Widzę, że pomidory
Ijuńskie uprawia już całe forum. Na dodatek coraz wcześniejsze zbiory. Ja zbiorów spodziewam się końcem maja. Ostatnio był poruszany smak tego pomidora. U mnie w donicach co roku wyrasta smaczny słodko kwaśny. W zeszłym roku postawiłem tunel w nowym miejscu. Ziemia dawno nie uprawiana. Pomidory wyrosły bezsmakowe. Początkowo podejrzewałem, że może jest ich za dużo, bo na każdym krzaczku było kilkadziesiąt pomidorów. W późniejszej części sezonu okazało się, że wszystkim odmianom pomidora brakuje smaku. Miałem problemy z dojrzewaniem. Okazało się, że w glebie jest bardzo mało potasu. Tak więc w tym roku zwiększam nawożenie potasowe i zobaczymy.
Co do pokroju rośliny da się zauważyć, że u każdego rośnie inaczej. U mnie w wąskiej, ale wysokiej donicy 7L rośnie solidny krzaczek. Pędy mocuje do podpór. W tym roku dwie podpory do dwóch głównych pędów. Muszę go wielokrotnie podwiązywać, bo w zeszłym roku mi się złożył jak harmonijka. Nawet grona mi się oberwały. Tegoroczne krzaczki pokazałem
tutaj.
Pomidory w gruncie od 12 kwietnia. Mają dodatkowe nakrycie w tunelu, w razie potrzeby są dogrzewane.
Ijuńskie czerwone

Muszę wbić drugi paliczek i trochę popodwiązywać bo znowu mi się coś połamie.