Witaj Beatko
Latem jedne trzymam w domu,drugie w ogródku chociaż to trochę ryzykowne bo bardzo je lubią ślimaki.Dużo ich już wytępiliśmy ale jeszcze ich trochę grasuje.
Tło do zdjęć robię w programie komputerowym między innymi do tego przeznaczonym.
Dzięki za odwiedziny,pozdrówka ślę i miłego dnia życzę
04.07.2025.
Witam Wszystkich

,dziękuję za odwiedziny i zapraszam do dzisiejszego wątku w którym poczytać można na temat
Bugenwilli i zobaczyć jej zdjęcia
Bugenwilla pochodzi z Ameryki Południowej, głównie z Brazylii, Peru i Argentyny. Jej nazwa została nadana na cześć francuskiego żeglarza Louisa Antoine'a de Bougainville'a, który jako pierwszy przywiózł tę roślinę do Europy w XVIII wieku.Uprawiana w doniczce, wymaga dużo światła i ciepła, dlatego najlepiej rośnie na słonecznym parapecie okna skierowanego na południe. Podłoże powinno być żyzne, próchniczne i przepuszczalne, a podlewanie umiarkowane, unikając przelania. GOOGLE.
W swoim naturalnym środowisku jest silnie rosnącym pnączem, które może osiągać imponujące rozmiary.
Bugenwille hodowane są na wielką skalę w Horwacji,posadzone na podwórku pod oknami czy to bezpośrednio w ziemi czy w donicy-beczce sięgają do II-go a nawet do III-go piętra domów,co widzieliśmy na własne oczy będąc tam na wypoczynku.
W naszym domu jest zaledwie od miesiąca!Z początkowej mojej obserwacji wynikało,że jej wegetacja w miarę szybko się zakończy bo kwiaty zaczęły szybko opadać-na szczęście było ich stosunkowo dużo.Odnosiłem wrażenie,że jakby tyle co przed dostarczeniem ich do marketu były wsadzane w doniczki-podłoże było wybrzuszone-trudno było podlewać,luźne itp.W międzyczasie zaczęło pleśnieć!Zgarnąłem pleśń z wierzchu aby bardziej się nie rozprzestrzeniała i zacząłem użyźniać.
Ku memu dużemu zdumieniu po dwóch tygodniach po opadnięciu większości kwiatów,zaczęły pojawiać się nowe młode pędy kwiatowe i zawiązki kwiatów.Po kolejnym tygodniu zaczęły się rozwijać młode maleńkie kwiaty

Bardzo sympatyczny widok a przede wszystkim duża satysfakcja
Zapraszam do obejrzenia zamieszczonych zdjęć poniżej.
Bugenwilla - Bougainvillea
Tak wyglądają jej "dojrzałe" kwiaty.
Na kolejnych zdjęciach nowe kwitnienie
Widok nowych tyle co rozwiniętych młodych kwiatów-ujęcie z góry.
Nowe kwiaty Bugenwilli.
Zdjęcia z przed kilku laty z pobytu w Chorwacji z pnączami Bugenwilli na domach.
Zapraszam do odwiedzin
18.07.2025.
W dzisiejszym poście o jednym ze storczyków,którego wraz z kilkoma innymi dostaliśmy od naszej znajomej,która obdarza nas nimi co jakiś czas ponieważ ma dar szybkiego "wyłapywania" z marketów przecenionych a będących jeszcze w bardzo dobrym stanie roślin.Kwitł obficie i pięknie jak i pozostałe ale w niedługim czasie kwiatki zaczęły więdnąć i opadać.
Nigdy nie pozbywam się przekwitniętych roślin lecz odpowiednio je przygotowując staram się przedłużyć im żywot i tym samym pozwalam im zakwitnąć po raz wtóry.Przyciąłem mu pęd kwiatowy nieco powyżej trzeciego oczka,podlewałem,nawoziłem i obserwowałem.Podobnie postąpiłem z pozostałymi.Jeżeli się nie mylę to po trzech tygodniach
na końcu przyciętego pędu ukazał się fragment nowego,młodego!Po upływie jakiegoś czasu urósł jeden rozwidlony młody pęd o długości około 15cm a krótszy o około 3cm.Dzisiaj storczyk jest już w pełnym rozkwicie i ma już rozwinięte cztery kwiaty i kilka zdrowych pąków kwiatowych.Poniżej zdjęcia na których pokazane są poszczególne etapy jego hodowli.
Zapraszam do odwiedzin-pozdrawiam