Zamiast trawnika

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zamiast trawnika

Post »

Do końca tak różowo nie jest, część kiedyś pospolitych chwastów jest teraz nawet klasyfikowana jako zagrożone na terenie polski. Wprawdzie dotyczy to głównie chwastów które się trzymały upraw rolniczych, ale jednak. Np. "sztandarowego" kąkola czy miłka nikt w zbożu nie chce bo trujące, a poza polami sobie nie radzą. Te "przydomowe" chwasty na razie trzymają się mocno, bo w naturalny sposób zawsze się znajdzie jakieś z losowych przyczyn niezadbane obejście które sobie wezmą we władanie.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kąkol to, jak Piszesz, przypadek sztandarowy. Ja widziałam go po raz ostatni będąc dzieckiem. Rolnicy używają chemii na potęgę, coraz rzadziej też można spotkać mak, chaber bławatek czy rumianek.
Co do wspomnianych wyżej chwastów ogrodowych, może w miastach jest ich mniej, nie wiem, bo tam nie mieszkam i nie widzę. Na wsi, póki co, nawet jak sąsiad pryska trawnik, to pozostali sąsiedzi nie. U mnie też rosną te wszystkie "cuda", bo nie nadążę z wyrywaniem/zostawię dla pszczół/muszę mieć "sałatę" dla rybek w akwarium :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W firmie na dziedzińcu mamy taki piękny trawniczek.

Tu z rana pod drzewami, zanim liście na drzewach się rozwiną. Fioletowe kwiaty kurdybanka przygaszają inne rośliny w pełnym słońcu.
Obrazek
Obrazek

A tu po południu, w cieniu. Biel stokrotek świeci na ciemnym tle kurdybanka
Obrazek

Nie mogę pojąć, dlaczego chcą wytępić inne roślinki, żeby tylko trawa została???
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Dziękuję Ci Małgorzato za piękne zdjęcia ;:215 . Ja chyba nawet do takiego stanu nie dążyłem, bo chciałem mieć jeden kwiat w danej chwili. Wiadomo im większa plama tym lepiej pod względem "piękna". W tej chwili chyba jest mi bliżej do czegoś takiego jak pokazałaś na zdjęciach.

Przy okazji wrzucam kolejne zdjęcie mojego testowego obszaru, żeby pokazać, że żyje i ma się świetnie (kwitnie barwinek). Przyznam się, że wyrwałem kilka kępek trawy, ale poza tym nic nie robione, nie pryskane, nie podlewane i nie nawożone. Nie usuwałem też żadnych uschniętych czy chorych pozostałości z zeszłego roku. W tym roku nie było śniegu, więc kocimiętka nie zgniła tylko pozostała uschnięta, ale nowe pędy to przerosną mam nadzieję.

Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co to jest to intensywnie zielone?
Ja byliny przycinam, bo raz, że szpecą mi uschnięte badyle, dwa, że w ten sposób pozbywam się chorób grzybowych, które lubią "przysiąść" na starych liściach. Kurdybanek jest jedną z moich ulubionych roślin darniowych. Polecam wszędzie tam, gdzie wilgotniej. Tam gdzie suszej poza moim ulubionym jastrzębcem kosmaczkiem, fajnie mieć też kocanki piaskowe. Ładnie się same rozsiewają, jeśli pozwolimy im zakwitnąć i wydać nasiona. Dobrze znoszą koszenie.
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p

Post »

Lucyno dziwię się, że powtarzasz te bajki, które krążą na temat sprzątania resztek roślin. Gwarantuję, że u mnie nie stwierdzam od kilku lat żadnych negatywnych skutków. Nie ma więcej grzybów czy ślimaków. Z roku na rok jest coraz lepiej. Chyba właśnie na tym polega zaleta bioróżnorodności.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie bajki, tylko to co obserwuję u siebie. Nie jestem przeciw zachowaniu starej materii organicznej w ogrodzie, bo przecież ściółkuję rabaty min. liśćmi opadłymi jesienią. Chodzi mi o to, że jak np. jasnota Bacon Silver dostaje plam na liściach, to sekator idzie w ruch. Jak bym tego nie zrobiła, to po roślinie, R.I.P. Tak samo postępuje się przecież z wieloma gatunkami bylin i nikt nie kwestionuje takich praktyk. Weź na przykład truskawki i białą plamistość - Ścinasz i jest ok. Nie zetniesz- Masz problem. Poza tym, jak pisałam, w grę wchodzą kwestie estetyczne. Jak bym zostawiła np. badyle po jeżówkach, to choćby nie wiem co, rabata na drugi rok nie prezentowała by się jak rabata tylko jak chochoł jakiś.
W zeszłym roku, w pracy, szef kazał mi posadzić odratowane od kogoś, przerośnięte kocimiętki. Wyglądały jak kupa siana. Wówczas oczyściłam je tylko z posuszu i posadziłam. Straszyły do końca sezonu. W tym roku ścięłam je nisko i wyglądają o wiele lepiej.
To nie jest wyłącznie moje widzimisię czy powtarzanie mitów. Ktoś kiedyś przez wiele lat praktyki ogrodniczej opracował pewne schematy postępowania z roślinami. Nie widzę powodu aby wiedzę i praktykę poprzedników odrzucać o ile nie jest szkodliwa dla przyrody. U siebie zostawiam "dzikie miejsca" gdzie staram się nie ingerować za bardzo, jednak, tam, gdzie ogród ma cieszyć oko, to ma cieszyć oko i koniec. Idąc w skrajność można przejść od tematu "zamiast trawnika" do "zamiast ogrodu" :wink: Uwielbiam dzikie nieużytki, gdzie przyroda rządzi się swoimi prawami, ale ogrodem bym ich nie nazwała :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p

Post »

Proszę Cię tylko o nie szerzenie, przynajmniej w tym wątku, takich mitów jak o grzybach, czy o zaniedbanych ogrodach. Potem ludzie masowo pryskają profilaktycznie na grzyba lub boją się zostawić uschnięte rośliny, bo to wstyd. Każdy ma prawo prowadzić własny ogród tak jak chce i nikt nie ma prawa twierdzić, że to nie jest ogród.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chodzi mi o propagowanie pryskania, ale też nie można powiedzieć, że grzyby nie istnieją. Co do sposobu prowadzenia ogrodu "nie to ładne, co ładne, tylko co się komu podoba" :wink: Ja jednak będę broniła stanowiska, że ogród może być eko i naturalny a przy tym estetyczny :D
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzej997 pisze: 21 kwie 2025, o 20:21 Każdy ma prawo prowadzić własny ogród tak jak chce i nikt nie ma prawa twierdzić, że to nie jest ogród.
Stanę na połówce Andrzeja. Ogród jest taki jaki gospodarz ma na niego pomysł. Mogą być szuwary, gąszcz, paryje, kleszcze, komary i żmije ale jeśli właściciel czuje się w nim dobrze i chce żeby tak wyglądał to jest to jak najbardziej jego ogród. Ja to bym nawet chciał żeby sąsiedzi mieli takie dżungle a ja w środku ogarnięty pod siebie trochę bardziej w ryzach.

Nie podoba mi się powtarzalne sadzenie monogatunków od linijki jak np. szpaler z tuj i równy trawnik. Gdzie wchodzę do takiego ogrodu i po 3 minutach mam wszystko rozpracowane co gdzie jest i już się nudzę. Lubię ogrody gdzie idąc przez niego za każdym razem dostrzegam coś nowego, ciekawego, niekoniecznie wprowadzonego ręką człowieka. Nawet widziałem kiedyś badania że ogród prowadzony od linijki męczy, rozdrażnia, irytuje a dzikie nieregularne rozsady uspokajają i stwarzają uczucie harmonii z naturą. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”