Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3

Post »

BRZOSKWINKA pisze: 10 sie 2024, o 11:36
Dolnoslonzok pisze: 10 sie 2024, o 05:00 No i skończyłem w ubiegłym tygodniu cięcie letnie moich 22 nektaryn i brzoskwiń. Cięcie na przyszłoroczne owocowanie i obniżanie koron oraz wyprowadzanie formy pucharowej (gobelet).
Dolnoslonzok czy możesz udzielić mi jakiś wskazówek dotyczących cięcia? Jak moje Inki skończą owocowanie to muszę radykalnie przyciąć, bo uciekły mi w górę. Jakich zasad trzymać się? czym zabezpieczasz rany?
Czy skrócić tylko duże konary czy zająć się też mniejszymi (czy te mniejsze zostawić na wiosnę)
Gdzie Ty byś uciął? :shock:

Obrazek

Obrazek
Przepraszam Cię, dawno nie było mnie na forum. Hm...trudno mi powiedzieć, ponieważ masz bardzo nisko wyprowadzone gałęzie boczne. Z pewnością musisz ciąć mocno górę. Przyciąłbym jeszcze tej jesieni. Choć u Ciebie może być problem z silniejszymi przymrozkami już, czy nawet mrozem, zatem zostaw cięcie do wiosny. Z dolnych części pni masz mało przyrostów, a góra ucieka. Musisz też prześwietlić przestrzeń wokół pni. Za dwa lata pnie będą się starzeć, a wtedy nie wybije z nich już nic na nowe pędy. No i brzoskwinie i nektaryny lubią chorować po cieciu. Rak to ich główna przypadłość. Trudna sprawa tak na oko. Pędy na owoce przycinam za 8 pąkiem te grubości ołówka, cieńsze za drugim pąkiem. Rany po cięciu możesz zabezpieczyć zwykła maścią ogrodniczą.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie

Post »

Mam pytanie.

W 2023 roku zaokulizowałem brzoskwinię na ałyczy. Ałycza o średnicy pnia około 15 cm.

W 2024 rok obecnym brzoskwinia ma spore przyrosty, powyżej metra, musiałem nawet już przycinać, wyszło fajne rozgałęzione drzewko gdzie w miejscu okulizacji w ten jeden rok przyrosło z pąka do gałęzi o średnicy około 3-4 cm u nasady. :wink:

Pytanie czy w nadchodzącym 2025 roku mogę spodziewać się już owoców? Pąki kwiatowe wygląda że są. Czy może coś stoi na przeszkodzie?
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Jest spora szansa, że zakwitnie i zaowocuje. Brzoskwinie wchodzą w owocowanie bardzo szybko. Może niestety nie pożyć zbyt długo. Ałycza i Brzoskwinia często nie są zgodne fizjologicznie. Kupiłem kiedyś Nektarynę szczepioną na Ałyczy i w trzecim roku padła. Podkładka po prostu odrzuciła szczepioną odmianę.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

To dziwne bo wygląda jakby zaszczepiona brzoskwinia chciała wręcz pożreć gałązkę ałyczy. Rośnie w oczach. Zalewa ją bardzo ładnie.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Moja też początkowo rosła normalnie, ale mam nadzieję, że w twoim przypadku się uda. Nie wiem jaki procent takich szczepień kończy się odrzuceniem. Kiedyś była to popularna metoda, ale zrezygnowano z niej właśnie z powodu niezgodności fizjologicznej. Teraz szczepi się brzoskwinie na brzoskwiniach. Najczęściej Siewce rakoniewickiej i Brzoskwini syberyjskiej.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Zobaczymy w takim razie. Jak ktoś będzie ciekawy czy się udało to niech pisze za jakiś czas to dam tu znać.
Redvine
50p
50p
Od: 16 lip 2022, o 21:05

Post »

Też szczepiłem w tamtym roku na ałyczy, przyrosty po ponad 1m w ciągu sezonu, podczas gdy na drzewku kupionym szczepionym na siewce rakoniewickiej przyrosty po 5cm, słabo się przyjęło to drzewko niestety, mimo że w doniczce była kupowana.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Szczepiłem na ałyczy Inkę i Harnasia.
Harnaś padł po roku, Inka po około trzech.
Szczepienia na Rakoniewickiej i Mandżurskiej rosną dobrze od wielu już lat.
Pozdrawiam, Jacek
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W sezonie 2024 wziąłem i zaszczepiłem z ciekawości na odroście ałyczy śliwkę i brzoskwinie. Brzoskwinia zrosła się świetnie śliwka z resztą też. Ale zauważyłem że śliwka z ałyczą ma wzrost równomierny na grubość a brzoskwini szybciej rośnie średnica jak ałyczy.
weglowy
200p
200p

Post »

Aby nie być gołosłownym, po prawej brzoskwinia a po lewej śliwka
Obrazek
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

U Ciebie i tak w miarę to wygląda. U mnie ta dysproporcja jest dużo większa. Jak nie zapomnę to zrobię też zdjęcie. Oczywiście brzoskwinia jest grubsza a ałycza cienka.

To było szczepienie przez stosowanie?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
weglowy
200p
200p

Post »

Na przystawkę, śliwkę miałem przez stosowanie
Obrazek
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

U mnie temat wygląda następująco.

Obrazek

Obrazek
weglowy
200p
200p

Post »

Jestem ciekaw efektów po kilku latach. Na razie próbuje zrobić drzewo Frankenstein gdzie będą śliwki, morele, brzoskwinie i nektarynki a w przyszłości jeszcze migdał i inne bo widziałem że się da https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tree_of_40_Fruit
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

To zgadamy się za jakiś czas podzielić doświadczeniami. :wink:

PS.
Jak ktoś śledzi wątek o brzoskwini to może pamięta że pisałem że na wiosnę wychodził pąk i coś go zjadło (zakładam że był to ptak) i obawiałem się że szczepienie się przyjęło ale coś je zjadło. To jest właśnie to szczepienie. Ten pęd który widzicie wyszedł więc dodatkowo opóźniony o jakiś miesiąc z jakiegoś śpiącego oczka. Ma ogromną chęć bycia w tym miejscu. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”