) wysiewać.
Czytałam co piszesz o tych pędrakach - dziadostwo. Tylko o trzmielinie początkowo słyszałam.
Czy przywrotnik Ci się wysiewa? Liczyłam na małe co nieco, ale już mam je któryś rok i nic z tego. Jednego podzieliłam, ale się nie przyjęły. Została tylko mateczna roślina. I z 5 zakupionych sztuk mam tylko 3, ale te trzymają się świetnie.
Piękny bukiet urodzinowy ;:167
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, oj, to Twoja drużyna musi popracować nad formą, bo z takimi wynikami spadnie z tabeli! ;:306
Przetacznikowiec jest taki ażurowy, to nie zasłania mocno, ale sama widzisz najlepiej, jak Ci się rabata podoba i masz je piękne ;:138 , to przesadzaj!
Nigdy go nie przycinałam, ale może dobrze zrobiłoby mu przycięcie po kwitnieniu?
Cieszę się, że roślinki trafiły na deszcz, bo już mocno wyrośnięte.
Mam nadzieję, że forma na ten weekend jest? ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Piękny bodziszek ;:167
Deszcz jest niezastąpiony w naszych ogrodach :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoneczny, ciepły dzień.

Zakulkowałam w marcu jeden wysoki pęd malin, zachował się, jak róża. :D Na wielu krótkopędach są zawiązki malin. Zdam relację, jak maliny dojrzeją.

Obrazek

Jolu moje krzewuszki 'Kosteriana Variegata' kupione w ubiegłym roku, jako cienkie 30 centymetrowe patyczki. Powinnam je przyciąć do razu, ale chciałam zobaczyć kwiaty. :roll:
Przycięłam po kwitnieniu na wysokość około 20 centymetrów. Zaczęły się zagęszczać, ale pędy jeszcze wiotkie, więc związałam wiosną, żeby się wzmocniły. Od poziomu gruntu też wypuściły po 3 pędy. Teraz mają około 35 centymetrów wysokości. Niestety to duże krzewy, nie da się ich utrzymać w ryzach, będą zawsze wypuszczać długie pędy. W tym roku też przytnę po kwitnieniu. Chcę uzyskać grubsze dolne pędy, żeby kolejne gałązki nie leżały na ziemi.
Nie mam doświadczenia z prowadzeniem krzewuszek, postępuję intuicyjnie.
Miałam dużo białych czosnków Mount Everest, niestety zostało tylko kilka. ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko wiosenny przetacznik kupiony w szkółce był dość marny, wycięłam kwiatostany, żeby nie wysilał się na nasiona. Dwa posadzone jesienią mają już pąki. :tan Mają być niebieskie. Może będzie jak u Ciebie krótkowieczną byliną.
Niski, różowy First Lady mam 11 lat i po odmłodzeniu nadal ładnie kwitnie. Podobnie niski, niebieski. Zobaczymy, jak wysokie się zachowają.
Przywrotnik ostroklapowy wysiewa się, ale są to pojedyncze siewki. Wycinam kwiatostany, zanim zaczną zawiązywać nasiona. Mam dość pielenia przeróżnych siewek. Dziś pieliłam dziesiątki ostnicy, werbeny rigidy i patagońskiej. ;:223
Jestem zdziwiona, że przywrotnik po podzieleniu się nie przyjął. Odrywam boczną rozetkę nawet z marnym korzeniem, wyrzucam zdrewniałą część. Nie zdarzyło się, żeby zmarniała któraś.
Dziękuję, ;:196 od środy stoi kolejny bukiet.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martuś Antoś niepocieszony, że babcia ma tak słabą kondycję. ;:306 Chciałby grać z godzinę, ale tylko ze mną. Dziadek i starszy brat nie rozumieją, że najmłodszy też musi wygrywać. W ten weekend pracuję nad formą w ogrodzie. :wink: Dzieciaki na pikniku w szkole.
Dziękuję, ;:196 przycinam większość bylin przed zawiązaniem nasion, więc z przetacznikowcem pewnie zrobię to samo. Wysiewa się u Ciebie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Olu różowy bodziszek to 'Max Frei'. Już się szykuję na jesienne dzielenie, żeby mieć go na rabatę pod oknem. ;:65
Teraz króluje niebieski bodziszek wspaniały, też rozsadziłam go na kolejną rabatę. ;:215
Jutro jeszcze czekam na deszcz, bo u mnie głęboko nadal sucho.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Soniu super wyglądają te irysy w towarzystwie orlai u mnie w tym roku też już duża dostojna posadziłam na górce ciekawe jak da sobie radę w glinie jak przetrwa też posadzę przy irysach,dzisiaj już nocka więc miłych snów a jutro dobry dzionek będzie znów. ;:138
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Piękna biała piwonia czy to jest Festiva Maxima ?
Z malin wszyscy się ucieszą i duzi, i mali.
Irysy i bodziszki cudne.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Pozazdrościłam Ci Soniu przetaczników i szałwii omszonych, i wysiałam wczoraj sobie :)
Pięknie u Ciebie wyglądają :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadziłam dziś kilka begonii o drobnych kwiatach. Gleba nawodniona dość głęboko. ;:215

Jolu dziękuję. ;:196 Orlaja z irysami, to przypadkowe zestawienie. Dostałam latem te irysy, więc posadziłam w wolnym miejscu, akurat przy orlai. Po kwitnieniu brązowy przesadzę do żółtych. Może zgrają się z kwitnieniem. ;:218
Orlaja jest jednoroczna, duża sadzonka zimy nie przetrzyma. Jak zawiąże nasiona rozrzucam po wszystkich rabatach i tylko usuwam jesienią lub wiosną nadmiar siewek.

Ewuniu piwonie uratowane z likwidowanego ogrodu. Ta ze zdjęcia rozpoznana przez miłe forumki jako 'Festiva Maxima'.
Bodziszki zamierzam dzielić jesienią i sadzić w miejscach, gdzie nic nie chce rosnąć, pod hortensjami i w korzeniach cisów.
Mam mało malin, w tygodniu dla nas, a na weekend zostawiamy dla dzieciaków. Prosto z samochodu pędzą żeby poskubać. :)

Małgosiu mnie zainspirowała Beatka, a ja Ciebie, pewnie jeszcze niejedna ogrodniczka się skusi. :D Żeby choć jeden kwiatek przetacznika się pokazał. Kupiłam nasiona
Blue Shades, ciekawe czy będzie zgodny. ;:218
Szałwii mam około 40 sztuk, to roślina na takie gorące lata, jak teraz mamy. Ukorzeniona dobrze, bez podlewania wytrzyma nawet dwa miesiące.

Piwonie wszystkie na raz rozwinęły pąki, przez dwa dni upałów pewnie będzie już po kwiatach. Podpiszę tak, jak zostały rozpoznane.

Festiva Maxima

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sarah Bernhardt

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Monsignore Jules Elie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Top Brass

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz ponudzę innymi kwiatami. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu ;:196 z zaskoczeniem podziwiam zmiany w Twoim ogrodzie! ;:138 ;:215
Kolorowe rabaty,kolorowe lato... :D
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, pięknie u Ciebie. Obfite kwitnienia piwoni i róże już też kwitną przez co ogród pachnie pięknie.
Słonka w dzień a deszczu nocą życzę
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Niezła kolekcja piwonii, Soniu :D

Piękne masz te rabaty. Tylko pozazdrościć mogę, bo ja nie nadążam odchwaścić mojej długaśnej na wsi. Tą przy piwniczce od razu zasypałam korą i tylko z rzadka coś niechcianego wybija.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ślicznie u ciebie, pchodziłam sobie troche i "powąchałam" :D Co to jest na ostatnim zdjęciu to fioletowe po lewej, ładne!
A wiesz że orlaja którą posadziłam jesienia właśnie się pojawiła; widać było jej za zimno w maju u mnie.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”