Moniko
Przyznaję bez bicia ,że nie ogarniam już naszego ''ogrodu'' a raczej bardzo rozległej parceli i działki.
Więc i liliowce zaniedbałam nieco.
Znalazłam w stodole coś co wielkością i kształtem przypominało budę dla psa ,tylko z rączkami drewnianymi do przenoszenia bo bokach. Okazało się ,że to była ''obudowa poniemiecka do kreisegi'' potem przerobiona na budę.
Tą skrzynię postawiłam przy oknie /mamy wylewkę z asfaltu ,więc nie da się nic posadzić w gruncie/
Wsadziłam liliowce i tak trwają z 10 - ć lat. Wcześniej były dodatkowo słoneczniki.
Podlewam tylko przy wielkiej suszy.
Dzisiaj pada , ale się cieszę bo ostatnie dwa dni były ciężkie z powodu nadupału.
Florianie
Zazdroszczę takiego ''stanu liczebności ślimaków''.
U nas dramat ,dramat
Wczoraj wybrałam się do przedogródka po jabłka. Część ogrodu ,gdzie liści nie sprzątam już.
W tym celu ubrać się musiałam w kalosze do kolan i kurtkę z kapturem zapiętą /mimo upału/
Na to co tam zastałam to po prostu brak słów...
Ślimaki łażą po wszystkim w ilościach hurtowych. Niektórych roślin np. języczek od Magdy czy ostróżek ,lilii tygrysich w zasadzie już nie ma ,zostały łodygi.
Mamy dużo starych drzew ,orzech ,kasztan ,grusze ,więc jest tam półcień.
Dziwię się ,że jabłka całe znalazłam

Trutkę wysypywałam.
Nie zbieram tam ślimaków ręcznie bo z 3 - 4 -ch godzin dziennie zrobiła by się nieskończoność.
Wczoraj to wiadro duże to było by mało /na oślizglaki/
Kosimy cały teren ,ale i tak po bokach jest dżungla ,krzoki ,dalej pole i las...
Dziś pada i cieszę się bo musiała bym węża dziś podłączyć..
A miałam Tobie napisać ,że odnalazłam w środkowym ogródku floksa od Ciebie.
Podejrzewam ,że jeszcze z poprzedniego ogrodu mi wykopałeś.
Pastelowy ,bardzo delikatny róż. Rośnie tam mnóstwo innych floksów ,co ciekawe ślimaki oszczędziły i dają radę.

Oto mój Bratanek z Mamą. Czekałam 20 - ścia lat na to Dziecko

Alex z Tatą. Już wrócili do Sydney.

Jedyny karminowo - czerwony floks. Musiałam w takim kiepskim świetle obfocić bo już zaczął tracić kolor na mocnym upale.

Nocne floksy

Galtonie w donicach kwitną uroczo...