Moja działka -moje królestwo Iwcia cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Re: Moja działka -moje królestwo Iwcia cz.2

Post »

Marta ,jak ty mnie znasz🤣
Na części mamy stary sad , warzywnik oczywiście też jest. W tamtym roku posadziłam ponad 300szt malin 🫣. Większość kwiatów przeniosłam z działki i na razie posadziłam bez łady i składu . Dopiero w tym roku pomału będę urządzać rabaty i już w docelowe miejsca zacznę rozsadzać to co mam.
Mój małżonek zapowiada , że jeśli się"wkurzy" to mi jeszcze staw wykopie🤣. Także jeszcze rybki będą 🤪
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Iwo, pokrewna duszo! :wit
Ja też "marnuję" furę miejsca pod warzywa i owoce :D
Powiem, że odważnie - przeprowadzka z małym dzieckiem w spartańskie warunki :)
Będę do Ciebie zaglądała, a na razie idę doczytywać Twoje wątki od początku :wit
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gosiu. Ja z teamu warzywa , owoce i kwiaty. Jak miałam działkę , to na 3 arach nie miałam nawet kawałeczka trawy😂. Teraz przy takim areale niestety trawa jest i trzeba marnować czas na jej koszenie . Ale pomału mam nadzieję zredukować ją do minimum 🫣 choć całkowicie nie da się jej pozbyć.
Wczoraj i dzisiaj piękna pogoda pozwoliła na wyjście do ogrodu. Przyniosłam sobie bazie i nawet próbowałam coś powyrywać z pomiędzy cebulowych . Jutro jeszcze posadzę cebulę tulipanów, bo okazało się, że zapomniałam o jednej skrzynce i sobie rosną w piwnicy😱

:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132 /Iwona
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iwcia gratuluję wam tego królestwa,swoja własna przestrzeń,masę możliwości i wymyślania przeróżnych rabatek,a przede wszystkim własne kurki i własne jarzyny,super.Pracy wam nigdy nie braknie ale powoli i na spokojnie nie jedno osiągniecie.Wielkie brawa ;:63 takich ludzi cenię nie bojących się wyzwań i nie idących na łatwiznę co w tych czasach jest bardzo modne.Powodzenia. ;:138
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jolu za odwiedziny i miłe słowa. Ostatnie ciepłe dni dały trochę wytchnienia w ogrodzie, trochę podziałałam sobie , ale co dobre szybko się kończy. Wracają mrozy i jeszcze na dodatek młody się rozchorował . Pierwszy rok w przedszkolu daje się nam we znaki ;:145 . Dzieci w przedszkolu połowa , wirusy szaleją.
Oby jak najszybciej przyszła wiosna ☀️
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przymroziło nieźle. Od kilku dni mamy mroźne noce i zapowiada się że jeszcze z tydzień nocą mróz będzie dochodził do -12° . Akurat u nas zaczęły się ferie, ale śniegu brak i raczej małe prawdopodobieństwo, że coś się zmieni.
Posiałam na rozsady w końcu seler ,por i cebulę sałatkową . I oprócz selera wszystko zaczyna kiełkować Namoczyłam nasionka papryki , część już wykiełkowała . Posiałam też na próbę najwcześniejszą kapustę i kalarepki. Zobaczę czy coś z nich będzie.
Oby do wiosny ;:65
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Iwcia u nas też ferie trochu śniegu mamy ale to za mało dla dzieciaków. te mrozy dają w kość u nas -16 nad ranem do pracy ciężko sie idzie oby jak najszybciej do wiosny. Pozdrawiam życzę miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Ja życzę dużo zdrowia i ciepła ,faktycznie teraz dzieci bardzo chorują u córki młodszy z mamą w szpitalu a w domu starszy z tatą ,obaj chorzy jeździmy czasem do pomocy,niech to ciepło już przyjdzie na dobre.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie zrobiło się ciepło :tan , chociaż to dziwi na początku marca . Zaczynam ogarniać ogród,. W końcu zmieniliśmy folię na tunelu , bo przednie 4-sezonowa podarła się po paru miesiącach. Posiałam groszek i bób na rozsadę pod folią. Oraz sałatkę i rzodkiewkę .
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Iwuś, groszek i bób spokojnie już na grządce możesz posiać ;:333 , po co bawić się w rozsady?
Przymierzam się do obsiania moich skrzyniowych hektarów :wink: , tylko
najpierw muszę wymienić folię na ściankach, bo się poszarpała. Przynajmniej rzodkiewki muszę mieć! ;:333
A co tam kwitnie w Twoim królestwie?
Pozdrawiam gorąco! :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwa, Marta dobrze radzi :) Groszek i bób można siać do gruntu, jak tylko ziemia rozmarznie. Zawsze można okryć włókniną dla przyspieszenia plonowania. :)
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś i Gosiu , wiem że można siać prost do ziemi ,tylko grządki mam jeszcze nie przygotowane ;:224. Część wsadziłam pod folię,😅 będzie troszkę wcześniej , reszta pójdzie normalnie do ziemi. Może w poniedziałek uda się przejechać glebogryzarką po moim królestwie . Łopatą nie dam rady , bo ogrodzonego warzywniaka mam z 4 ary a jeszcze sporo nieogrodzone jest.
Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Iwuś ;:196 , dzięki Tobie przypomniałam sobie, że mam taki foliaczek, używany jako półka i rozwiązał mi się problem zabezpieczenia balkonowych doniczek z cebulkami. ;:oj
Wprawdzie z poniedziałku na wtorek, w prognozie, z każdym dniem przybywa minusów, to trzeba będzie jeszcze czymś okryć szklarenkę, ale na razie wystarczy.
Wcześniej miałam całego warzywnika 5a i miał to przekopywać eM, ale tylko raz urlop zbiegł mu się z czasem jesiennej orki, poza tym, sama w tym ryłam. Po pierwszym przekopaniu szpadlem, natychmiast zaopatrzyłam się w widły amerykańskie i od razu było lżej ;:306 .
Teraz już warzywka ograniczone do skrzyń, to sobie widelcem przegrzebię i gotowe ;:333 .
Pogoda się popsuła, ale za to ziemia trochę wody dostała, to nasionkom będzie łatwiej wschodzić i rosnąć ;:108 .
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polecam się na przyszłość Martuś :heja
Rzeczywiście, wróciła zima . Sypnęło porządnie śniegiem, mróz w nocy od kilku dni też mocno trzyma. Ale w ogródku już coś nie coś wiosna o sobie daje znać ☀️
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coraz więcej widać w ogródku. Szkoda tylko, że na weekend zapowiadają spore mrozy i śnieg.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”