Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Post »

Redvine pisze: 8 kwie 2025, o 11:08 W czym w takim razie takie izolowanie pomaga? Chyba że chodzi tylko o utrzymanie zwiększonej wilgotności i osłonięcie od słońca tj. przetrzymanie zraza w stanie spoczynku dłużej.
Właśnie o to idzie w osłanianiu zrazów - osłonkę np. wypełnia się mokrymi trocinami i zrazy nie wysychają, mają zatem dużo czasu na zrost, względnie doczekają do lata i wysokich temperatur potrzebnych do zrostu.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
Redvine
50p
50p
Od: 16 lip 2022, o 21:05

Post »

Zaszczepiłem w ten sposób orzecha, napełniłem rozcięte do połowy butelki trocinami, zobaczymy co z tego będzie na razie nie chce tam grzebać, za dwa, trzy tygodnie tam zajrzę.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja to bym nie grzebała i do końca maja przy szczepionym orzechu i przy szczepionej winorośli.
Jeżeli zraz zacznie grubieć, to dopiero jest sens rozpakowywać szczepienie. Nie spiesz się.

U jabłoni zraz zrasta się po 6-7 tygodniach, a jabłoń jest jedną z łatwiejszych roślin do szczepienia, w mojej opinii.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Moje tegoroczne szczepienia ruszają, i to niemal wszystkie. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalvila jesienna czerwona zaszczepiona w zeszłym roku. :heja
Obrazek

Obrazek
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zeszłoroczne szczepienie jabłoni Winter Banana na podkładce A2 mi zakwitło.
Obrazek

Obrazek
Potok
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lip 2023, o 15:06

Post »

Witam Szanowne grono,
Miałem się rozpisywać, ale zadam pytanie wprost: zdjęciach poniżej są siewki jakiego drzewka?

Pytanie w dziale szczepienie, bo zaszczepiłem na nich już zrazy. Tylko mam wątpliwości co do ich zgodności genetycznej z podkładami na zdjeciach poniżej :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mateo123
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:32

Post »

Wygląda mi to na ałycze.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie to też wygląda na śliwy.
weglowy
200p
200p

Post »

Liście wyglądają na śliwkowe, tu masz po prawej do porównania
Obrazek
Potok
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję Wam za odpowiedzi, potwierdziliście moje przypuszczenia. Zaszczepiłem na nich jabłonki w marcu i właśnie mi się wydawało, że to śliwy. Zrazy żyją, ale stanęły w rozwoju w porównaniu do gruszek, które na gruszy polnej szczepiłem w tym samym czasie. Cóż, to moje pierwsze szczepienia :) błąd kardynalny, ale na jesień wykopałem je ze starego sadu jabłoniowego, jako odrosty korzeniowe. 100% byłem pewien, że to dzikie jabłonie.
Obrazek

Obrazek
weglowy
200p
200p

Post »

A to jak pod jabłonką wykopane od korzenia to będzie jabłoń. Przyjadę do domu, zrobię zdjęcia to porównamy z dziką siewką którą w krzakach koło domu widziałem.
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

To cierniste w tle ostatniego zdjęcia siewek to raczej nie jest jabłoń.

Pomijając liście, patrzyłeś na korę, zimowe pąki, to jak się rozwijają?
Pędy jabłoni kojarzą mi się z matową / lekko "włochatą" korą, a śliw z gładką/błyszczącą.
Pąki liściowe śliwy są ostre na końcu i rozwijając się mocno się rozciągają, te od jabłoni są tępe i rozwijają się bardziej się otwierając.
Piszę to przez pryzmat odmian które u mnie rosną, nie wiem na ile to cecha gatunków.
———————————————————————
U mnie wszczepione późnym latem oczka jabłoni, grusz i róż ruszyły w zadowalającym procencie.
Natomiast próba zaszczepienia morwy przez stosowanie chyba się nie udała, bo nic nie ruszyło, ale doczepiony pęd jeszcze nie wysechł. Dziwne.
Obrazek
Wiosenna próba szczepienia agrestu na złotej porzecze też wpadła w jakieś zawieszenie – ani rośnie, ani zasycha.
Potok
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok, zrazy zasychają, więc to 100% nie jabłonki, a ałycze ;) Ciekawa sprawa, podkładki wycinałem z korzenia oddalonego o ok. 1m od pnia 60-cio letnich jabłonek. Sad był zaniedbany strasznie, tylko raz do roku koszony, widocznie cała masa korzeniowa dzikusów śliwy i tam się zasiała. To też i trudny teren dla roślin, bo skała piaskowa jest już na głębokości jednego sztychu łopaty - dlatego tym bardziej zostałem zmylony, bo większość korzeni rosnących tam drzew układa się płytko i poziomo.

Ale z gruszą polną trafiłem i moja Jakubówka zyskała na dzień dzisiejszy 4 nowych potomków ;) Z racji faktu, że dużo pisze się o tym jak szczepić, tak mało informacji znalazłem w książkach i w sieci na temat pielęgnacji szczepionych drzewek od teraz, czyli od przyjęcia się zrazów na podkładce. Mam kilka pytań w tej kwestii:

1. Na podkładki założyłem zrazy 3-oczkowe. W każdym drzewku wszystkie 3 oczka (lub 2) zaczęły żyć - i z każdego widzę będzie tworzył się nowy pęd. Pytanie pierwsze jest następujące: kiedy pozbyć się tych "niechcianych" pędów, żeby poprowadzić jeden przewodnik? Fajnie, żeby roślinka całą energię od początku koncentrowała na rozwoju tej jednej gałązki. Z drugiej strony nie wiem, czy może zostawić wszystkie pędy na ten sezon? Żeby drzewo i miejsce szczepienia było lekko zacienione oraz dobrze dokarmione do pewnego zrośnięcia się miejsca szczepienia; może dopiero za rok je wyciąć, żeby na tę chwilę oszczędzić roślinie stresu? Początkowo plan miałem taki, że do czasu ściągnięcia rafii i taśmy z miejsca szczepienia nie będę nic ruszał. W razie sytuacji, gdybym przez przypadek przy odwijaniu zabezpieczenia urwał którąś gałązkę (bo chyba za dobrze szczepienia zabezpieczyłem i nie będzie to takie łatwe).

2. Kolejna sprawa to mszyce, ale pytanie zadam bardziej ogólnie - można na takich świeżych szczepkach przeprowadzać zabiegi fungicydami, insektycydami lub nawozami? Tylko na jednym drzewku mam mszyce - pytanie czy mogę je opryskać Mospilanem, czy lepiej będzie użyć środka mniej chemicznego, powierzchniowego? Po liściach widzę również, że w podkładce i ziemi w której rosła było też mało fosforu (czerwonawe brzegi liści) - nawóz mogę podać dolistnie? Nie wiem po prostu, czy na tym etapie nie dołożę niepotrzebnego stresu gruszkom. Za chwilę maj i pojawi się rdza, więc tym bardziej wolałbym choć raz opryskać szczepki Score.

Fotki poniżej - przepraszam za nocne zdjęcia, dopiero wróciłem z pracy ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Pędy zostaw, liście karmią drzewko. A i jest zapas na wypadek wypadku. Gwoli promowania wybranego wystarczy uszczknąć latem czubki innych.
Opryskiwać i nawozić można. Mospilan będzie Ok.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Też proponuje zostawić wszystkie. Mam dzieci i psa co często powoduje wyłamania niektórych pędów. I tak najzdrowszy pęd zostanie przewodnikiem i wybije najbardziej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”