MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Post »

Gienia Papierowe rurki rozwija się jak cukierki. Pszczoły nie przegryzą się w bok bo mają zakodowany pewien schemat zachowania, żeby iść naprzód :wink:
U mnie rogate już kończą swój oblot. Ogrodowe działają w pełni. W zależności od ulika, zapełniły najpierw trzcinę, lub zapełniają rurki papierowe równo z trzciną.
Jeszcze ciekawostka, jak zawsze narzekałam na brak miodnych, to teraz mam ich w nadmiarze :wink: . U mnie jest oczko wodne, a wokół susza. Przy brzegu lata co dzień kilkaset pszczół :shock: Jutro poszukam tych uli i chyba sprezentuję pszczelarzowi poidło ;:224
Pozdrawiam Lucyna
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak, masz rację Lucynko. Wczoraj znowu podrzuciłam wiązkę papierowych rurek i sąsiada też poratowałam jedną wiązką. Tanizna te papierowe tutki to co mi tam, uszczęśliwiony pobiegł dołożyć do swojego ulika. Nie podejrzewał, że tak mu się pszczoły rozochocą , zaczną szaleć i szukać wszędzie szparek, dziurek. :D :D
Pozdrawiam! Gienia.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

U mnie już wszystko zamurowane dałem im kilka pakietów .
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy Badaliście kiedyś, co Wasze pszczółki robią nocą? Wczoraj zabrałam się wieczorem za wyrzucanie pustych kokonów z ulików. No i musiałam przestać, bo okazało się, że nocowały w nich pszczoły. Tu było kilka. W jednym uliku musiałam kiedyś zatkać szparę rękawiczką, żeby mysz nie miała dostępu. Jak chciałam zabrać rękawiczkę, w środku była duża grupa śpiących razem pszczół. Niby samotnice, ale jednak jest jakaś współpraca. Czy Ktoś ma podobne obserwacje?
Pozdrawiam Lucyna
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dlatego ja wyrzucam kokony w czerwcu ewentualnie w lipcu mogą . Hoduję murarki wiele lat i z wyrzucaniem nigdy się nie śpieszę.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie już wszystko zamurowane latają nieliczne rogate i ogrodowa ;:145
Pozdrawiam zagiel
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo, ale to bardzo słabo są zapylone czereśnie i wiśnie. Szczyt kwitnienia przypadł na bardzo zimną pogodę, pszczółki się schowały, drzewka bardzo szybko przekwitły. Tylko trzmielowi w taką pogodę się chce.
Pozdrawiam! Gienia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A u mnie już żadne nie latają, możliwe ,że to koniec tego cyklu? Czy poleciały gdzieś indziej szukać miejsca ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak jest zimno to nie latają. Byłam właśnie w taki zimny i wietrzny dzień na działce i ani jednej nie widziałam a za parę dni, gdy było ciepełko i słońce, znowu było ich sporo.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Marlena_a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lut 2018, o 14:48

Post »

U mnie w apartamencie murarek pojawiły się klecanki rdzaworożne.
Mam nadzieję, że nie będą wchodziły w konflikt z pszczółkami :wink:
https://i.postimg.cc/0jZzBp1f/20250427-153246.jpg
Zdjęcie za duże. viewtopic.php?p=6446132#p6446132 /K

Uwielbiam to zdjęcie z ub. roku, klecanka obserwowała mnie przy zrywaniu borówek.

Obrazek
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dobrze że tylko obserwowała.
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uważaj na nie, to "wredne" bestie. Jak założą gniazdo w uliku, a pewnie mają taki zamiar, to mogą zaatakować Cię już kilka metrów od gniazda, bez ostrzeżenia. Ich użądlenie jest mega bardzo bolesne ;:222 Nie wiem, czy mogą atakować pszczoły.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Po prostu przy klecankach nie należy wykonywać żadnych gwałtownych ruchów i obserwować strażników. Zazwyczaj jest ich 2-4 siedzących nie opodal wylotu i obserwujących. Pozwolą podejść bardzo blisko, prawie pod gniazdo. Mam z nimi do czynienia ponieważ bardzo chętnie zasiedlają skrzynki licznikowe gazowe i energetyczne. Bardziej nerwowe są gdy nadchodzi burza. W zimne dni są jak w letargu. Ból da się wytrzymać, wystarczy zimny okład z lodem i po paru godz znika. Kiedyś przez nie uwagę nie zauważyłam ze zasiedliły skrzynkę i gwałtownie ją otwarłam. Zobaczyłam tylko ,,nalot desantu" i dostałam w policzek. Przez resztę dnia chodziłam z gumową rękawiczką z lodem przyłożoną do policzka :D Dlatego uważam , że nie są to osy agresywne.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja mogłem stwierdzić koniec sezonu jakeś 2 tygodnie temu , głównie ze względu na niepogodę dla murarek...przetrwały nieliczne , nawet jedna rogata , ale już jej nie widzę .Trochę narzekałem że sezon wcześniej się zaczął u rogatych , ale teraz widzę że to było pozytywne zrządzenie losu...ponad 1000 zamurowanych prawie tylko przez rogatą , a ogrodowa powoli odrabia straty po zeszłorocznym pogromie ...Widzę jednak plusy takiego rozwiązanie ponieważ praktycznie nie ma roztoczy u rogatych , troszkę później startują te małe bestie. W moim regionie zakwit czereśni przypadł na ciepłe dni więc jest ich co nie miara...👌 nie mam umiaru w ich jedzeniu więc życzę macznego....😉
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ernownik
50p
50p
Od: 7 sie 2020, o 11:37

Post »

U mnie w tym roku sezon był nietypowy. Rogate pojawiły się 22.03, choć zwykle wygryzały się w okolicach 13-15.03. Ogrodowe pojawiły się 6.04 a więc prawie tydzień później niż zwykle i też nietypowo bo nie było najpierw wysypu trutni a potem samiczek ale pojawiło się w jednym czasie po kilka samców i samiczek a wysyp trutni był około 20.04. Dzisiaj latała jedna rogata i z 40 samiczek ogrodowej a przez ostatnie 1,5 tygodnia była cisza w ulu więc zastanawiałem się czy to już koniec. Ostatnie ogrodowe latały zwykle do przełomu czerwca i lipca zobaczymy jak będzie w tym roku. Generalnie przez chłody drzewa i krzewy są słabo zapylone. Porzeczki będzie o 1/5 mniej, wiśni będzie raptem z 10%, czereśnia 0, jabłonie z 10%, agrest ładnie rokował ale przez mróz zrzucił ponad połowę owoców.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”