Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

judyta pisze:Widzisz Przemku-nikt nie zgłasza propozycji Marzanki. Kłurde zrobię ją sama-będzie jaka będzie
:twisted: :roll: ..a do opieki społecznej pójdę po odzienie dla niej :lol: :lol: :lol: Krzyżak już mam...słomę też!
Judyto, czekam na natchnienie, może Ci jakoś pomogę ;)
Jak tam Twój pies, czy juz może lepiej?
Judyto tu coś jest o zjedzonej trutce na szczury http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 73&v=2&s=0
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Alanko=wydaje mi się, że to nie jest trutka na szczury. Ja mam na sumieniu, owszem , wykładanie trutki na szczury..ale mam doświadczenie i robię to nie pierwszy raz. Zachowuję przy tym ostrożność.
Na łąkach kiedyś przypadkiem spotkałam coś dziwnego-wkopaną rurę-jakby od rynny-w niej proszek-a obok zwłoki kota-wtedy zaczęłam być ostrożna.
Tym razem chyba nie upilnowałam-zanim odwołałam- to chyba się stało- no wżarła to coś , nie sposób było odwołać suki...teraz rzyganie na dwa zagony i ..powiem delikatnie rozwolnienie...---odwodnienie..leży jak zwłoki, i nie chce wspólpracować...podawane z trudem płyny lecą z niej :evil:
Lek. wet. zawyrokował- jak przetrwa tydzień- to się odtruje-o ile wątroba na to pozwoli.
Nie sądziłam ,że niemce są takie zabżdziałe-cholera- w porównaniu z colakami.
Nie wiem co to za trutka-ludzie mówią , że to na karczowniki i norniki i lisy- kot , który z nami łaził na łąki odszedł w Krainę Wiecznych Łowów.
Wetowi dałam próbkę tego czegoś, ale chyba mi ściemnia, że się tym zajmie-jasne kasa
;:145 ;:151
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Judyto skąd jest ten weterynarz? Nie wszyscy z weterynarzy znają się na psach a furagin to chyba lekarstwo a nie trucizna. Myślałem, że mój szwagier jest w domu ale się usportawia. On ma hurtownię weterynaryjną i zna wszystkich weterynarzy w promieniu 100km.
Ponieważ nic mi po Twojej duszy to tylko informuję, że PNOS Ożarów M. ma w swojej ofercie dziewannę i to nie tylko żółtą. I pomyśleć tylko za głupie 1,20zł mogłem zawładnąć Twoją duszą!
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No patrz Przemku jak nie za wiele duszą można zawładnąć :wink: Agniesia złożyła w imieniu moim zamówienie na dziewanki nasiona w PNOSie,
Wetka jest z Lublina, opiekowała się naszymi innymi psiakam, kiedy użeraliśmy się z pokleszczowymi powikaniami,
..to trzeci dzień...więc jeszcze cztery będą decydujące ( zgodnie z diagnozą) .
Podobno tu furagin (?) jest stosowany jako trutka...i ;:145 ..Ale przecież ja tego nie stwierdzę-wieść gminna niesie-i niczego nie udowodnię :roll: Szlag mnie trafia-bo choć wiem-gdzie i jak-marne dowody-a tyle kasy nie mam............ :(
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Judyto, to będe trzymać kciuki, żeby wszystko się udało, żeby psinka szybko wyzdrowiała.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prognozy nadejścia rychłej wiosny nie są optymistyczne.
A. Zalewski w "Działkowcu"napisał, że choć mroźny styczeń wróży W Polsce urodzajny rok, to niepokoi niedostatek opadów przy skąpej okrywie śnieżnej. Druga i trzecia dekada lutego może przynieść nagłe ocieplenia w ciągu dni, co w połączeniu z krótkim uderzeniem mrozów może zagrozić ogrodom i sadom. Nie przewiduje opadów śniegu, lecz raczej deszcz, co zapowiada suchą wiosnę z typowymi suchowiejami, a więc wiatrem ze wschodu.
"[..]Raczej szykujmy się na późne ruszenie wegetacji." :cry:

Wspomnienia....lata ubiegłego

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Judytko - dziewannę znalazłam :

http://www.sklep.swiatkwiatow.pl/

http://www.e-pnos.pl/

Pewnie będzie też na All.....
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Judyto ja mam chyba dziewannę pospolitą ,rozsiała się u mnie ,była dosłownie wszędzie .Zobaczę w jakim jest stanie po zimie i jak coś to Ci wyślę .Ze trzy lata temu wyrosło mi coś i nie wiedziałam co to jest ,najpierw rosło w górę gdzieś tak 2m ,a potem zakwitło .Po przekwitnięciu wyglądało jak palemka ,albo jak ku..... :lol: Każdy kto to widział pytał co to ?Dopiero jak kupiłam książkę to się dowiedziałam ,że to dziewanna pospolita ....teraz to rośnie wszędzie i nie mogę tego usunąć ...
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariola-serdeczne dzięki za linki. Przy okazji znalazłam kadr, szarłat trójbarwny, hibiskusy, opuncję ogrodową, funkie, wilec pierzasty i kilka innych. :D

Ida-dziewannę pospolitą, taką dziko rosnącą także przytachałam do siebie.Na razie nie mam z nią kłopotu-wysiałam na obrzeżach trawników. Najlepiej rośnie przy rowie.
Jeśli chcesz przyhamować jej inwazje w swym ogrodzie-nie możesz dopuścić do kwitnienia-ona ma bardzo malutkie nasionka, które przenoszą się na dość duże odległości.

Dziś wykiełkowało kolejne-siódme- nasionko piwonii :tan
maria_5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 sty 2009, o 10:57

Post »

No widzisz mówiłam że będzie 100% wschodów, ciekawa jestem czy wzeszły ci pantofelki?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Co ja słyszę, kiełkują u Ciebie już nasiona :shock:
A jaką piwonię siałaś ?
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Ja też jestem ciekawa...przegapiłam rozmowę o piwoniach, to jaka ona będzie?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny ja nie wiem jakie to będą piwonie :oops: :oops: :oops: jeśli chodzi o odmiany. Mają to być piwonie drzewiaste w trzech kolorach: żółty, wiśniowy, kakaowy. Hodowca, nasz forumowy kolega mirzan nie nadał nazw swym krzyżówkom. :wink:
Były wysiane 20.02.2008 roku, oznaczyłam doniczki kolorami-ale napisy na kartkach wypłowiały :evil: wiec teraz nie wiem w której jest jaki kolor. Ale ponieważ w każdej coś wzeszło to mogę uznać , że jest szansa na uzyskanie wszystkich wymienionych wyżej kolorów. Rosną baaardzo powoli-najwyższa siewka ma ok. 3 cm-jeden liścień i liść właściwy trójdzielny. Podobno w pierwszym roku po wysiewie w takiej formie zostają :roll: dopiero w następnym roku wypuszczają następne liście. No a kwitnienie to chyba za 5 lat :roll:

Marysiu-nie będzie 100% wschodów, bo jedno nasionko odpadło podczas moczenia przed siewem, jeśli wzejdzie 11 siewek-to będzie 100%.
Pantofelek wschodzi, jakie to maleństwa :shock: -jak budlejowe siewki-mgiełka, meszek :)
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

No coś ty :lol: Jak mi to rosło to ja nie wiedziałam co to i chciałam zobaczyć jak to będzie wyglądało w czasie i po kwitnieniu .Jak mi to przekwitło i rozłupałam jedną torebeczkę z nasionami to już wiedziałam,że z tego będa kłopoty i są :cry: TO JEST WSZĘDZIE ....
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:!: :!: :!: ;:202 ;:202 ;:202 PRZECZYTAJCIE KONIECZNIE !!!

http://blog.fotosik.pl/

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=

Trzeba płacić za fotosa :evil: :evil: :evil:?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”