Aniu, winorośl, którą pokazuję, mam we Wrocławiu na RODos. W tym roku nie wykonałam ani jednego oprysku i wszystkie pokazane są zdrowe, a przynajmniej mają zdrowe owoce, bo na liściach i łodygach są ślady mączniaka prawdziwego. Powinnam prysnąć chociaż węglanem potasu, ale liczę na szczęście, że mączniak nie dojdzie do owoców i zdążę je zjeść, bo jest ich malutko w tym roku po wiosennych przymrozkach.
Festivee dopiero wybarwiła się i potrzebuje minimum 2 tygodnie, żeby zaczęła się nadawać do jedzenia. Jako deserowa, to jej wadą jest gruba skórka, co z kolei ratuje ją przed osami, więc nie muszę się przejmować osami przy tej odmianie. Coś za coś
Halinko, ładna kolekcja, to była. Swego czasu miałam 40 odmian, ale wywaliłam wszystkie chorowite, pękające i te, co mi nie smakowały.
Olu, plantacji wielkiej nie będzie. Planuję do 100 krzewów w małych formach przy rusztowaniach, na wsi, aby wystarczyło na dobre wino dla nas.
Loki, ja miejscami dosiewałam aksamitki początkiem lipca i zaczynają właśnie kwitnąć. Samosiejki długo u mnie startowały, jak w kwietniu pierwsze siewki wykosił mróz. Dziwne, że u Ciebie całkiem wypadły...
Florianie, jak się na jesień nie sprząta suchych badyli, to się ma pełno samosiejek
A tymczasem na wsi...
Papi Delbard ciągle nie może zdecydować się, w jakim jest kolorze, choć na zdjęciu te kolory są przygaszone, to w rzeczywistości jest bardziej jaskrawy

Wygląda jak brzoskwinia - żółta z różowym rumieńcem

Jest zdrowy, pachnie, powtarza kwitnienie, no czegóż można chcieć więcej od róży?
Moja ulubiona odmiana pomidorów
Adam. Zdrowa, plenna, smaczna, dość duże owoce w typie lekko malinowych jakby. Zaczyna wreszcie dojrzewać. Jest bez jakiegokolwiek oprysku. Betaluxa i jakiegoś olbrzyma już wyrwałam z powodu ZZ.
Dynia olbrzymia Rouge vif d'Etampes
Dynia piżmowa Butternut, a właściwie potomek tego, co kupiłam kiedyś w sklepie w lekkie ciapki, ale w efekcie wybarwia się jak typowa Butternut
Dynia piżmowa Muscade de Provence
Dynia olbrzymia Uchiki Kuri, dynia typu Hokkaido
Dynia olbrzymia Bambino