Ogród pod wierzbą 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 3

Post »

Marto, piękne i zapewne pachnące są Twoje azalie. Glicynia mi się bardzo podoba. Mam 2 ale w doniczkach i co chwilę muszę je przycinać bo wybujają w górę a ja chce z nich bonsai zrobić.
O pamiętam te łany floksów u Ciebie. Na pewno jeszcze ich sporo masz.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś glicynia cudna, ;:oj zapach pewnie roznosi się daleko.
Azalie to wyjątkowe rośliny, niesamowite bogactwo kolorów. Mnie oczywiście biała przede wszystkim zauroczyła. :D
Zimno ma jedną dobrą stronę, kwiaty długo ładnie są ładne.
Moje krzewuszki chyba podmarzły, nawet nie widać koloru w pąkach. Muszę się bliżej przyjrzeć.
Wszystkie wsadzone rośliny dziś podlał deszcz. ;:196
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, róża wygląda jak rugosa i pewnie nią jest, ale to odrost z krzaka, który rósł odkąd pamiętam. Nigdy nie widziałam na niej owoców.
Krzewuszki są w różnym stadium rozwoju, w zależności od stanowiska. Jedna już w pełni kwitnienia, a ta sama, bliżej rzeki, jeszcze w pączkach, ale faktycznie rozbuchała się roślinność. Mimo zimna, wszystko rośnie tak, że wystarczy ogród spuścić z oka na pół dnia, a wracając do domu, przecierać oczy ze zdumienia! ;:oj

Beatko, chciałam trochę floksów poprzesadzać, a one tak szybko pną się w górę. Chyba nie chcą zmieniać miejscówek! ;:306
Amsonię mam w gruncie, ale nie rozrasta się szaleńczo, może jest podgryzana? Hubrichta zupełnie zniknęła :cry: , a ta, to dopiero była piękną plamą słońca jesienią.
Kalinę koreańską mam już kilka lat i zawsze zwija młodziutkie listki. Angielskie kupiłam przypadkiem, dwa lata temu, to trzy badylki w krzyż i dopiero im się przyglądam, czy one aby na pewno angielskie? Co do Eskimo, byłam przekonana, że to angielska, a dokopałam się do wiadomości, że ona amerykańska! ;:oj To już nie dziwię się, że w ogrodnictwie podpisali wszystkie jako wonna. ;:306
U mnie, łapaczem mszyc jest jaśminowiec, może dlatego kaliny są czyste?
Nornice mają u mnie rajskie życie, od kiedy kret, pod moją nieobecność, przetarł im szlaki, robią co chcą ;:223 . Musiałabym chyba przekopać cały ogród, żeby im pokrzyżować plany inwazji. Bronię zaciekle części przy tarasie, po południowej stronie domu. Nie wiem, jak długo jeszcze się utrzymam, ale internetu im nie udostępnię! ;:14

Aniu, dziękuję, ;:180 , zwłaszcza, za docenienie wysiłków mojego aparaciku! ;:196
Pewnie już i u Ciebie więcej kwitnień, kiedy przymrozki się skończyły.
Stare, mocno zadomowione azalie, wszystkie już kwitną, ale młodsze, nie mają ani jednego pączka ;:185 . Chyba zaszkodziła im susza, a ja, chociaż zasadniczo nie podlewam ogrodu, a i czasu dla niego ostatnio niewiele, to mogłam im pomóc w zawiązaniu pąków. ;:131

Maryniu, ;:180 .
Cieszy mnie bardzo, że i Tobie podobają się moje zdjęcia ;:196 , aż boję się wstawiać następne :oops: ;:306

Loki, a to zapraszam, dla wszystkich Waszych donic i skrzynek miejsce się znajdzie ;:215 , a nawet jakąś szklarenkę uda się wstawić dla ciepłolubnych. :D

Halszko, niby tak, jednak, mam ogromny żal do maja, że taki zimny, bo chociaż kwiatki utrzymują się dłużej, to ogród nie jest wypełniony zapachami, tak jak powinien! ;:185
Mam nadzieję, że już niedługo to ciepełko nadejdzie! ;:196

Kasiu, to azalie wielkokwiatowe, pachnące oczywiście ;:333 . Najmocniej pachną źółte.
Swoją glicynię też mocno tnę, można powiedzieć, że to bonsai, tylko w gruncie ;:306 , bo ciągle czeka na mocną pergolę. Już była następna w kolejce, ale eM się rozchorował :( .
Trzymam kciuki za kwitnienie Twoich doniczkowych ;:215 .
Floksy uwielbiam i muszą być w ogrodzie, ale u mnie naprawdę pozwalają sobie na zbyt wiele. Żeby jeszcze chciały być niższe, a one z każdym rokiem rosną wyżej i susze im nie straszne :roll: , tylko jak zdecydować, które wyrzucić, a które zostawić ;:185 . Chociaż są przeważnie różowe, to zawsze jest jakaś różnica w odcieniu, wzorku czy budowie kwiatka! ;:306

Soniu, miałam też azalię o czysto białych kwiatach, ale była chorowita od początku i szybko odeszła, a była uzupełnieniem tych biało-żółtych, na tle czerwonej. :(
Glicynia pachnie naprawdę cudnie, ale bez ciepła, trzeba być blisko, niestety. :(
Za to do sadzenia, zwłaszcza już tak wyrośniętych roślin, pogoda idealna. ;:333
Krzewuszki nie powinny zmarznąć, jeśli mają pączki, to na pewno rozkwitną. ;:196

Różowa już zaczyna zrzucać kwiatki, a ta dopiero zaczyna rozwijać.
Obrazek

"Złotolistna" jeszcze w ciasnych pączkach.
Obrazek

Rozkwitają gwiazdki czosnku, złotnicy i kamasji Sacajewa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo mizernie zakwitł bożykwiat ;:185
Obrazek

Kwitną stopowce :tan
Obrazek

Liliowce
Obrazek

Obrazek

Orliki, poza różowymi, oszczędnie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyrywny łubin
Obrazek

Piwonia anemonowa już zaraz rozsypie płatki, a różowa pełna, rozwinęła pierwszy kwiat.
Obrazek

Obrazek

Rutewka orlikolistna chyba podgryziona, bo ledwie zipie.
Obrazek

Złocienie
Obrazek

A na nich co to się wyprawia? ;:306 Pierwszy raz zobaczyłam samczyka kwietnika. ;:oj
Obrazek

Ostatnie tulipany
Obrazek

Obrazek

I narcyzy jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa. :heja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niesamowite kwiatostany żywokostu uplandzkiego
Obrazek

Ciepełka! :wit

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Martusiu, mam taką samą rugosę na RODos. Rośnie w cieniu, kwitnie, ale nie owocuje. Nie wiem, czy miała jakieś owoce, odkąd mam ten ogródek, a mam go prawie 20 lat.

Piękne widoki nam pokazujesz. Uwielbiam zaglądać do Twojego ogrodu. :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie Martusiu jakby inna strefa pogodowa była! ;:138 ;:215 Nie to co u mnie! :? Ale powolutku może i u mnie nastanie wreszcie prawdziwa wiosna... ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

I gwarantuję Ci, Martuś, że napis "nornicom wstęp wzbroniony" - nawet " nornicom zakaz zbliżania się do roślin"- u mnie nie pomaga.
A ta kalina się zwija bo tak ma czy właśnie przez mszyce? Bo jak to drugie to Ci napiszę na pw jak np. radzę sobie z przegorzanem. Tak on mi pewnego roku też zwinął listki - teraz mam go już wiosną na uwadze i już jest wszystko ok.
Tak, floksy w tym roku szaleją. niech pięknie i długo kwitną!
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Mój bożykwiat w ogóle nie zakwitł. A specjalnie odkupiłem i żonie podrzuciłem do donicy z ziemią kwaśną.

Wszystko piękne, co pokazujesz, ale zaloty kwietników po prostu powaliły mnie na kolana. ;:167 ;:167 ;:167 Nigdy w życiu nie udało mi się ich zaobserwować, a co dopiero obfocić.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, ta róża kiedyś rosła przy każdym domu, obsypana kwiatami, odkąd pamiętam. Teraz to rzadkość, a u mnie, ma za dużo cienia i już tylko jeden kwitnący pęd, który wyrwał się do światła. Zaniedbałam ją, bo moja rodzinka, nie znosi różanej marmolady i od lat już nie przetwarzam jej płatków, ale trzymam ją z sentymentu. Muszę jej znaleźć słoneczne miejsce, tylko gdzie?
Cieszy mnie ogromnie, że lubisz do mnie zaglądać, zawsze zapraszam. ;:196

Maryniu, to jest możliwe, i to tylko w moim ogrodzie, bo wokół wszystkim zmarzły winogrona, a u mnie nie. ;:306
Z tego co widzę, to Twojej wiośnie niczego nie brakuje :tan , tylko ten zimny maj nie pozwala Ci się nią cieszyć wystarczająco i stąd to smutkowanie! ;:168

Beatko, już dawno przekonałam się, że te stwory nie znają ani polskiego, ani łaciny ;:14 , toteż zrezygnowałam z zakazów, a przeciwnie, serdecznie je zapraszam i nie żałuję emerytury na karmę dla nich! ;:306
Kalina ma w tych zwiniętych listkach szare mszyce i bardzo proszę o ten przepis. ;:196

Loki, coś nie tak z tym bożykwiatem u mnie, jest z każdym rokiem gorzej ;:185 . Myślisz, że w rododendrony z nim? Tylko co z wodą latem, kiedy on chyba woli sucho? Nie myślałam, że on kwasolubny?
Zastanawiałam się skąd u mnie tyle kwietników skoro ani śladu samczyka :roll: , a jednak jest i to chyba niejeden! ;:306

W ogrodzie, po deszczach, mnóstwo zielonego, poza tym na żółto, i na niebiesko.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj, koleżanki zabrały mnie na Wielkie Targi Roślin, które okazały się wielkim rozczarowaniem, za to z pobliskiej szkółki, przywiozłam więcej niebieskości :tan , scewole i szałwię otwartą, moim zdaniem, bo obie rośliny pod nazwą ,lobelia' :roll: .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kamasja Sacajewa z czosnkami.
Obrazek

Kalina w bieli
Obrazek

I trochę różowości.
Obrazek

Krzewuszki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda, że krzewuszki nie pachną jak jaśminowce.
Słonecznej i ciepłej niedzieli! :wit

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

marta64 pisze: 25 maja 2025, o 05:40 za to z pobliskiej szkółki, przywiozłam więcej niebieskości :tan , scewole i szałwię otwartą, moim zdaniem, bo obie rośliny pod nazwą ,lobelia' :roll: .
Znaczy, w oznaczeniach bez zmian ;:306
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bożykwiat zdecydowanie jest fanem ziemi kwaśnej.

Piękne Twoje orliki, kosaćce, kolkwitzia, jak i nowe nabytki z fałszywymi dokumentami na nazwisko Lobelia. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, przyznaję, że nie pytałam obsługi o nazwy, a nawet paragonu nie sprawdziłam ;:185 , może tam były prawidłowe nazwy? Chyba jestem już przyzwyczajona do takich praktyk ;:306 , a to była całkiem inna szkółka, w pobliżu tych nieszczęsnych Wielkich Targów.

Loki, ta szałwia bardzo mi się podoba, ma pięknie niebieski kolor :tan , szkoda, że u nas jednoroczna. :( Dziwne, bo ogólnie, poza niebem i kwiatami, nie lubię niebieskiego! ;:224
A o zdjęciu kolkwicji pomyślałam dopiero po Twoim wpisie. :oops:
Jasnoróżowe kwiaty krzewuszki mogły wprowadzić Cię w błąd. ;:108

Kolkwicja
Obrazek

W moim cieniu, kosaćce mają ciężkie życie, ale jakieś tam kwiaty, udało im się zawiązać. ;:333
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Knautia
Obrazek

Goździk brodaty
Obrazek

Łubiny rozkwitają
Obrazek

Enkiant
Obrazek

Piwonia Delavaya
Obrazek

Lekarska bordowa, jednak zdjęcie nie oddaje koloru i piękna kwiatu. ;:185
Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Genialne ujęcie goździka brodatego... Niby banalny kwiatuszek (choć ja osobiście uwielbiam!) a jak egzotycznie wygląda ;:108
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Rany Martuś ile Tu masz egzotycznych roślin u siebie. Większości nazw niestety nie znam. :cry:
Niebieskości i ja lubię oczywiście na kwiatkach
Miłego, słonecznego tygodnia
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Czasami pomyłki są do wybaczenia, np. dostałam kiedyś driakiew bordową zamiast gailardi. Driakwi u mnie spasowało, a gailardie sobie dokupiłam.
Natomiast tak jak piszesz z tymi kalinami, to może zdenerwować. Moja kalina koralowa ma żółte korale zamiast czerwonych - no też wpadka szkółki. Czyli mamy podział na kaliny: wonne, koralowe mix i nie wonne :D A Ty ogrodniku trafiaj, kup wszystkie by mieć tę jedną jedyną wymarzoną :D
Orliki - cudeńka.
Bardzo lubię szałwię otwartą, zawsze kupię jeśli uda mi się ją podejść. U mnie zdecydowanie jest jednoroczna, nie potrafię jej przechować zimą ani wysiać ze skrzętliwie zebranego nasionka. Ale żadna moja nie miała takich listków jak u Ciebie. Moje zwykle miały takie zbliżone do listków melisy.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No jak widać pomyliłem krzewuszkę z kolkwicją. :oops:

Z kosaćcami jak widać mamy ten sam problem.

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”