Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem

Post »

Aniu, współczuję przymrozków i trzymam kciuki za szybką regenerację roślin ;:3

Ewuś, to ja idę podprawiać jakieś gusła, żeby już przymrozków nie było. :)

Aguś, dziękuję za dobre słowa.
Te jabłonie ozdobne rosną chyba w całym mieście. To osiedle ze zdjęcia, to jest blokowisko na osiedlu Południe w dzielnicy Krzyki. :)

----
Wykiełkowały mi wreszcie arbuzy ;:138
Obrazek

Melony też wreszcie puszczają kiełki. :heja
Obrazek

A tu część mojej rozsady :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Davros
200p
200p
Od: 18 maja 2023, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja na szczęście (odpukać) przymrozków nie miałem. Jak na razie wszystko się ładnie zapowiada.
Fajnie, że udało się zaszczepić jabłonie z osiedla. Teraz niestety wszędzie wycinają stare drzewa owocowe. U nas nawet w miejscu, gdzie gmina chce zropbić ścieżkę rowerową postanowili stare jabłonie pousuwać. Nikt nie wie, co one rowerzystom przeszkadzają.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

I mam różne wysiewy, już trochę zapomniałam gdzie melon, gdzie ogórek a gdzie dynia i cukinia. Czy Twoja rozsada jest dogrzewana? Różowa poświata to efekt lampy grzewczej?
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Przepiękne te kwitnące jabłonki ;:oj , szkoda, że nikt nie dba o nie.
Trzymam kciuki za regenerację zmrożonych roślinek. ;:215
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidzie, zeszłoroczna okulizacja się udała. 3 z 4 oczek ruszyły :)

Olu, to jest lampa do doświetlania rozsady z różowo-fioletowym spektrum światła. Dogrzewać nie muszę, bo i tak mam za ciepło w bloku. Gdyby nie doświetlanie, to by się powyciągały młode rośliny, bo szybko rosną w temperaturze blokowej i na słonecznym parapecie :)

Martusiu, jak idzie regeneracja po przymrozkach, to dowiem się jutro :)

Na RODos mam zero strat przymrozkowych w tym roku ;:138 Będzie sporo jabłek, wiśni, winogron i wszelakiego dobra :tan

Musiałam kosić już trawę na RODos. Teraz mam więcej niebieskości w tej trawie mimo, że szafirki już przekwitły. Szafirki zostawiam przy krzewach i drzewach, żeby się rozsiewały, a one skrzętnie z tego korzystają. Zrobiły się nawet ciut ekspansywne. :)

Niestety, za dużo srok za ogon łapię i potem nie nadążam. Ogródek na RODos nieco zdziczał, ale nadal jest dużo pięknych kwiatów, którym busz mało przeszkadza :lol:

Bardzo mi się podoba, jak dąbrówka tworzy zwarte kobierce pięknych kwiatów :)
Obrazek

Niezmordowana kamasja - zawsze mnie zadziwia na gliniastej glebie. Muszę ją w końcu przesadzić na wieś, na piachy
Obrazek

Borówka Blucrop szaleje z kwieciem. Prawie liści nie ma. Jak ona udźwignie taką ilość owoców :shock:
Powiesiłam nad nią czarne ptaszysko w zeszłym roku i w tym wieszam ponownie
Obrazek

No i jak tu skosić te błękity w trawie :?: Niezapominajki, przetaczniki i szafirki wiążące już nasiona...
Obrazek

Czosnek niedźwiedzi rozpoczął kwitnienie. To poletko powstało z samosiejek z 3 roślin. :)
Obrazek

Orliki rozpoczynają swój pokaz, a przez zaniedbanie działki mam je... wszędzie ;:306
Żal kosić... :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chaber wieloletni w tym samym miejscu od co najmniej 20 lat
Obrazek

Ostatnie narcyzy
Obrazek

No i mamy maj, więc lilaki dają czadu :D
Obrazek

Obrazek

Pierwszy rabarbar, trochę cienki, ale sucho było... a poza tym czas go przesadzić po ponad 10 latach. Ważne, że smaczny w drożdżówce z kruszonką :)
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Osiedlowa aleja z wiśni ozdobnych cudna. ;:oj
Współczuję strat poczynionych przez przymrozki. ;:168 U mnie trochę młodych przyrostów cisów ucierpiało.
Orliki są urocze, ale rzeczywiście mogą zawłaszczyć spore obszary. Sukcesywnie usuwam nadmiar. ;:173
Piękny kolor kwiatów dąbrówki.
Na ROD i na tak dużej działce, nie da się wszystkiego ogarnąć perfekcyjnie. Jesteś wyjątkowo zorganizowana i pracowita. ;:180
Drzewka owocowe już podrosły i kwitną ładnie. ;:215
Małgosiu zdrowia dla bliskich, ;:167 miłego odpoczynku. ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A dlaczego chcesz kamasję przesadzić na piachy? Nie rozrasta się? Ona lubi mieć stale wilgotno. Na mojej glinie rozwija się bardzo dobrze ;:108
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, ale to jabłonie ozdobne na fotkach są :D
Na szczęście straty w tym roku są znikome w porównaniu do zeszłorocznych.
Dziękuję za życzenia. Bardzo się przydadzą. :)

Wando, kamasja nie rozrasta się na mojej, nieco zasadowej glinie na RODos. Jak ją zastałam kilkanaście lat temu, tak "stoi" do dzisiaj. Na szczęście nic jej nie zeżarło. Czas ją wykopać i podzielić, bo jest piękna. ;:167 Gdziekolwiek czytam, to wszędzie piszą, że woli lekką, przepuszczalną glebę, lekko kwaśną, wilgotną wiosną (a nawet mokrą) i przesychającą na lato. Taką mam na wsi. Może podzielę po prostu bulwy i tylko część pojedzie na wieś :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Chaber 20 letni ;:oj
Orliki ładna kolekcja.
Na poletko czosnku niedźwiedziego i ja liczę.
Kwitnąca borówka :shock: Moje jeszcze nie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Niesamowita kolekcja orlików. Ciekawostką jest też dla mnie to, że Narcissus poeticus oraz Centaurea montana kwitną u Ciebie jednocześnie. U mnie ten pierwszy dawno przekwitł, a ten drugi dopiero w pączkach.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Gosiu, a jak wysiewasz kukurydzę?
Ja namoczyłam nasionka i nie bardzo jestem pewna co dalej, prosto do gruntu czy rozsadę robić. Koleżanka podpowiedziała mi że trochę tak i trochę tak , żeby mieć w razie czego sadzonki zapasowe.
Orliki też wysiałam, ciekawe czy będą takie piękne jak Twoje. ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Borówka rzeczywiście szaleje kwiatowo. Orliki piękne - jasne, że je trzeba zostawić :D
U Ciebie, Małgosiu cieplej - u mnie chabry dopiero sobie przypomniały, że czas zawiązać kwiatostany.
Tak samo co roku zachwycam się Kamasją - cieszę się, że podzielasz zachwyt nad nią ;:168 Piękna jest.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamasja piękna jest, chyba muszę sobie taką sprawić.
Orliki też u mnie się rozsiewają, będę je wykopywać i na wieś pojadą. U nich niesamowite dla mnie jest to że one są tak różnej wysokości od 5 cm do prawie pół metra.
Borówki moje się zbuntowaly i wcale nie kwitną, chyba je wykopię bo tylko miejsce zajmują. Czosnek niedzwiedzi też kwitnie fajne są te jego białe kwiatuszki.
Miłej niedzieli
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, ten chaber rośnie przy płocie jeszcze po poprzedniku. My wzięliśmy ten ogródek na RODos chyba wiosną 2006 albo 2007 roku, więc to prawie 20 lat.
Jak czosnkowi niedźwiedziemu dasz zacienione i wilgotne miejsce, zaprawione wapnem, to będziesz mieć taką czosnkową łączkę. On rośnie w naturze w dolinach strumieni i rzeczek, na nieco zasadowym, ale żyznym, próchnicznym podłożu, najczęściej w towarzystwie paproci. Jak czosnek przekwita i traci liście, to paprocie już przykrywają swoimi liśćmi dno lasu. U mnie obie rośliny rosną po północnej stronie altany.

Loki, bo chaber górski u mnie jest jakiś inny. Ma bardziej kudłate liście, więc to może być jakaś odmiana ogrodowa. Cała reszta pasuje do górskiego.
A kolekcja orlików zrobiła się zupełnie sama. Fajnie :)
Na wieś kupiłam orliki pełnokwiatowe - różne kolory z serii Barlow. Na razie nie widzę kwiatostanów, ale sadziłam je malutkie. Pewnie w przyszłym roku poszaleją. :)

Kasiu, kukurydzę siałam wprost do gruntu tydzień temu. Jest ciepło i mokro, więc już jest na wierzchu. Siej gęściej i nie baw się w rozsady. Jak za gęsto wyjdzie, to wytniesz co drugą. Szkoda pracy z rozsadą, bo kukurydza nie lubi przesadzania.
Orliki zawsze są piękne :)

Beatko, na szczęście tylko jednej borówce tak odbiło z kwiatami, że martwię się, czy udźwignie. Reszta jest normalna i widać u nich też liście :;230
Nie mogłam zostawić wszystkich orlików, bo bym musiała fruwać, jak pszczółka nad moją działką na RODos :;230 Nie miałam wyjścia, musiałam ich sporo skosić, ale zostało znacznie więcej. Tak to jest, jak jakiejś roślinie zrobi się za dobrze na danym stanowisku ;:306
Zastanawiam się, dlaczego kamasje nie są bardziej popularne. Są przecież takie piękne :)

Kasiu74 musisz mieć koniecznie kamasję. Ona jest przeurocza.
Nie wykopuj borówek, tylko sypnij im nawozu zakwaszającego do borówek, wyściółkuj grubo korą lub torfem i wytnij wszystkie cienkie pędy nad ziemią.
Dziękuję za życzenia i wzajemnie :D

Dziś byłam na wsi. Oto raport poprzymrozkowy:
- Truskawki mają połowę kwiatów zmrożonych. Znów będzie nadmiar rozłogów.
- Winorośl będzie startować z pąków zapasowych, ale i tak nie pozwoliłabym owocować młodziutkim krzewom.
- Orzechy włoskie mają szczytowe pędy nienaruszone.
- Morwy mają lekko przysmażone listki. Wycięłam im wszystkie dolne gałązki, bo miotła się robiła. Niech idą w górę.
- Jabłonie praktycznie zakończyły kwitnienie i zapowiada się klęska urodzaju - w czerwcu robię przerzedzanie.
- Będą też pojedyncze śliwki i wiśnie już, z czego bardzo się cieszę ;:138

Wykosiłam "ścieżki dostępu" w sadzie. Zostawiłam zielsko w międzyrzędziach, żeby przyroda niala gdzie mieszkać :D
Obrazek

Obrazek

Szczepienia dają oznaki życia na większości zrazów :heja
Obrazek

Obrazek

Tak wygląda u mnie Gold Millenium, które u niektórych osób źle się zapyla. Wszystko co widać, jest zapylone. Tak wygląda u mnie ok. 40 drzewek. Jak z każdego drzewka zdejmę po kilka kg jabłek, to trzeba będzie zrobić soki i przefermentować :lol:
Obrazek

Ostrożeń lancetowaty/głowacz (?) ma piękne liście, tylko dlaczego ma tyle koców?
Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Małgosiu, to mocniej przymroziło u Ciebie ;:168 , niż u mnie, chociaż u koleżanki zza rzeki, winorośl mocno zmarzła ;:185 .
Dlaczego chcesz mieć wysokie morwy? Jak dostaniesz się do owoców?
Borówka pięknie się zapowiada ;:138 . Muszę przyłożyć się do opieki nad swoimi :oops: , bo coraz słabiej owocują.
Pięknie na Rodos i na wsi ;:215 . Podziwiam pracowitość i dużo sił życzę na ogarnianie wszystkich spraw. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”