Mszyca
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy to myszyca
Tak, to mszyca i zdycha od wszystkiego.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mszyca
Najbardziej ekologiczną metodą walki z mszycą jest: 1. jeśli roślina niewielka, zgniatanie mszyc palcami
, 2. Jeśli się brzydzimy lub roślina większa, skierowanie silnego strumienia wody na kolonię mszyc i po kłopocie
. Pamiętajmy, aby równolegle walczyć z mrówkami w pobliżu rośliny, te małe paskudy "hodują" mszyce. Zanoszą je na młode listki i bronią przed drapieżnikami.

Pozdrawiam Lucyna
Re: Mszyca
Mszyc z porzeczek i róż pozbyłem się niszcząc gniazda mrówek. Najczęściej występująca hurtnica zakłada gniazda komnatowe w pobliżu pędów. Wystarczy znaleźć półcentymetrowej średnicy otwory do których wchodzą robotnice i wlać w nie zakraplaczem trochę octu.
Trudniej wytępić mniejsze, też czarne (prawdopodobnie murawki), które budują gniazda rozproszone (z wieloma wejściami) blisko krzewów, a także wśród warzyw. W ubiegłym roku żerowały mi na spadzi mszyc, a na liściach rzodkiewek, sałaty i selerów na mączliku.
Trudniej wytępić mniejsze, też czarne (prawdopodobnie murawki), które budują gniazda rozproszone (z wieloma wejściami) blisko krzewów, a także wśród warzyw. W ubiegłym roku żerowały mi na spadzi mszyc, a na liściach rzodkiewek, sałaty i selerów na mączliku.