Moniczko, ja zbieram zielony groszek cukrowy i mrożę całe strąki. Będą do zup
Lucynko, u mnie jest sporo miejsca, więc mogę sobie pozwolić na dużo i różnych warzyw

Ja Tobie również życzę zdrówka, szczególnie z kręgosłupem po ostatnich problemach. Masz już jakieś ćwiczenia zalecone? Mnie lekarz kazał szorować podłogę na kolanach, leżeć na brzuchu i robić pompki
Z wczoraj:
Kukurydza - ze 3 odmiany, ogórki - 2 odmiany, dynie - z 5 odmian, a to tylko tyle, co w kadrze... Ma się ten rozmach
Opielacz, który trochę przyspiesza pracę, jak się porządnie naostrzy noże - narzędzie naszych pradziadków i w pełni ekologiczne
Jest tak sucho i gorąco, że rudbekia zwija płatki
Moje mydlnice jednak odżyły. Ciekawe, czy zakwitną?
W zeszłym roku pozyskałam je w okropnym upale. Po posadzeniu kłączy, część nadziemna padła i myślałam, że je straciłam, a tu taka niespodzianka
Dziewanna kutnerowata albo drobnokwiatowa (nie umiem ich rozróżnić) dopiero otwiera kwiaty, a już z gościem w białe ciapki

Pewnie nasiona zaplątały się z roślinami przesadzonymi z RODos.

Będzie miała ze 2 metry!

A wiecie, że nasiona dziewanny potrafią zachować zdolność kiełkowania przez ponad 150 lat
Pewien botanik, chcąc pomóc rolnikom w pozbyciu się chwastów, chciał sprawdzić, jak długo chwasty zachowują zdolność do kiełkowania. To było pod koniec XIX wieku. Podzielił zebrane nasiona na kilkadziesiąt porcji. Co 5 lat otwierał jeden pakiet i sprawdzał zdolność kiełkowania. Botanika już nie ma, a jego eksperyment nadal jest kontynuowany, bo jeszcze kilka porcji nasion zostało. Wygrywa dziewanna, która po ok. 150 latach nadal jest żywotna
https://www.o2.pl/artykul/najdluzszy-ek ... 442901633a