Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...cz.2
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...cz.2
U mnie po raz kolejny szykuje się cały łan takich ostróżek. Sieją się na potęgę.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu, serduszka zostaw, one róży nie przeszkadzają, przekwitną zanim ona zakwitnie, a przynajmniej nie ma gołych nóg.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Kuneg witaj,szkoda że nie masz wiosennych,po zimowym poście kwiatowym bardzo cieszą wiosenne kolorki.Ja nie mam wiele bo mi zanikają gryzonie robią robotę czasami tulipany pojawiają się w trawie.
To jest o tyle dobre że uzupełniając braki zawsze można mieć coś nowego.
Cześć Loki na szczęście jak małe to delikatne wystarczy przegrabić i przerwać proces rośnięcia.
Martuś zostawię bo mój taras znowu odroczony o rok więc róży nie będę przesadzać,to i serduszka spokojnie rośnie.Przesadzilismy bo M.mi pomagał,przesadziliśmy tę starą różę pnącą,moją pierwszą,była w zacienionym miejscu teraz będzie miała dużo słonca.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Cześć Loki na szczęście jak małe to delikatne wystarczy przegrabić i przerwać proces rośnięcia.
Martuś zostawię bo mój taras znowu odroczony o rok więc róży nie będę przesadzać,to i serduszka spokojnie rośnie.Przesadzilismy bo M.mi pomagał,przesadziliśmy tę starą różę pnącą,moją pierwszą,była w zacienionym miejscu teraz będzie miała dużo słonca.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu podziwiam, że zabraliście się za przesadzanie róży pnącej.
U siebie jak wykopywałam, to korzenie chyba do Australii sięgały.
Urocze krokusy. Ostróżeczki jednoroczne sieją się bardzo,
kilka zostawiam, ale większość wyrzucam, bo zawładnęły by całym ogrodem.
Oszczędzaj siły, bo idą zimne dni, łatwo o infekcję.

Urocze krokusy. Ostróżeczki jednoroczne sieją się bardzo,

Oszczędzaj siły, bo idą zimne dni, łatwo o infekcję.

- lojka 63
- Kontakt:
Cześć Soniu ,właśnie chyba wraca mi moja niewyleczona choroba ,byłam u pulmologa i dał mi wziewowe ,zobaczymy czy pomoże ale jutro muszę posadzić parę ziemniaczków bo ma być bez deszczu to jak tylko da się coś zrobić w mojej glinie na górce to tak na wcześniejsze pod włókninę wetknę .Mają już takie kule że musiałam część poobrywać ,były na 20cm.
Zanim z tej gliny wyjdą to zawsze schodzi im do miesiąca to akurat zaczną się pokazywać na 1 maja.Te święta mnie przerażają ,jak zrobić tanio Święta?
Moja magnolia się rozchyla i akurat sobota niedziela ma być 0 lub -3.nie nacieszę się magnoliami w tym roku.Pomimo wszystko dużo słonka Soniu. 

- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Jolu
Piękna ta Twoja magnolia.Pewnie sporo latek u niej.
Dbaj o zdrowie bo teraz ta pogoda zdradliwa. Raz słoneczko, raz ziąb i wiejący wiatr.
Zaprawić to szybko się można, łykaj dużo wit. C w różnej postaci, najlepiej naturalnej.
No i dezynfekcja wewnętrzna organizmu czasem nie zaszkodzi.

Piękna ta Twoja magnolia.Pewnie sporo latek u niej.
Dbaj o zdrowie bo teraz ta pogoda zdradliwa. Raz słoneczko, raz ziąb i wiejący wiatr.
Zaprawić to szybko się można, łykaj dużo wit. C w różnej postaci, najlepiej naturalnej.
No i dezynfekcja wewnętrzna organizmu czasem nie zaszkodzi.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Magnolia waw. Takie duże drzewo.piek ie ukwiecona.
Ileż ona ma lat ?
Zdrówka kochana i uważaj na siebie.
Ileż ona ma lat ?
Zdrówka kochana i uważaj na siebie.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak przegrabić?
Jak przerwać proces rośnięcia?
Co Ty w ogóle za herezje wygadujesz – przecież taki łan kwitnących ostróżek to jedna z najpiękniejszych rzeczy jakie można mieć w ogrodzie!
Magnolia wprawiła mnie w zachwyt.
Pozdrawiam!
LOKI

Magnolia wprawiła mnie w zachwyt.

Pozdrawiam!
LOKI
- lojka 63
- Kontakt:
Napisałam tekst z telefonu i nic nie przeszło zrobiłam 3 zdjęcia i nic .
Ewuś magnolia jest gdzieś z 2013 roku ,jeszcze zobaczę na stare zdjęcia ,masz rację z tym szaleństwem ogrodowym przy tej pogodzie trzeba bardzo uważać szczególnie jak się ma ciągły problem z drogami oddechowymi.Wit.C to niby mam pod dostatkiem a dezynfekcja mile widziana tylko nie mam teraz odpowiedniego towarzystwa
ale spoko ,niedługo Święta będzie dezynfekcja
Aniu jak pisałam ,ma jakieś10,12 lat Rośnie sobie na uboczu nie przeszkadza nikomu ,no tylko M. ma ochotę ją ściąć bo dużo płatków i liści do grabienia.
Pozdrawiam Aniu.
Loki zostawiła bym wszystko tylko to pod domem ale M. by mnie wyrzucił razem z tymi kwiatkami ja zrobię busz pod domem dlatego musi być choć trochę przejrzyście ale spokojnie przesadziłam 3 kępki żeby nie zmarnować w ustronne miejsce.Jak się ciepło zrobi przesadzę jeszcze na górkę tam mogę modzić więcej.Dużo szybkiego ciepła życzę wszystkim.
Ewuś magnolia jest gdzieś z 2013 roku ,jeszcze zobaczę na stare zdjęcia ,masz rację z tym szaleństwem ogrodowym przy tej pogodzie trzeba bardzo uważać szczególnie jak się ma ciągły problem z drogami oddechowymi.Wit.C to niby mam pod dostatkiem a dezynfekcja mile widziana tylko nie mam teraz odpowiedniego towarzystwa

Aniu jak pisałam ,ma jakieś10,12 lat Rośnie sobie na uboczu nie przeszkadza nikomu ,no tylko M. ma ochotę ją ściąć bo dużo płatków i liści do grabienia.

Loki zostawiła bym wszystko tylko to pod domem ale M. by mnie wyrzucił razem z tymi kwiatkami ja zrobię busz pod domem dlatego musi być choć trochę przejrzyście ale spokojnie przesadziłam 3 kępki żeby nie zmarnować w ustronne miejsce.Jak się ciepło zrobi przesadzę jeszcze na górkę tam mogę modzić więcej.Dużo szybkiego ciepła życzę wszystkim.

- marta64
Jolu,
, czy ta pięknie rozkwitła magnolia, dzisiaj też tak pięknie wygląda? Na swoje to boję się patrzeć, bo już wczoraj wieczorem robiło się bardzo zimno
.
Masz Ty się z tym eM-em
. Weź sobie kwiatuchy na Górkę, a on niech sobie stworzy otoczenie domu według własnego pomysłu i będziesz mieć spokój.
Kuruj się szybko, żebyś w Święta mogła się dezynfekować!

Masz Ty się z tym eM-em

Kuruj się szybko, żebyś w Święta mogła się dezynfekować!

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- lojka 63
- Kontakt:
Cześć Martuś niestety już po magnolii,ta noc ją doprawi bo ma być -3.Druga pewnie też tej nocy oberwie mrozem,mam nadzieję że potem będzie już ciepło bo mam bób w doniczkach i już mus go posadzić.Na razie mam 2 dynie a czy wytrwają zobaczymy,z nowych roślin to zasiałam jakąś krwistą koniczynę bo zaciekawił mnie jej kwiat wzeszła ładnie ale na razie malutka i dobrze bo bym nie pomieściła wszystkiego.Siałaś kiedyś seler korzeniowy?wysiany już dawno ale jest na 0,5cm.raczej nic z tego nie będzie,nie wzeszedł mi lubczyk i drobne żółte kwiatki i parę innych rzeczy.Natomiast na pomidory to M aż krzyknął ,matko na co ci tyle pomidorów
Jak przyjdzie właściwe ciepło to będziemy się cieszyć i polować na turkucia

- marta64
Jolu, nigdy nie robiłam sadzonek warzyw, to nie mogę pomóc z własnego doświadczenia. Tyle, ile sadzonek potrzebuję, to kupuję na rynku.
Nasiałaś różności
, to będzie się działo!
Dynię już posiałaś? Jak będzie tak ciepło jak obiecują, to będziesz miała wcześniejsze zbiory.
Masz turkucie? To jeszcze jedna plaga! U nas też już są, ale u siebie jeszcze na razie nie zauważyłam.
Szybkiego ocieplenia!
Nasiałaś różności

Dynię już posiałaś? Jak będzie tak ciepło jak obiecują, to będziesz miała wcześniejsze zbiory.

Masz turkucie? To jeszcze jedna plaga! U nas też już są, ale u siebie jeszcze na razie nie zauważyłam.
Szybkiego ocieplenia!

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Biedna Twoja magnolia ale tak to z nimi niestety bywa; wczesne magnolie średnio co drugi rok marzną. Moja 'Susanne' jest nieco późniejsza więc nie mam tego stresu. Nawet jak troszkę podmarznie to nie widać tego, bo jest ciemna.
U Ciebie mnóstwo ostróżeczek a u mnie wieczornik się nasiał i muszę czym prędzej przesadzić, by nie zagłuszył innych roślin.
U Ciebie mnóstwo ostróżeczek a u mnie wieczornik się nasiał i muszę czym prędzej przesadzić, by nie zagłuszył innych roślin.
- lojka 63
- Kontakt:
Witaj Martuś,witaj Florianie
Martuś seler będę musiała kupić bo to co wychodzi z nasion to jakaś porażka,jak jest prowadzony w profesjonalnych szklarniach to może urośnie ale u mnie to może na jesień urośnie do wielkości sadzonki
Bób jak się doczytałam wytrzymuje do -4st.tak że zaraz po Świętach wysadzam z awaryjnym przygotowaniem do przykrycia.Orlaję teraz sianą wysadzę na górkę bo pod domem fajnie przezimowały samosiejki.Nolana pójdzie na taras do pełnego słońca,dynia ma dopiero pierwsze listki,jak podrośnie w donicy to potem może przetrwa większa atak ślimaków.W tamtym roku to nawet szparagówka miała marne krzaczki,zobaczymy jak wzejdzie i czy się utrzyma Jasiek karłowy.Ładnie wzeszedł jarmuż niski i ta koniczyna czerwona ,rącznik dopiero posiany i starzec zobaczymy jak wzejdzie.Kleome bardzo malutkie do maja może podrośnie na 5 cm.W szklarni posiane na jesień chyba wschodzi malwa,ale czekam do ciepła może się rozwinie będę pewna że to ona.Dalie i mieczyki żebym o nich nie zapomniała,szykuję dla nich osobne miejsce.Cynie jak na razie ładnie się trzymają i nie wyciągają zbytnio,pierwszych parę aksamitek też fajnie nie wyrastają zbytnio a następne posiane coś tam wschodzi.Jest co robić teraz i będzie co robić w lecie żeby tylko zdrowie było.
Pozdrawiam serdecznie i pięknej pogody życzę Martuś.
Florianie wieczornik,nie pamiętam muszę poszukać jak wygląda.czasami nawet jak coś ładne a zbyt obficie się rozrośnie to trzeba hamować bo można stracić inne ważne rośliny.O już wiem u ,mnie tego nie ma ale mógłby się zasiewać nadając ogrodowi takiego rustikalnego klimatu.Chciałam nadać kącikowi z trawami jakiegoś koloru w formie kwiatów ale nic przy nich nie daje sobie rady nawet juka marnie tam rośnie,no fakt za trawami są brzozy wiec nie ma się co dziwić za mało wody dla wszystkich,pewnie stanie donica a z czym to jeszcze nie wiem.Powodzenia w pracach ogrodowych bo niebawem nie będzie czasu na forumowe pogaduchy,będzie rano,południe nagle noc.

Znowu próba wysłania zdjęcia z 5 kwietnia.

Martuś seler będę musiała kupić bo to co wychodzi z nasion to jakaś porażka,jak jest prowadzony w profesjonalnych szklarniach to może urośnie ale u mnie to może na jesień urośnie do wielkości sadzonki

Pozdrawiam serdecznie i pięknej pogody życzę Martuś.

Florianie wieczornik,nie pamiętam muszę poszukać jak wygląda.czasami nawet jak coś ładne a zbyt obficie się rozrośnie to trzeba hamować bo można stracić inne ważne rośliny.O już wiem u ,mnie tego nie ma ale mógłby się zasiewać nadając ogrodowi takiego rustikalnego klimatu.Chciałam nadać kącikowi z trawami jakiegoś koloru w formie kwiatów ale nic przy nich nie daje sobie rady nawet juka marnie tam rośnie,no fakt za trawami są brzozy wiec nie ma się co dziwić za mało wody dla wszystkich,pewnie stanie donica a z czym to jeszcze nie wiem.Powodzenia w pracach ogrodowych bo niebawem nie będzie czasu na forumowe pogaduchy,będzie rano,południe nagle noc.

Znowu próba wysłania zdjęcia z 5 kwietnia.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Hej Jolu
No właśnie u mnie się tak zaczyna, że jest rano, południe i nagle noc.
Widzę, że udało Ci się zdjęcie wstawić

No właśnie u mnie się tak zaczyna, że jest rano, południe i nagle noc.

Widzę, że udało Ci się zdjęcie wstawić