Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
Aleksandra15
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lut 2023, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Kilkukrotnie sprawdzałam i nie widzę nawet pół insekta. Wielokrotnie walczyłam z wciornastkami i zawsze je dostrzegałam, czasem nawet zanim zaatakowały widocznie liście. Z dnia na dzień ten liść wygląda coraz gorzej. Zrobiłam dziś oprysk karate, bo akurat to mam na wciornastki. Wrzucam zdjęcia z dziś.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

To są zmiany po wciornastkach.
Wiem, bo mam z nimi problem i pojawiają się co jakiś czas. Nie zawsze muszą być widoczne osobniki dorosłe na konkretnej roślinie (mogą być na innej), larwy i jaja są praktycznie niewidoczne ludzkim wzrokiem.

Tutaj przykład jak u mnie to wygląda, zmiany są podobne.
Obrazek

Powtórz oprysk Mospilanem, działa systemicznie w przeciwieństwie do Karate.
Niestety, jak liść zostanie zbyt mocno zaatakowany to liść zostanie odrzucony.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zibi85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sty 2025, o 18:18

Post »

Cześć mam problem. Pierwsze problemy zauważyłem w listopadzie. Najpierw czarne plamy na końcówkach później przebawienia pod liśćmi. Następnie czarne plamy w środku lisci oraz końcówki czarno żółte. Roślina podlewana raz na 2 tygodnie. Z początku usuwałem brzydkie liście ale jak tak dalej pójdzie to nic nie zostanie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tutaj nie jest jeden problem.

1. Wciornastki, oprysk i podlanie Mospilanem, powtórz po tygodniu do 10 dni.

2. Kiedy była przesadzana? Wyciągnij roślinę z doniczki i sprawdź stan korzeni czy nie są pogniłe, czy ogólnie bryła korzeniowa nie jest przerośnięta.

3. Czy stoi tuż przy włączonym grzejniku - widać go na jednym ze zdjęć.

4. Czy była narażona na chłodne powietrze od otwartego okna? Czarne zmiany bez żółtej obwódki na to wskazują.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zibi85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Grzejnik, który jest obok nie jest włączany.
Okno czasem jest otwierane ale rzadko prędzej szpara od cyrkulacji powietrza ale stojąc obok nie czuje by jakoś mocno wiało.
Przesadzana była jakieś pił roku temu.
Nawet jak wypuszcza nowe liście to w większości są małe i już pojawiają się na nich żółte plamy.
Mam kilka monster i każda ma podobne oznaki. :cry:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest roślina tropikalna, nawet krótko otwarcie okna o tej porze roku może skończyć się przemarznięciem. Skoro czarne zmiany masz na wszystkich, to przyczyna jest jedna.
Musisz przenosić rośliny na czas wietrzenia.

Druga sprawa, jak napisałem wcześniej robisz oprysk Mospilanem wszystkim roślinom. Powtarzasz po tygodniu czasu i jeszcze raz po kolejnym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zibi85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję. Zrobię oprysk i zobaczymy co się będzie działo.
Niestety za tydzień się wyprowadzam i muszę przenieść je wszystkie do auta co oznacza, że przez chwilę będą narażone na chłodniejsze powietrze. ;:131
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to przemarzną jak nic. Jak przemarzną to część liści stracisz i może wejść infekcja grzybowa.
Co będzie później, to może być różnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wieala
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 lis 2008, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prawdopodobnie też dostała zimnego powietrza podczas wietrzenia. Poza tym dobrze się tutaj czuje :)

Obrazek
Wiesław
Awatar użytkownika
jimmy1991
50p
50p
Od: 17 sty 2017, o 14:04

Post »

Witajcie, zauważyłem dzisiaj na kilku liściach drobne dziurki. Czy są powody do obaw? Czy to po prostu uszkodzenia na liściach.

https://i.postimg.cc/43wvy6Py/20250216-161021.jpg
https://i.postimg.cc/76FNrxXn/20250216-161003.jpg
:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona

Obrazek
Jakub.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uszkodzenia mechaniczne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Daga84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2025, o 12:54

Monstera

Post »

Moje monstera ma zmiany jak na załączonym zdjęciu na bardzo wielu łodyżkach, czy to objaw choroby czy norma?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norma. Tylko nie jest to łodyga, tylko ogonek liściowy...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kwiatkiwbiurze
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2025, o 15:55

Post »

Dzień dobry,

Kupiłem dużą monsterę w okolicach stycznia.
Miała kilka suchych końcówek liści gdy ją przywiozłem natomiast za mojej kadencji tych suchych koncówek robi się coraz więcej.
Najpierw końcówka liścia jaśnieje a później schnie.
Czasami pękają także żyłki liści powodując dziury / przerwanie żyłki i opadnięcie kawałka liścia. (od tyłu to pęknięcie jest czarne a od frontu brązowe)

Z tyłu liści pojawiąją się także jasne przecinkowate przejaśnienia

Na początku mogłem troche za mocno podlewać więc teraz staram się tego nie robic ale też nie dopuszczać do przesuszenia na wiór

Co może być przyczyną takich objawów? czy mam się tym przejmować?

Mimo tych problemów wychodzą nowe liście

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdą roślinę podlewa się wg zapotrzebowania danego gatunku na wodę. Nie możne ot tak podlewać albo robiąc Saharę w doniczce albo bagno... W przypadku Monstery podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Na roślinie masz wciornastki, oprysk Mospilanem. Powtarzasz po tygodniu czasu. Oprysk najlepiej zrobić wszystkim roślinom.

Część zmian, te pęknięcia to uszkodzenia mechaniczne.

Przy okazji, kiedy była przesadzana? Nie ma już przerośniętej bryły korzeniowej?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”