Małe co nieco od Ave ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja nawet na łozu bolesci nie mogę żyć bez tego Forum :lol: Półówek własnie sie drze... do łózka Kobieto, ale ja tylko odpowiem ...

Pomidory suszone w zalewie olejowej uwielbiam :) samam też robię - np. do gorących grzanek czosnkowych z serem i na to takie pomidorki :), oprócz tego, jak Liseczka wspomniała, do wszystkich dań włoskich, gdzie stosuje się pomidory, a trzeba "podbić" ich smak, zaostrzyć. Do zapiekanek z makaronem, do sałatek włoskich, do potraw kuchni śródziemnomorskiej. Do dań z grilla, past pomidorowych .... ja własciwie zajadam je do wszystkiego :)

Dziękuję Wam Słoneczka za pamięć i cieplutkie słowa - pomagają :) ma mi się już lepiej, tylko strasznie jestem osłabiona :) Plusem tego chorowania jest efekt odchudzający :) Zgubiłam 4 kilogramy hahahaha, ale Wam nie polecam takiej "diety".
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewunia widać, że jeszcze nie wydobrzałaś, bo nie ma zdjęcia... a tak nas rozbestwiłaś obrazkową instrukcją, że takiej pisanej to nie przymujemy ...
Tak więc wracaj do łóżeczka a jak już będziesz zdrowa to prosimy o fajny przepis na danie z pomidorkami suszonymi mniam (też uwielbam)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Ewa, dużo zdrowia ci życzę. ;:41 ;:167
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa ,
i ja życzę zdrowia. Kuruj się

pozdrawiam

Ewa
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

:shock: Kurcze, ale tu smakolyki macie...
Ave, Mistrzu jestes najlepsiejsza na swiecie ;:2

Duzo zdroweczka zycze :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Pączki karnawałowe

Post »

Pączki
Obrazek

Składniki: zwykle robię pączki z podwójnej ilości skladników
300g mąki tortowej
40g świeżych drożdży
4 żółtka
100g masła
1 szklanka mleka (może zostać niewykorzystana nawet połowa)
1/3 szklanki cukru
Szczypta soli
2x1 łyżka spirytusu
cukier waniliowy
otarta skórka z wyszorowanej pomarańczy (sparzona wrzątkiem, odsączona, wysuszona na ręczniku papierowym)
powidła, konfitura do nadzienia
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia 750g

Wykonanie
WSZYSTKIE składniki powinny mieć jednakową temperaturę. Należy składniki na 2-3 godz przed użyciem wyjąć na blat, w temp nie mniejszą nic 20stC.

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Drożdże są „gotowe” gdy rozczyn podwoi objętość, a po lekkim dotknięciu palcem powierzchnia zapadnie się.
Ten moment jest ważny, bo zarówno rozczyn niedojrzały- burzący się (pączki zakalcowate), jak i przejrzały – klapnięty, bez dotykania (pączki kwaśnawe) – są niewłaściwe.

W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do przestudzenia.

Do żółtek dodajemy cukier i 1/2 cukru waniliowego, szczyptę soli. Ucieramy kogel-mogel, ja robię to w gorącej kąpieli wodnej (czyli garnek z ucieranym koglem wstawiam do drugiego garnka z wodą, która się gotuje). Masa powinna być prawie biała, puszysta, zagęszczona.

Mąkę przesiewamy przez sito.

Dodajemy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, 1 łyżkę spirytusu, skórkę pomarańczową, pozostałą wanilię. Wyrabiamy ciasto, dodając tyle pozostałego letniego mleka, by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste i odstawało od ręki, a nie kleiło się.

Na koniec dodawać stopniowo rozpuszczone letnie masło i wrobić je w ciasto. Im więcej powietrza wtłoczymy w ciasto na wszystkich etapach przygotowania, tym pączki będą smaczniejsze.

Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, zagnieść delikatnie, oderwać kawałek (resztę przykryć), rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką krążki (mniejsze pączki łatwiej usmażyć i dopiec w środku niż wielkie). Pozostawić do podrośnięcia.

Do tłuszczu do pieczenia (ZIMNEGO – NIE WOLNO dodawać spirytusu DO GORĄCEGO tłuszczu !!! ) dodać 1 łyżkę spirytusu. Tłuszcz rozgrzać mocno (ale nie za mocno, żeby się nie dymił) – dobra temperatura jest wtedy, gdy kawałek wrzuconego ciasta natychmiast wypływa na wierzch.
Wkładać pączki, muszą mieć w garnku luz, żeby łatwo je było przekładać na drugą stronę.
Po przełożeniu na druga stronę można przykryć garnek, żeby paczki lepiej się dopiekły. Pączków nie smaży się na ostrym ogniu – bo mogą być w środku zakalcowate, a na wierzchu zbyt ciemne. Trzeba pilnować i sprawdzać w trakcie smażenia ich zabarwienie.

Wraz z nową porcją pączków wrzucić do tłuszczu nowy plasterek obranego ziemniaka – zmniejsza dymienie tłuszczu i przypalanie.

Pączki wyjmować do odsączenia na papierowy ręcznik. Osuszać z obu stron.

Przygotować nadzienie – naszprycować nim pączki – ja kupuję w aptece największą strzykawke i nią napełniam, konfiturą, pączki.
Posypać pączki cukrem pudrem, albo lukrem.

Smacznego.

Uwaga – ciasto na pączki można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba – program pizza – do momentu dodania masła.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Oponki serowe

Post »

Oponki serowe wg przepisu Alidab z WŻ
Obrazek

Składniki
1/2 kg sera półtłustego (może być już gotowy, zmielony)
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250 g kwaśnej śmietany
cukier waniliowy

tłuszcz do smażenia (do zimnego dodać mały kieliszek spirytusu)
cukier puder po posypania lub lukier cytrynowy

Wykonanie

Mąkę przesiać na sicie, dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę.
Sodę i ocet połączyć w osobnym naczyniu, dodać do masy.

Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, pozostawić pod ściereczką. Ucinać ciasto po kawałku, wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm

Wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku dziurkę wykrawając krążek kieliszkiem.

Obrazek

Najlepiej wyrobić wszystkie oponki, układając je na lekko oprószonej mąką desce. Wtedy smażenie idzie sprawnie.

Wrzucać oponki na gorący tłuszcz (temp. podobna jak do smażenia pączków), smażyć na złoty kolor z obu stron. Podobnie usmażyć małe krążki uzyskane po wycięciu kieliszkiem - otrzymamy malutkie pączki serowe.

Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już niedługo - wszystko co się da wyczarować z ciasta faworkowego :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ciekawe czy te pączki mięsne mozna zrobić z ryby?Poeksperymentuję po sesji.
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Ave, ciesze cie, ze jestes :) . Super,ze dalas przepisy na paczusie...I fajnie, ze bedzie opis co mozna zrobic z ciasta faworkowego, bo moja sasiadka, ktora nie znosi piec i gotowac "molestuje" mnie o faworki :lol:
;:97
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Ewuś!!!!!!!!!!!!

Nieeeeeeeeeeee..... :cry:
Tylko nie oponki....Szlag trafi moje zgubione kg

aaa...schudłam 6 kg :D
Gotuję wg Twoich i Jadzi przepisów i w domku mówią że polubiłąm gotowanie :roll:
A ja nadal nie wiem,czy im nie nawtykać...
wczesniej też lubiłam.Tylko co? Nie smakowało??? :shock:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś - teraz im się po prostu "kubki smakowe" wyostrzyły, po prostu. Przecież Ty zawsze świetnie gotowałaś :)
Oponkami się nie przejmuj - w karnawale jedną możesz zjeść (gratuluje efektów kuracji :) ) a resztę niech wcina Rodzinka
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale się cieszę Ewuniu ,że dałas przepis na pączki ,będę piekła .
A czy nie pękają :?:
No i oponki też uwielbiam dawno nie piekłam ,,, :P
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

No Ewuniu widzę, ze wróiciłaś do zdowia :)

pączki oponki jak znalazł na tłusty czwartek :)
własnie... kiedy będzie tłusty czwratek?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Ewuś Ty dajesz spirytus do tłuszczu jak smażysz pączki i oponki ? Ja robiąc faworki dodaję do ciasta :!: - ponoć mniej piją tłuszcz :wink: Czy mogłbyś mi wytłumaczyć jaka jest różnica :?:
Lepiej do tłuszczu , czy ciasta :oops:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”