Pomidory-choroby i szkodniki cz.21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21

Post »

W każdym sezonie trafiają się takie skręcone pomidory . ;:oj Z czasem jedne wracają do przyzwoitego
wygląda , z innymi gorzej .
Możliwe , że korzenie trafiły na zbyt dużą wręcz toksyczną ilość składników pokarmowych .

Pamiętam , że była teoria , że to może być wirus .
MagdaGo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2024, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć!
To mój pierwszy raz na forum i pierwszy raz z uprawą.
Mam problem z sadzonkami Bajaja: do tej pory szły względnie ładnie, ale w sobotę wróciłam po tygodniowym majówkowym urlopie (sąsiadka doglądała podlewania) i zastałam powykręcane liście/gałązki wierzchołkowe. Sadzonki stoją na parapecie okna wschodniego, bo to jedyne miejsce w domu :( Po ostatnim przepikowaniu podlewam od dołu. Przed wyjazdem miały ze 2 sesje podlewania z nawozem ekologicznym Target do pomidorów.
Podczas mojego urlopu zrobiło im się ewidentnie ciasno i podejrzewałam, że stąd ten skręt, ale porozstawiałam doniczki 5 dni temu i nic się nie poprawia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na jednej z sadzonek zaczęły pojawiać się też takie plamy na starszych liściach

Obrazek

O czym to może świadczyć (głównie to poskręcanie)? I czy da się je jeszcze odratować (jeśli tak, to jak)?
Planowałam w weekend przesadzać je do dużych donic ale nie wiem, czy jest sens :?

Edit: Widzę, że w trakcie gdy pisałam post pojawiły się odpowiedzi dot. skrętu u Brzoskwinki :) Ale ten mój skręt jakiś jednak trochę inny, więc jak macie rady dla zielonej w temacie będę wdzięczna ;:136
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Najbardziej wygląda na fitotoksyczność. może być spowodowane nawozem, herbicydem, bądź przenawożeniem.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pelasia pisze: 9 maja 2024, o 10:53 A to są różne odmiany? ja bym stawiała na przejedzenie , też mi kojarzy z wirusem .... ;:224
Tak, różne Pelasiu. A obok są też pomidorki normalne. Czyli można przepuszczać, że przejedzone i pozostaje czekać. :? W tym roku grunt jakiś wyjątkowo wilgotny bez podlewania więc nie bardzo mogę przepłukać. ;:219
anulab pisze: 9 maja 2024, o 11:00 W każdym sezonie trafiają się takie skręcone pomidory . ;:oj Z czasem jedne wracają do przyzwoitego
wygląda , z innymi gorzej .
I czym to się kończy?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
MagdaGo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2024, o 10:35

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź :)
ekopom pisze: 9 maja 2024, o 11:54 Najbardziej wygląda na fitotoksyczność. może być spowodowane nawozem, herbicydem, bądź przenawożeniem.
Herbicydów nie używałam, więc raczej obstawiałabym nawóz / przedobrzenie. Zostawić póki co jak są i po prostu dać im odpocząć od wszelkich dobroci, czy może lepiej jednak przesadzić do świeżej ziemi?
Wcześniej przesadzanie planowałam już do docelowych donic, tuż przed wystawieniem na balkon i jak miałabym to zrobić teraz, to nie wiem, jak je w mieszkaniu pomieszczę :roll: No ale jak ma to im dać szansę to będę kombinować.

I jeszcze pytanie uzupełniające: ziemia, która na mnie czeka to bio ziemia do warzyw i pomidorów, zgodnie z opisem "podłoże naturalne z kompostem z kory, gliną, kompostem, guano" - dalej zakładając, że moim pomidorkom zaszkodziło przenawożenie, to czy nie będzie to "z deszczu pod rynnę" (innymi słowy, czy szukać jakiegoś "biedniejszego" podłoża?)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja bym przesadziła do większej donicy.
Myślę ze w takim podłożu są dobrane składniki , więc raczej ich nie przekarmisz.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

ja uważam ,że to nie fitotoksyczność tylko przenawożenie :lol

Proszę pisać poprawnie. W języku polskim zdanie zaczynamy z wielkiej litery. /K
Megi-kg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lut 2022, o 12:13

Post »

Dzień dobry!
Chciałam Was zapytać o Wasze zdanie na temat podłoża do pomidorów marki Kronen.

Miałam trochę siewek, popikowałam je do kilku doniczek: z podłożem do pomidorów (Kronen, z tyłu na zdjęciu), z uniwersalnym biedronkowym (Sumin, z przodu).

Jak widać siewki w pomidorowym podłożu zaczęły marnieć, liście od spodu zrobiły się fioletowe (brak fosforu?). Wszystko stoi na wykuszu w takich samych warunkach nasłonecznienia i temperatury.
Czy to podłoże jest po prostu kiepskie i nie warto z niego korzystać?
Wyrzucić te mniejsze siewki i zostawić zdrowe?
Obrazek
Obrazek
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

W zeszłym roku moje pomidory na ziemi Kronen słabo rosły. Potem przesadziłam do Planty i było to samo. Natomiast ziemia z Biedronki nie posiadała w ogóle nawozu. Widzę że w tym roku Biedronka się poprawiła. Ja kiedyś zawsze kupowałam ziemię w Biedronce i te pomidory były zagłodzone.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Pomidorom zapewne zimno w nocy i dlatego zrobiły się fioletowe .
Swoją rozsadę podlewam połową dawki nawozu fosforowego Magic P Star .
Megi-kg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lut 2022, o 12:13

Post »

Z zimnem w nocy też bym tak pomyślała, gdyby nie to, że wszystkie pomidory stojące obok posadzone w innej ziemi mają się dobrze.

Zacznę nawozić, jeszcze tego nie zrobiłam zakładając że w świeżej ziemi na start rosliny będą miały co pobierać.
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

Drugi rok używam Kronena i nic złego nie moge powiedzieć. Oczywiscie mówię o ziemi do wysiewu i pikowania do której dodaję jedynie perlit i w ktorej pomidory rosną aż do wysadzenia na miejsce docelowe. Kiedy sadzonki sa juz dosyc duże to nawoze je połową zalecanej dawki nawozu wieloskladnikowego i jest ok.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
J2024
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2024, o 18:32

pomidory pod folią - co im jest

Post »

Dzień dobry,
jestem tu zupełnie nowy i witam wszystkich serdecznie. Uprawy traktuję rekreacyjnie. Ale chciałbym mieć rozsądne wyniki. Przez lata (4-5) siałem własne nasiona i nie było większych problemów poza moim zaniedbaniem. W tym roku moje nie wyrosły. Więc kupiłem na rynku sadzonki ponieważ lubię jeść własne. Posadzone jakieś 2 tygodnie temu i jak je kupiłem chyba coś im było. Nie mam orientacji. Jeśli chodzi o jakieś specjalne przygotowywanie ziemi to wrzuciłem ze 3-4 taczki kompostu własnego, dwuletniego. Proszę o pomoc w diagnozie co im dolega. Wydaje mi się, że już takie kupiłem (w zasadzie nie sam kupowałem). Z góry dziękuję za pomoc. Z pozdrowieniami
j.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Ło! Ale im ktoś dokuczał!
Wygląda, że pierwsza sprawa to jakieś zaniedbania fizjologiczne- może kiedyś zwiędły, może zmarzły i w ogóle są po przejściach. Teraz sanatorium i będzie OK. Pewnie i jakieś grzybki ostrzą sobie na nie noże, więc jakiś fungicyd dla osłony więcej pomoże niż zaszkodzi.
A, i ta szmata też raczej nie pomaga...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Masz może zdjęcia jak wyglądały zaraz po kupieniu?
Bo faktycznie wyglądają jak po jakimś znęcaniu się nad nimi, do tego są głodne - jak najszybciej dałbym jakiś nawóz dolistny.
Pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”