Ogród pod wierzbą 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 3

Post »

Martusiu, aż się wierzyć nie chce, że u Ciebie już tyle wiosennych kwiatuszków ;:oj Z daleka, przez okno widzę, że oczar ma już żółte kwiatuszki, szczypiorki krokusów wystają z ziemi, a jak wygląda reszta roślin? Tego nie wiem, bo dopadła mnie grypa i na razie jestem uziemiona w domu ;:222 Za kilka dni, jak wydobrzeję, pójdę poszukać wiosny w innych częściach ogrodu.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Małgosiu, to musisz posadzić ranniki wiosną, zanim przekwitną, żeby nie zapomnieć. Tylko dlaczego na RODos, a nie na Siedlisku?

Dorotko, to przykre, chorować w taką niespodziewanie piękną pogodę, zwłaszcza, że za kilka dni ma wrócić zima. :(
Zdrowiej szybko! ;:196

Ciepło wyciągnęło pszczoły z uli, a w ogrodach jeszcze tak niewiele kwitnie, że rano, wpychały się w zamknięte jeszcze przebiśniegi.

Obrazek

Obrazek

Pełne przebiśniegi też rozkwitają

Obrazek

Śnieżyca wiosenna jeszcze w pączkach.

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie też nocne przymrozki, więc też ta wiosna jakoś szczególnie nie pędzi. Na razie kwitnie jeden pierwiosnek (już od dwóch miesięcy), przebiśniegi no i ciemierniki…

U Ciebie za to pięknie. Łan przebiśniegów powala na kolana.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, u mnie w minionym tygodniu, było nawet +8 nocą, ale ciemierniki jeszcze nie zaszalały, za to przebiśniegi i ranniki pokazały co potrafią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A co stało się z tym rządkiem przebiśniegów? Jeszcze rok temu rosły grzecznie, a teraz wyglądają jak rozsadzone. ;:oj

Obrazek

Miłek amurski wyjątkowo ładny :tan

Obrazek

Wyrywne krokusiki

Obrazek

Obrazek

Przylaszczka transsylwańska.

Obrazek

Oczary rozwinęły pędzelki

Obrazek

Obrazek

Pierwiosnki też poczuły wiosnę.

Obrazek

Obrazek

I po cieplutkiej wiośnie :( , temperatury bliskie zeru powstrzymają kwitnienia.
:wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Do Ciebie Martusiu już przedwiośnie zawitało... :shock: ;:138 U mnie podobno jeszcze niczego nie widać.Syn zagląda na moją działkę bo wypuszcza psa na wybieganie w okolicy .Zauważył jedynie usiłowanie 'włamu'do domku ...ostatnie było końcem października ale poza zniszczeniem kłódki żadnych szkód nie było. :?
Pozdrawiam ciepło! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj :wit Marto w nowym sezonie. Jak przyjemnie choć i z małą "zazdrością" oglądać u Ciebie już tyle rozkwitniętych kwiatków. U mnie dopiero malutkie są Przebiśniegi choć już mają malutkie białe główki . Ale ja i tak się już cieszę bo w poprzednich sezonach później wychodziły z ziemi. U mnie tu na Suwalszczyźnie bardzo mało było dni słonecznych za to deszczowych i wilgotnych bardzo dużo. No i trochę martwię się czy mi nowo posadzone cebulki różnych kwiatków nie pogniją, bo ziemia jest cały czas jest bardzo mokra. A tyle nowych fajnych odmian cebulek Tulipanów posadziłam część w gruncie a część w dużych donicach. Szkoda by było ich kwiatków nie zobaczyć ;:145 Ciekawe co jeszcze ta zima przyniesie w pogodzie i czy jakiś strat jeszcze nie poczyni ;:88
Serdecznie pozdrawiam ;:168 i do "zobaczenia" w naszych działkach w tym nowym sezonie.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu :wit
W te ciepłe dni, zamierzałam odnaleźć Twój wątek i pogonić Cię na działeczkę w poszukiwaniu wiosny, a tu czytam, że zdałaś się na ogląd syna? Myślisz, że dokładnie przyjrzał się maluszkom wychodzącym z ziemi, to jednak facet jest ;:224 , chyba, że zielono zakręcony? Mój eM, to dopiero jakieś sto kwitnących tulipanów, uważa za kwitnienie ;:306 , a jakiś ranniczek, żółcący się wśród liści, to nie zasługuje na uwagę :roll: .
Mam nadzieję, że i tym razem, skończyło się na próbie wamania i co najważniejsze, celem był domek, a nie roślinki ;:14 .
Temperatury były iście wiosenne, to roślinom zawróciły w główkach i zakwitły, a teraz będę marznąć, bo powrotu takiego ciepełka nie widać w prognozach ;:185 , a Phil przepowiedział jeszcze 6 tygodni zimy ;:145 . Jednak jjego zachowanie sprawdza się w 35%, to jest jeszcze nadzieja! :wink:
Tylko słonecznych dni, Maryniu ;:196

Witaj, Bożenko. :wit
Zazdrościsz mi, a ja Tobie! ;:306 Wiosna do ogrodu zajrzała i poszła spać, zostawiając podrośnięte roślinki na pastwę przymrozków ;:14 , ale na to nic nie poradzę. Twoje roślinki jeszcze sobie drzemią, a jak przyjdzie prawdziwą wiosna, to wybuchną kwieciem! ;:215
Mam trochę cebulek w pojemnikach, ale większość pod dachem, to raczej susza im grozi :roll: . Pod chmurką mam w skrzynkach lilie z wyprzedaży, sadzone późnym latem i jedną donicę wsadzonych jesienią tulipanów, to na deszczowe dni, przykrywałam ją folią, żeby nie miały zbyt mokro. Może jakiś prowizoryczny daszek skonstruujesz swoim doniczkom? Zima może jeszcze trochę potrwać, ale raczej deszczowa niż śnieżna, a ja chętnie będę oglądać Twoje kwitnące nowości cebulkowe. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jak zwykle, Marto - Twój ogród daje przykład mojemu ogrodowi jak się rozkręcać na nowy sezon.
Chryzantemy co zaginęły w ubiegłym sezonie - nadal się nie pokazały - więc już chyba po nich. Na szczęście sporo się wysiało - więc kilka wciąż mam :D
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, ;:196 .
Zimy teraz jakby nie było, to praktycznie wegetacja nie ustaje. :roll: Nie, żebym miała coś przeciwko ogrodom kwitnącym bez przerwy, tylko żeby w środku wiosny, mrozy sobie o nas przypominały! ;:14
Przebiśniegi i ranniki zaszalały, a teraz przymrozki nie pozwalają im rozkwitać i siedzą że stulonymi płatkami, czekając na lepsze czasy, tylko czy się doczekają, żeby w pełni pokazać swój urok?
U mnie też pogrom w chryzantemach ;:145 . Wydaje mi się, że wyschły, podkopane przez krety i gryzonie ;:14 . Najbardziej żal mi tych "stokrotkowych" :( .
Jak to wysiały Ci się chryzantemy? ;:oj Jak w swoich szukałam nasionek, to nie znalazłam niczego, co by je przypominało ;:185 , ale będę pilnie przyglądać się miejscom gdzie rosły, może coś wypatrzę? :tan

Ciemierniki powoli, ale jednak się otwierają, mimo zimna.

Obrazek

Obrazek

Krokusiki łapią każdy promyk słońca.

Obrazek

Słońce w dzień leniwe, ale o zachodzie pięknie maluje niebo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Już :shock: takie cudne krokusiki masz?? Zbierasz z nich pyłek szafranu? U mnie też ciemierniki kwitną ale są niezbyt ładne bo zmrożone, ciemne liscie... Na razie ich nie obcinam właśnie ze względu na mróz.
Łany przebiśniegów i rannika oraz miłek takie śliczne i rozweselające :D w tych mrocznych dniach. Ależ wczesna wiosna u ciebie tylko ta krańcowa aura daje popalić nami roślinkom!! Dużo radości z tych wszystkich śliczności ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Igo.
Te krokusy wykopałam przypadkiem późną jesienią już rosnące i pewnie dlatego tak szybko rozkwitły, bo płytko wsadzone. To jest Orange monarch i w stałym miejscu nie ma jeszcze nawet jego śladu, a ten rozkwita i marznie, mimo okrywania na noc ;:185 .
Iguniu, pyłek krokusów, to nie jest szafran. Chociaż te kwiatuszki nazywane są szafranami, to ich pyłek jest dla pszczółek. Przyprawę pozyskuje się z krokusa uprawnego, kwitnącego jesienią. To te czerwone pręciki.

Obrazek

Kilka razy już kupowałam jego cebulki i czasem nawet jakaś zakwitnie, ale i tego nie pozbawiam tej, niewątpliwie pięknej, ozdoby :D

To prawda, kwitnące maluchy cieszą, zwłaszcza żółte ranniki przyciągają wzrok, tylko żal, że zimno nie pozwala im w pełni rozwinąć skrzydeł :( , ale ciągle mam nadzieję że doczekają ciepłej wiosny i jeszcze sobie pokwitną ;:333 .
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Rzadko się zdarza, by polska wiosna wyprzedziła moją, francuską, ale tutaj ewidentnie tak się stało. U mnie dzisiaj dopiero pierwsza noc bez przymrozków od dobrych dwóch tygodni. Miło się patrzy na te Twoje wszystkie kwitnące cudowności.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Martusiu, piękne poletka przebiśniegów i ranników ;:138 Szukałam u siebie , ale nic nie znalazłam... Nie wiem, czy zaginęły czy jeszcze nie zdążyły wyjść z ziemi. Miałam i jedne i drugie, a teraz nic nie wypatrzyłam ;:185 Tylko oczar czaruje dużą ilością pachnących kwiatuszków... Muszę mu koniecznie zrobić zdjęcie, bo naprawdę jest na co popatrzeć ;:108
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Martuś dzięki uratowałaś mnie przed błazeństwem ;:306 ;:223 U ciebie jak zwykle kolorowo jak by zimy nie było a teraz podobno ma trochę przymrozić,moje tulipany już na 3 cm wychyliły się z ziemi nie zaszkodzi im mróz?Dużo zdrowia i słoneczka Martuś. ;:196
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ja też miałem takie braki w jednym rzędzie przebiśniegów :D Miałem posadzony pas przebiśniegów - ale pobzyga cebularz sobie złożyłą w nich jajka, i z rzędu zrobiły się kępki :) a kępka ładna kępka odmianowego przebiśniega obok poszła cała w zapomnienie :)
Pewnie powrót zimy trochę przyhamował u Ciebie rośliny.
Czekam na kolejne wiosenne zdjęcia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”