Martusiu, kępka krokusów jedyna, bo nie sadziłam, a została po poprzedniku. Wykopałam stamtąd sporo różnych cebulek i dałam do przedszkola, jak Młody był przedszkolakiem. Poza tym chciałam posadzić tam kolejną jabłonkę. Zostały jakieś pojedyncze cebulki i całkiem ładnie rozrosły się w kępki
No i wyfitnesowałam się wczoraj, i mam znów zakwasy
Prawie cały dzień sadziłam i przesadzałam wczoraj - tymianki, siewki lawend, orliki, liliowce, 2 wyżliny (przezimowały na RODos), konwalie... Kupiłam też hortensje w B.: Pink Lady, Ruby i Anabell. Będą rosły u podnóża skarpy po północno-wschodniej stronie.
Rozsadziłam zeszłoroczne sadzonki róży z patyka domniemanej New Dawn - tej, co próbowałam ją przesadzić z RODos, ale za głęboko miała karpę korzeniową. Teraz mam nowe 4 sadzonki i nadal pozostała na RODos
Pamiątkowa śliwa o bordowych liściach cała już brzęczy. Ona jest blado różowa, tylko aparat przekłamuje.
M wstawił ulik w koronę, coby jakaś rójka się zagnieździła.
Widok na ranczo
Złoć polna już kwitnie na łąkach w cieniu dębu. Muszę dosadzić jej do towarzystwa przebiśniegi i ranniki.
Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo frajdy z ogrodowania
Edit:
Weekendowego fitnessu ciąg dalszy dzisiaj na RODos.
Ktoś niedawno narzekał na marketowe rozdrabniacze. Mój działa bez zarzutu 3 lata. Regularnie przerabiam górę gałęzi i drugą górę ściętej łozy z winorośli. Wsadzam tak grube gałęzie, jak tylko zmieszczę w otwór. Czasem się zatnie i trzeba wyczyścić, i to jest upier***we. Musiałam zrobić małą poprawkę i wyciąć w otworze wylotowym takie jakby wypustki plastikowe, bo ciągle się zapychało niedociętą drobnicą. Cienkie gałązki prześlizgują się niestety nad tarczą z nożami i to jest kłopot, bo w zrębkach jest pełno "niedoróbek". Poza tym nie mam zastrzeżeń do tej maszyny.
A to jest ta stara jabłoń przeszczepiona przeze mnie przed kilkunastu laty. Na zdjęciu nie widać, jaka ona duża, ale pień ma ponad metr obwodu u podstawy. Drabina jest zrobiona na wielkoluda, czyli M zrobił ja na swój wymiar, a teraz ja muszę się z nią męczyć. Szczeble są co 40 cm chyba