Identyfikacja odmian jabłoni

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Identyfikacja odmian jabłoni

Post »

Jasne, nie ma problemu.

Obrazek
To dzisiejsze spady z Delikates.
Obrazek

Obrazek
Te już poleżało i zaczyna żółknąć.

Obrazek
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Delikates jest raczej młodą odmianą, czy te ponad 50 lat temu można było go już „pozyskać”?
Wikipedia podaje: otrzymana na początku lat 60. (…) W uprawie od początku lat 80..

KamilK02 pisze: 21 sie 2024, o 21:06 Jaką odmianę zaslyszałeś w przekazach?
Właśnie koksę. Tylko… No właśnie. Kilka razy na rynku (targowisku, bazarku) udało mi się z różnych straganów kupić jabłka podpisane jako "koksa", smakowały też ciekawie, ale inaczej i trochę różniły się wyglądem. (Niewykluczone że wszystkie były z tego samego źródła na wgro.) Jak na moje drzewo przypałętały się choroby kory na pniu, to odwiedziłem kilka szkółek koło Poznania licząc na kupno tej samej odmiany którą mam, porozmawiałem z obsługą i w dwóch gdzie koksę mieli spójnie usłyszałem że ich zdaniem jak pestki w owocu nie "gruchają" (cytuję), to to nie jest koksa. Pytałem na wiosnę, kiedy nie było już szansy pokazać im owoców. Skróciłem wtedy temat, kupiłem podkładki i zaszczepiłem żeby nie ryzykować że drzewo przestanie żyć zanim urodzi kolejne owoce i ktoś mi powie co to jest.
Także albo przekazy rodzinne coś przekręciły, albo ktoś na wgro sprzedawał coś innego jako koksę – tylko nie wiem po co miałby to robić.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Niestety często inne odmiany jabłek są sprzedawane jako te bardziej znane i pożądane przez klienta. Najlepszym przykładem jest Boskoop, udająca Szarą Renetę. Prawdziwa reneta jest nie do kupienia, wszystko co w sprzedaży, to boskoopy. Koksa również jest zastępowana innymi jabłkami. Pod koksę podszywa się Elstar. (Skąd inąd smaczne jabłko). Antonówka Śmietankowa sprzedawana jest jako Antonówka Zwykła. Przykłady można mnożyć...
Mając to na uwadze, rzadko kieruję się nazwą owocu na bazarze czy w warzywniaku. Sprzedawcy często też nie wiedzą co sprzedają. Biorą owoce z giełdy i sprzedają pod taką nazwą jak kupili. Co bardziej pomysłowi, wymyślają własną nazwę i tak sprzedają. W sezonie czereśniowym przeszłam się po rynku w Toruniu i napotkałam tak opisane czereśnie: Summit, Sumit, a nawet Sumik :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Redvine
50p
50p
Od: 16 lip 2022, o 21:05

Post »

Kilka lat temu kupiłem drzewko z etykietą na której były dwie nazwy: Piękna z Boskoop i Szara Reneta. Nie wiem czy te nazwy są używane zamiennie w odniesieniu do tej samej odmiany czy to dwie różne odmiany. Z tego co widzę po zdjęciach w internecie Piękna z Boskoop ma więcej zauważalnego rumieńca.

https://i.postimg.cc/N0HDdY6g/IMG-20240829-193912.jpg

:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Redvine
50p
50p
Od: 16 lip 2022, o 21:05

Post »

Jeśli chodzi o handel drzewkami na miejscowych bazarkach to jesienią kupiłem odmianę nazwaną Red Renette. Nie spotkałem się jeszcze z tą nazwą, może chodzi właśnie o Red Boskoop. Na owoce przyjdzie mi jednak poczekać jeszcze ze dwa lata.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Na na zdjęciu to na bank Piękna z Boskoop. Ja mam Red Boskoop. Wygląda podobnie, tylko ma duży czerwony rumieniec i mocne ordzewienie.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Post »

Tu można znaleźć fajne opisy jabłoni, pomocne w ich identyfikacji:
https://pomiferous.com/applebyname/bell ... oop-id-637

Pozdrawiam - Klakier.
Edward55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2024, o 14:11

Post »

Prozę o wiadomość - co to może być? Posadzona 35 lat temu

Obrazek
gman
50p
50p
Od: 10 cze 2024, o 08:25

Co to za jabłka?

Post »

Witam miłośników zieleni! :)

Niedawno stałem się właścicielem starego, zapuszczonego ogródka działkowego z różnymi starymi drzewami. Roboty przy porządkowaniu było i wciąż jest co niemiara, ale traktuję to jako formę potrzebnego wysiłku fizycznego.

Są tam między innymi stare jabłonie. Pomóżcie proszę w identyfikacji rodzaju tych jabłek.
Jabłka 1:
Obrazek
Obrazek

Jabłka 2:
Obrazek

Jabłka 3:
Obrazek
Obrazek

Dzięki i pozdrawiam!
Grzegorz
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Edward55 cokolwiek więcej? Smak podatność na choroby, barwa miąższu, wygląd komór i gniazda nasiennego?
Sądząc po nalocie to może jakaś krzyżówka z Mcintosch'em? leszkat76 rzucisz okiem?
gman można prosić coś o smaku, barwie miąższu, jak wyglądają komory gniazda nasiennego, otwarte czy zamknięte?

Nr3 jeśli ma zielonkawo biały miąższ i gniazdo nasienne pleśnieje to może być Gloster, albo Red delicious jeśli jest kremowo zielony jak dojrzeje powinien mieć delikatny posmak bananów, bardzo chrupiący soczysty, skóra grupa często gorzka na zdrobniałych owocach.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U Edwarda stawiam na Lobo, chociaż może to być sam Mcintosz.
U Gman Szampion, Boiken, chociaż tu nie bardzo mi pasuje pasiasty rumieniec i Gloster.
Ale takie dane kiedy dojrzewają do konsumpcji przynajmniej potrzebne oraz smak.
gman
50p
50p
Od: 10 cze 2024, o 08:25

Post »

Dzięki!
Z podaniem smaku to będzie problem, bo dla mnie wszystkie jabłka smakują po prostu jak jabłka - czyli są dobre i smaczne. :-)
Te prawdopodobnie boikeny są jeszcze jakby "zielone", niedojrzałe zupełnie. W razie czego zrobię jeszcze zdjęcia później.

pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bywają słodkie , słodkokwaśne albo kwasiory. Boiken to typowy kwasior na przetwory. Szarlotka jest z niego pyszna. ;:333
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18

Post »

Śmiem przypuszczać że to może być Koksa Pomarańczowa czy mam rację? Owoce chrupiące soczyste i bardzo smaczne
Obrazek

Obrazek

Obrazek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Koksa ma wiele cech po których da się rozpoznać. Po pierwsze chorowitość, jest wrażliwa na mączniaka i choroby drewna i kory, jest wrażliwa na mróz, liście małe, dalej uwielbiają ją owocówki i monilioza jak owe owocówki uszkodzą jabłko.
Owoce małe do średnich, bardzo rzadko duże, kulisto spłaszczone o suchej skórce trochę szorstkie w miejscu ordzawienia, rumieniec rozmyto smużkowaty, tam gdzie nie ma rumieńca, zielono szara skórka, po dojrzeniu żółta. szypułka zmienna od cienkiej i długiej po mięsistą i krótką typu kluk, kielich mniejszy niż średni pół zamknięty, albo zamknięty. Miąższ w czasie dojrzałości zbiorczej zielonkawo biały zwięzły, w czasie dojrzałości konsumpcyjnej, słodki o przyjemnym smaku gruszki :wit
Owocuje na krótkopędach, na nieciętych drzewach jest ich bardzo gęsto.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”