Pachira (Pachira aquatica) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
porlowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2025, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pachira (Pachira aquatica) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Hej, mam problem z moją pachirą i będę wdzięczna za pomoc.

Roślina jest u mnie od lutego 2025. Na początku stała na parapecie, ale chyba nie odpowiadały jej warunki – liście zrobiły się oklapnięte, jeden z nich zżółkł i odpadł. W marcu przesadziłam ją do nieco większej doniczki (tak, żeby mogła spokojnie rosnąć przez około 1,5 roku). Na dnie jest 3 cm keramzytu, a podłoże to ziemia uniwersalna z perlitem.

Po przesadzeniu przeniosłam ją w miejsce półcieniste i wyglądało na to, że się regeneruje – zaczęła wypuszczać dużo nowych liści. Niestety, ostatnio zauważyłam małe żółte plamki na liściach. Najpierw pojawiły się na jednym, teraz są widoczne na kilku. Czy to może być grzyb? A jeśli tak – czym to potraktować i jak prawidłowo spryskać roślinę?

Roślinę podlewam raz w tygodniu, gdy ziemia przeschnie na głębokość opuszka palca. Do tej pory zraszałam liście z powodu suchego powietrza, ale po przeczytaniu kilku wątków tutaj wiem, że to mogło jej zaszkodzić. Nawilżacz powietrza już do mnie jedzie.

Z góry dziękuję za wszystkie rady!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Akurat ilość światła to podstawa w uprawie roślin.
Pachira powinna stać przy oknie. Nawilżacz zbędny w okresie wiosna lato, przecież nie siedzisz w zamkniętym pomieszczeniu tylko masz przynajmniej uchylone okna, a w ten sposób nawet pomimo nawilżacza poziom wilgotności radykalnie nie wzrośnie. Zresztą nawilżacz używasz wtedy kiedy schną końcówki liści, a tutaj tego nie widzę.

Do przesadzenia. Keramzyt wywal, za bardzo chłonie wodę i jak korzenie dojdą z czasem do niego to mogą być narażone na zbyt duży kontakt z wodą. Otwór odpływowy zakrywasz większym kamykiem albo korkiem od butelki i tyle.
W jakiej proporcji ziemia do perlitu? Najlepiej dać ziemi i perlitu w proporcji około 2:1.

Co do zmian to wg mnie to przede wszystkim zwykłe uszkodzenia mechaniczne. Niemniej poszukaj czarnych albo białych ruszających się przecinków. Jeśli nie ma to tylko obserwuj roślinę po przesadzeniu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamla_11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2025, o 07:38

Post »

Okej, dziękuję. Uspokoiłeś mnie.
Kamla_11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czy jeżeli górna warstwa ziemi w doniczce przeschła po 3 dniach, ale po wsadzeniu palca czuć lekką wilgoć mam ją znów podlać?
Myślę, że mogłam podlać ją zbyt małą ilością wody ponieważ nie chciałam jej przelać do podstawki, albo kwestia tego, że bardzo odbiła bo już są 4 nowe pędy.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro wierzchnia warstwa podłoża przeschła, na co mają wpływ warunki uprawy, to możesz znowu delikatniej podlać. Im będzie cieplej, tym podłoże będzie krócej trzymać wilgoć, czyli trzeba będzie podlewać większą ilością wody.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamla_11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jasne, dziękuję. Podlałam w takim wypadku.
Justynole
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2024, o 16:03

Post »

Cześć! Jakiś czas temu pisałam że moja Pachira nie ma się najlepiej, wprowadziłam zmiany zasugerowane przez Norberta, ale w międzyczasie znalazłam winowajcę - szkodniki na spodach liści. Byłam przekonana że to przędziorko, bo widziałam biały nalot od spodu liści, wykonałam oprysk magusem kilka razy, pachira odżyła, po jakimś czasie powtórka, znów zaczęła marnieć, znów kilka oprysków z tygodniowymi odstępami, po czym znów to samo. Niby każdy oprysk pomagał, ale na krótko, po niedługim czasie znów pojawiały się szkodniki. Teraz zastanawiam się czy to jednak nie inny szkodnik. Widzę że jeszcze jedna roślinka jest zainfekowana. Robaczki są bardzo małe, ni to czarne ni brązowe, stąd nie pasuje mi to do końca do przedziorkow, bo one jednak są jaśniejsze. Zostawiają też czarne kropki na spodach liści. Macie może pomysł co to za szkodnik? Daję zdjęcie męczennicy na której też żeruje, bo w weekend umyłam liście pachiry i oderwałam zainfekowane, nie mogę się doszukać żadnego liścia z nieproszonymi gośćmi ;) z góry dziekuje za pomoc!

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wciornastki. Oprysk Mospilanem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Justynole
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2024, o 16:03

Post »

Dziękuję. Zmylił mnie kształt, byłam pewna że wciornastki mają bardziej podłużny kształt. Jutro pojadę po mospilan i będę walczyć z dziadem :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarne kropki to odchody.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
majka420
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2024, o 09:53

Post »

Mam problem z Pachirą.
Od momentu przywiezienia jej do domu jej liście usychają i opadają ale od głównego konara rosną młode liście.
Nigdy nie wiem kiedy powinna ja podlewać.
Pomóżcie tak od a do z jak powinnam się nią zajmować.
To ważna roślinka mój Śp. Tatuś ją kupił i chciałabym ją zachować.
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże do wymiany to raz. Mieszanka ziemi i perlitu w proporcji około 2:1
Dwa, stoi na słonecznym parapecie albo przy samym oknie gdzie padają promienie słoneczne?
Jak często podlewasz?
Sprawdź stan korzeni.

Obstawiam podobne błędy uprawowe to tych z przed roku:
viewtopic.php?p=6454026#p6454026

Uprawiając daną roślinę warto poświęcić trochę czasu, żeby poczytać o warunkach uprawy i pielęgnacji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamla_11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ogólnie to na wstępie chciałam podziękować za doradztwo i pomoc w sprawie pachiry.
Bardzo mocno odbiła, puszcza masę nowych liści.
Dodatkowo z 3 pni zauważyłam, że wyrastają powoli nowe łodygi, a nawet z tego, który ma zdrewniałą końcówkę.
Nawet na jednym z dolnej części pnia pojawia się chyba młoda łodyga.
Jedyne o co chciałabym zapytać o te dziury w liściach bo niektóre z jej liści mają właśnie takie dziurki, deformacje bądź takie brązowe wcięcia i nie mam pojęcia co to może być.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uszkodzenia mechaniczne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”